Ο Νίκος Τουλιάτος, καλλιτέχνης διεθνούς φήμης, επισκέφθηκε το Μουσικό Σχολείο ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου. Εμπνευστής και δημιουργός της ομάδας των 400 τυμπανιστών που έκαναν παρέλαση στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, αλλά και της ομάδας των 30 μουσικών, χορευτών, ηθοποιών, που χρησιμοποίησαν αντικείμενα των αθλητών, ως άλλα ηχητικά μέσα, στην τελετή λήξης.Φυσικά, τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα από τα πολλά- σχεδόν στο όριο της αριθμητικής υπερβολής- δημιουργικά συμβάντα στην καλλιτεχνική πορεία του διεθνώς καταξιωμένου μουσικού. Γιατί, ο Νίκος Τουλιάτος, δεν είναι μόνο μουσικός της Jazz, της σύγχρονης ή εκφραστής της αυτοσχεδιαζόμενης και πειραματικής μουσικής, αλλά, επίσης, έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Έχει σκηνοθετήσει και παρουσιάσει παραστάσεις multi media, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Υπήρξε δάσκαλος, είτε ιδιωτικά – ιδρύοντας σχολές κρουστών-, είτε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου για μία δεκαετία, περίπου, δίδαξε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών.
Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες, μουσικούς, εικαστικούς, χορευτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, Έλληνες και όχι μόνο. Συμμετείχε σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Η προσωπική του δισκογραφία ξεπερνά τα 20 albums, είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και για το βιογραφικό του χρειάζονται πολλές ακόμη σειρές για να ολοκληρωθεέ. Και ενώ θα μπορούσε να παραδώσει ένα ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας, από αυτά που μας αφήνουν άφωνους, να υποκλιθεί στο χειροκρότημα και ευχαριστώντας να αποχωρήσει, ωστόσο, ήρθε για να παραδώσει ένα διαφορετικό μάθημα.
Ο αυτοσχεδιασμός, η εξάλλαξη ηχοχρωμάτων αντικειμένων που δεν αποτελούν μουσικά όργανα, που στη συνέχεια προσαρμόστηκαν σε τυπικά ρυθμικά μοτίβα, νέα ηχοτοπία που διαμορφώθηκαν και με την ενεργητική συμμετοχή των ακροατών -μαθητών, κραδασμοί των κρουστών, που έσεισαν ως και την ψυχή μας, αλλά και ο λόγος του, η μεταφορά των εμπειριών του, οι προτροπές και οι συμβουλές του ήταν για όλους τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου ένα μοναδικό -διδακτικό και όχι μόνο- βίωμα.