Μετά την κατακραυγή σε όλη την Ελλάδα, να «αξιοποιηθούν» από τους δανειστές τα Ελληνικά Μνημεία, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, έδωσε χθες εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών, να ανακαλέσει από τα 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο, 2.330 ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Μεταξύ αυτών, στα Τρίκαλα εξαιρούνται:
• Το Φρούριο
• Το Ασκληπιείο
• Τα Δικαστικά Μέγαρα (παλαιό και νέο), με την πλατεία που βρίσκεται μπροστά από αυτά.
Πρόκειται για 3 μόνο ακίνητα, από τα 20 συνολικά στο Νομό Τρικάλων – 15 μέσα στα Τρίκαλα – τα οποία είχαν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε» (Ε.Ε.ΣΥ.Π) για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ΦΕΚ 21ης Ιανουαρίου (τεύχος δεύτερο, αριθμός φύλλου 55), αναφέρεται μεταξύ άλλων: «το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε στις 17 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του ως προς τη μεταβίβαση των 2.330 ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.».
Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν, ότι συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των ακινήτων για την έκδοση νέων πράξεων εξαιρετέων (ακινήτων) από το Υπερταμείο, ανά υπουργείο ή μεμονωμένα, όπου αυτό απαιτείται.
• Γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, σιωπούν;
Είναι πράγματι, απορίας άξιο, πώς ακόμη και τώρα, την ύστατη στιγμή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, δεν προσπαθούν να συμπεριληφθεί στην λίστα των ακινήτων που ανακαλούνται, τουλάχιστον το Κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων (πρώην Νομαρχία).
Κτήριο, που όπως αποκλειστικά ανέδειξε το trikalanews.gr – μέσα από δηλώσεις του ίδιου του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου – δεν δηλώνονταν ούτε στο Ε9 και ως εκ τούτου εκχωρήθηκε στο Υπερταμείο ως ακίνητο που Δημοσίου.
Όλοι στα Τρίκαλα γνωρίζουν ότι το κτήριο αυτό είναι του Δήμου και κακώς έχει περάσει ως κτήριο του Ελληνικού Δημοσίου. Γιατί λοιπόν οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν μπαίνουν στην διαδικασία, να διορθώσουν αυτή την τρανταχτή, αδικία; Γιατί δεν προσπαθούν να προστατέψουν τον Δήμο από μια δικαστική διαμάχη με άγνωστα αποτελέσματα;
Σε συνέχεια της ανάδειξης του θέματος με σειρά ρεπορτάζ που έχει ήδη πραγματοποιήσει το trikalanews.gr σχετικά με τα ακίνητα στα Τρίκαλα που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, επικοινωνήσαμε με τον κ. Άρη Μερεντίτη, δικηγόρο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που «αποκρυπτογράφησε» τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) των ακινήτων Δημόσιας Περιουσίας στα Τρίκαλα.
Ο κ. Άρης Μερεντίτης, δήλωσε στο trikalanews.gr σχετικά με την ανάκληση που υποχρεώνεται να κάνει σε 2.330 ακίνητα ο υπουργός Οικονομικών:
«Η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου .Οικονομικής Πολιτικής που δημοσιεύτηκε χθες αποτελεί μια μικρή δικαίωση για όσους ασχοληθήκαμε από την αρχή με το ζήτημα της μεταβίβασης ακινήτων στο Υπερταμείο. Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση ανακαλεί εν μέρει την προηγούμενη (αυτή δηλαδή που είχε αποφασίσει τη μεταβίβαση). Με άλλα λόγια, με την απόφαση του Ιουνίου τα 10.119 ακίνητα είχαν μεταβιβαστεί κανονικότατα και τώρα κάποια από αυτά εξαιρέθηκαν.
Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα είχε προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση προς την κατεύθυνση της προστασίας των μνημείων της χώρας αν δεν είχε προηγηθεί η κινητοποίηση τόσων ανθρώπων. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από τον Ιούνιο που υπογράφηκε η απόφαση μέχρι το Σεπτέμβριο που δημιουργήθηκε ο σχετικός θόρυβος, η κυβέρνηση δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα. Ειδικά δε για τα μνημεία, το είχε παραδεχτεί η Υπουργός Πολιτισμού στις 21.09.2018.
Αποτελεί εν μέρει δικαίωση διότι προστατεύονται εν τέλει οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και κάποια σημαντικά κτήρια (όπως τα Δικαστήρια), αλλά κάποια άλλα, διόλου ασήμαντα, δεν εξαιρούνται καθόλου της μεταβίβασης.
Σε τοπικό επίπεδο, ο λόφος του Προφήτη Ηλία, το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και η πλατεία Κιτριλάκη δεν εξαιρέθηκαν της μεταβίβασης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στους τρικαλινούς πολίτες: 1) αν θεωρεί το άλσος του Προφήτη Ηλία και την πλατεία Κιτριλάκη ασήμαντα για την πόλη και ως εκ τούτου τα μεταβιβάζει χωρίς δισταγμό 2) αν θεωρεί ότι η μεταβίβαση συνολικά 511.000.000 τ.μ. ελληνικής γης είναι ένα αποτέλεσμα της περιβόητης 18ωρης διαπραγμάτευσης για το οποίο είναι περήφανοι».