Προπαραμονή 25ης Μαρτίου 2019. Ώρα 3 το μεσημέρι. Κεντρική Πλατεία Τρικάλων.
Τα ελληνικά σημαιάκια είχαν ήδη τοποθετηθεί σαν γιρλάντες, δεμένα ανάμεσα από το δέντρα στην πλευρά που η πλατεία κοιτάει την ιστορική γέφυρα του Ληθαίου και την οδό Βασιλείου Τσιτσάνη. Το κράσπεδο της πλατείας στο σημείο που θα στηθεί η εξέδρα των επισήμων, φαίνονταν φρεσκοβαμμένο. Τρεις άσπρες κουκίδες , σημάδια που θα βοηθήσουν στο τελετουργικό της παρέλασης, είχαν κι αυτές, «ζωγραφιστεί» ακριβώς απέναντι.
Μια ομάδα «θαμώνων» – κάποιοι μόνο από τους ηλικιωμένους που επιλέγουν την κεντρική πλατεία των Τρικάλων για καθημερινό στέκι τους – κάθονταν κάτω από το σημαιοστολισμένο (λόγω της εθνικής επετείου) ξύλινο στέγαστρο που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία μετά το άδειασμά της από τα πλατάνια που κόπηκαν.
Ο 90χρονος Χαράλαμπος Αδάμος από τα Στουρναραίικα και ο 86χρονος Γιώργος Καραλής από την Μεγάρχη, δέχτηκαν να μιλήσουν στο trikalanews.gr για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.
«Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν τους αγώνες των Ελλήνων. Κυρίως τώρα που όλα πάνε στραβά, ίσα δεν πάει κανένα», λέει ο κ. Χαράλαμπος Αδάμος.
Τον ρωτάμε γιατί λέει ότι όλα πάνε στραβά. «Αυτά βλέπουμε καθημερινά. Τι να πούμε; Ότι πάμε ίσα; Δεν βλέπεις που ο κόσμος κυκλοφορεί χωρίς λεφτά;» απαντάει.
Στην κουβέντα μπαίνει και ο φίλος του. «Δεν εκτιμιόνται τα πράγματα της Ελλάδας από τους ηγέτες. Ο απλός κόσμος τα εκτιμάει ακόμα», λέει ο κ. Γιώργος Καραλής.
«Η Μακεδονία για μας είναι ελληνική. Είναι η Μακεδονία μας. Μακεδονία δεν είναι τα Σκόπια» σημειώνει ο κ. Χ. Αδάμος και αφού πρώτα γυρίζει και δείχνει την μαρμάρινη προτομή του οπλαρχηγού Νικόλαου Στουρνάρα που βρίσκονταν πίσω τους, λέει: «Τον βλέπεις αυτόν; Αυτός πολεμούσε με τους Τούρκους. Είναι ο Νικόλαος Στουρνάρας, από το χωριό μου, τα Στουρναραίικα. Τα έβαλε με τον Αλή Πασά και τον Ομέρ Βρυώνη. Ήτανε και στην Φιλική Εταιρεία. Σκοτώθηκε ηρωικά στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Παρελάσεις θέλω να γίνονται. Εκείνοι οι παλιοί που σκοτώθηκαν δεν πρέπει να τους τιμήσουμε; Τους διώξαμε τους Τούρκους, αλλά πόσοι σκοτώθηκαν, όμως; Την Ιστορία μας, πρέπει να την τιμούμε και να μην την αλλάζουμε».
Ο φίλος του ο κ. Γ. Καραλής, σχολιάζει: «Οι παρελάσεις θυμίζουν πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Πέρα από αυτό, θέλουμε ησυχία να υπάρχει και σεβασμός στον απλό κόσμο και στην Ιστορία της Ελλάδας από τους ηγέτες της».
Κατάγεστε ο ένας από τον κάμπο και ο άλλος από τα ορεινά, τα βρίσκεται, δεν έχετε διαφορές; ρωτήσαμε τους δυο ηλικιωμένους φίλους, πριν τους ευχαριστήσουμε για την συνομιλία που είχαμε.
«Είμαστε φίλοι και δεν έχουμε καμία διαφορά» είπε ο κ. Γιώργος Καραλής. «Αυτή η διχόνοια μας έχει φάει στην Ελλάδα», πρόσθεσε η κ. Χαράλαμπος Αδάμος.