Στην σύσκεψη που διοργανώθηκε από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Τρικάλων, στο Εργατικό Κέντρο, σε μια προσπάθεια για κοινή δράση των Σωματείων, Συλλόγων, Φορέων και Επιτροπών Αγώνα, συζητήθηκαν τα σοβαρά σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στο Ν. Τρικάλων, και τονίστηκε αφενός η υποστελέχωση των Κλινικών στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και αφετέρου, δόθηκεβαρύτατα στα ζητήματα που αφορούν ελλείψεις επαρκούς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας.
Για «πεδίο φιέστων και κορδέλωνκαι κάλπικη προπαγάνδα η οποία γίνεται κεντρικά αλλά και τοπικά από τις διοικήσεις του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας» μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Τρικάλων, κ. Βάϊος Τάσιος και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα η οποία στηρίζεται στις κορώνες. Όλα φαίνονται λαμπερά και όμορφα, όλα φαίνεται ότι λειτουργούν άριστα, όλα δουλεύουν ρολόι, αλλά ακόμα και ο λόγος των γιατρών λογοκρίνεται για να μην χαλάσει το χρυσόχαρτο».
Αναφερόμενος στην έλλειψη βασικών ειδικοτήτων μόνιμου ιατρικού προσωπικού και στην έλευση επικουρικών γιατρών σε Κλινικές του Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων, έκανε λόγο για «ανισόπεδη ανάπτυξη στη λογική ενός κυνηγιού εσόδων».
Χαρακτηριστικά, είπε: «Υπάρχει δερματολόγος; Όχι. Δεν υπάρχει. Δεν ενδιαφέρει γιατί η ειδικότητα δεν φέρνει έσοδα. Ενδιαφέρει όμως να υπάρχει πλαστικός χειρουργός και νευροχειρουργός. Γιατί; Γιατί τα χειρουργεία με βάση το νοσήλιο φέρνουν έσοδα στο Νοσοκομείο μέσω του ΕΟΠΥ».
• Υποστελεχωμένες Κλινικές στο ΓΝΤ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Τρικάλων, τόνισε ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν καταρρέει, παρά τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, χάρη της αυταπάρνησης των γιατρών οι οποίοι κάποιοι από αυτούς, μετακινούνται ακόμη και από Νομό σε Νομό, από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο και από Κέντρο Υγείας σε Κέντρο Υγείας, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «εκεί που πέφτει η κάμερα, η βιτρίνα, η φιγούρα».
Σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, ο Κ. ΒάϊοςΤάσιος, είπε χαρακτηριστικά: «Στην Ω.Ρ.Λ Κλινική, δεν υπάρχει γιατρός.Δερματολογικό Ιατρείο, κανένας δερματολόγος.
Η Ουρολογική Κλινική, έχει δυο γιατρούς και τον νέο γιατρό που περιμένουμε να έρθει. Πόσες εφημερίες θα κάνει ο καθένας, δεδομένου ότι είναι καθημερινές;
Πνευμονολογική Κλινική, υπάρχει ένας πνευμονολόγος, έρχεται ένας νέος επικουρικός και καλύπτεται με μια πνευμονολόγο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Βοηθιέται ακόμα και με αποσπασμένους γιατρούς, αλλά και ειδικευόμενους σε παράταση.
Στο Παθολογικό Τομέα, ο οποίος καλύπτει το μεγάλο βάρος, ακόμα και της εποχικής γρίπης των εξάρσεων, αυτή την στιγμή και στις δυο Παθολογικές Κλινικές, λείπουν τουλάχιστον 3 μόνιμοι παθολόγοι. Μπορούμε να μιλάμε λοιπόν ότι οι Κλινικές στο Γ. Νοσοκομείο Τρικάλων είναι σε ανάπτυξη;».
• Προβλήματα στην Παιδιατρική Κλινική – μετακινούμενη Παιδίατρος από Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας στα Νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας
Αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν.Τρικάλων, υπογράμμισε: «Στην Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν.Τ υπηρετούν αυτή τη στιγμή 3 παιδίατροι και μια μετακινούμενη επικουρική από το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, οι οποίοι ταυτόχρονα έχουν ενταλθεί και καλύπτουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Μπορούμε να συζητάμε για Κλινική σε ανάπτυξη; Μιλάμε για μια Κλινική η οποία μόλις που μπορεί και κρατιέται όρθια και ανοιχτή. Παρόλα αυτά, οι συνάδελφοι καλούνται από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια να τρέχουν και να κάνουν εφημερίες και σε άλλους Νομούς.
Ουσιαστικά με 6 παιδίατρους καλύπτονται να κρατιούνται οι Παιδιατρικές Κλινικές δυο Νοσοκομείων σε διαφορετικούς Νομούς»
• Ψευδαισθήσεις ανάπτυξης Κλινικών με επικουρικούς γιατρούς και μόνιμες θέσεις σε ειδικότητες που φέρνουν κέρδος
Σχετικά με τους επικουρικούς γιατρούς, αλλά και για βασικές ειδικότητες μόνιμων γιατρών που λείπουν από το Γ.Ν.Τ ο κ. Βάϊος Τάσιος, σημείωσε: «Έχουμε φτάσει στο φοβερό γεγονός να πανηγυρίζουμε με την έλευση ενός επικουρικού γιατρού, δημιουργώντας εντυπώσεις στον πληθυσμό ότι φτιάξαμε Κλινική που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών και των εργαζομένων, το οποίο είναι μια ψευδαίσθηση.
Έχεις δερματολόγο, όχι. Έχεις όμως μια ανισόπεδη ανάπτυξη, επειδή κυνηγάς τα έσοδα, π.χ ενδιαφέρει να υπάρχει πλαστικός χειρουργός και νευροχειρουργός. Γιατί; Γιατί τα χειρουργεία με βάση το νοσήλιο φέρνουν έσοδα στο Νοσοκομείο μέσω του ΕΟΠΥ».
• Μεγάλες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας
Ιδιαίτερη έμφαση στην σύσκεψη, δόθηκε επίσης, στα προβλήματα που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας. «Μέσα στο 2019 υπάρχουν προβλήματα με την καθαριότητα. Το Κέντρο Καλαμπάκας, το δεύτερο μεγαλύτερο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Νομού, για πάνω από ένα μήνα ήταν χωρίς καθαρίστρια. Αρκετά Περιφερειακά Ιατρεία δεν έχουν ίντερνετ και τουαλέτα.
Μπορούμε να μιλάμε για παντελή έλλειψη Πρωτοβάθμιας υγείας, από το γεγονός ότι στα επείγοντα του Νοσοκομείου, συνωστίζονται ασθενείς για ένα κρυολόγημα μαζί με το έμφραγμα και το ατύχημα, γιατί δεν υπάρχει ένας φως ανοιχτό,Δημόσιου Φορέα, το απόγευμα», τόνισε ο κ. Βάϊος Τάσιος.
Η σύσκεψη κατέληξε σε ψήφισμα το οποίο υπέγραψαν: η ‘Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Τρικάλων, το Συνδικάτο «Γάλα-Τρόφιμα-Ποτά», ο Σύλλογος Λογιστών και Βοηθών Λογιστών, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, τα Σωματεία Ε.Β.Ε Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α Ν. Τρικάλων, το Σωματείο Ψυκτικών, το Σωματείο Επιπλοποιών και Ξύλου και οι Σύλλογοι Συνταξιούχων Δημοσίου, ΤΑΕ-Εμπόρων, ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, ΟΑΕ-ΤΣΑ.