Ο ηγούμενος Ευθύμιος, της Ιεράς Μονής Παναγίας Παλαιοκαστρίτισσας, στην Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο trikalanews.gr μίλησε για την κλοπή της Ιεράς Εικόνας Κοίμησης της Θεοτόκου από αρχαιοκάπηλους και δεν αρνήθηκε να μιλήσει για το Μακεδονικό ζήτημα και τη Συμφωνία των Πρεσπών, το χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας, ακόμα και για τις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ελλάδας με τον πρωθυπουργό. Μίλησε επίσης για τη ελληνική γλώσσα και τα Αρχαία Ελληνικά, την Ορθοδοξία και «τα ευτράπελα των πολιτικών και εκκλησιαστικών ταγών» και έστειλε τα μηνύματα και ευχές του για την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων.
«Είμαστε εδώ μαζί με άλλους δέκα μοναχούς-αδελφούς. Το Μοναστήρι χρονολογείται από το 1228. Τότε, στην Κέρκυρα, οι Ναοί και τα Μοναστήρια, ήταν Συναδελφικά. Πολλές οικογένειες μαζί, χτίζανε Ναούς και Μοναστήρια, καθώς, σύμφωνα με Νόμο που είχε θεσπίσει η Ιόνιος Βουλή, απαλλάσσονταν από τους φόρους. Το δικό μας Μοναστήρι το έφτιαξαν 33 χωριά και έμεινε Συναδελφικό μέχρι το 1940 όπου με βασιλικό διάταγμα, έγινε αναγνωρισμένη κοινοβιακή ανδρώα Μονή που ανήκει στην Μητρόπολη Κέρκυρας και στην Εκκλησία της Ελλάδος» είπε ο ηγούμενος θέλοντας να συστήσει την Ιερά Μονή Παναγίας Παλαιοκαστρίτισσας στους αναγνώστες του trikalanews.gr .
Έτσι ξεκίνησε η συνομιλία μας με τον ηγούμενο Ευθύμιο, που ως Κερκυραίος, γέννημα-θρέμμα, μιλούσε με γνήσια Κερκυραϊκή ντοπιολαλιά, δηλαδή, τραγουδιστά.
• Λέγεται ότι το Μοναστήρι χτίστηκε λόγω φωτός!
«Πίσω από την εφέστιο εικόνα που διακρίνεται μόνο το πρόσωπο της Παναγίας, υπάρχει μια τοιχογραφία πάνω στο βράχο. Σε αυτό το σημείο εμφανίστηκε ένα περίεργο φως. Βουνό ήτανε, κάστρο ήτανε εδώ κάποτε, είχανε περάσει πολλοί στρατιώτες που πολεμάγανε τους πειρατές και ήρθανε εδώ όπως αναφέρει η παράδοση οι άνθρωποι από τους Λάκωνες και τα γύρω χωριά, για να δούνε από πού έβγαινε εκείνο το περίεργο φως και καταλήξανε ότι έβγαινε μέσα από ένα βράχο. Κοιτάξανε καλύτερα και βρήκανε την εικόνα της Παναγίας. Έτσι πήρε το όνομα Παναγία Παλαιοκαστρίτισσα.
Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Γιορτάζει δυο φορές τον χρόνο, 15 Αυγούστου και της Ζωοδόχου Πηγής».
• Σπουδαία ιερά κειμήλια υπάρχουν στην Μονή.
«Υπάρχουν αγιογραφίες σπουδαίων ζωγράφων, όπως του Θεοδώρου Πουλάκη του Κρητός, του Δημητρίου Φώσκαρη και του Γεωργίου Χρυσολωρά. Το 1974, αρχαιοκάπηλοι μπήκαν σαν επισκέπτες στο Ναό και έκλεψαν την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ζωγραφισμένη το 1663, έργο του Εμμανουήλ Λαμπάρδου. Βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη. Κατόπιν κρατήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο. Την ζητήσαμε πίσω και μας την ξαναέδωσαν».
• Η Ορθοδοξία πιστεύετε ότι κινδυνεύει από την παγκοσμιοποίηση;
«Όχι. Καθόλου. Ας σταθούμε σε εκείνο που λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Ότι πολεμιέται, πάντοτε βγαίνει νικητής».
• Για το Μακεδονικό ζήτημα και την Συμφωνία των Πρεσπών ποια είναι η άποψή σας;
«Αν ήταν πατριώτες θα πήγαιναν να κάνουν το Σύμφωνο των Πρεσπών; Όχι. Τα Σκόπια δεν έπρεπε να ζητάνε κάτι που δεν τους ανήκει και οι δικοί μας πολιτικοί, δεν έπρεπε να δώσουν το όνομα και όλα όσα έδωσαν. Ότι δεν είναι χτισμένο στα θεμέλιά του γερά, θα καταρρεύσει».
• Που πιστεύετε ότι πρέπει να προσέξουμε ως λαός;
«Στη γλώσσα μας. Η Ελληνική Γραμματεία είναι αυτή που θριάμβευσε παντού. Και εμείς τα Αρχαία Ελληνικά τα βγάζουμε από τα σχολεία και Πανεπιστήμια, ενώ στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού διδάσκουν Αρχαία Ελληνική Γλώσσα!»
• Πώς σχολιάζετε την πολιτική πραγματικότητα;
«Αυτά που κάνουν οι πολιτικοί μας, είναι παρατραβηγμένα πράγματα! Αυτοί που μας διοικούνε δεν έχουν Πίστη στο Θεό, ώστε να κάνουν άρτια διοίκηση. Χωρίς Πίστη, δεν μπορείς να διοικήσεις σωστά. Το ίδιο ισχύει και για τους εκκλησιαστικούς ταγούς. Πολιτικοί και Εκκλησιαστικοί ταγοί διαπράττουν ευτράπελα».
• Οι εκκλησιαστικοί ταγοί θεωρείτε ότι δεν διοικούν την Εκκλησία με Πίστη στο Θεό;
«Και στην Εκκλησία υπάρχουν ευτράπελα! Γίνονται πράγματα που δεν στέκουνε».
• Με τι ακριβώς διαφωνείτε σχετικά με την διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδας;
«Για παράδειγμα, με την συμφωνία που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του χωρισμού Εκκλησίας-Πολιτείας. Πώς λέγεται όταν ο ένας δεν ενημερώνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκ των προτέρων και ο άλλος δεν συγκαλεί την Ιεραρχία για να ενημερώσει όλους τους εν ενεργεία Μητροπολίτες της Ελλάδος;
Μπορεί να είχανε καλή διάθεση και πρόθεση. Δεν κρίνω ότι η πρόθεσή τους ήταν κακή. Όμως δεν ήταν ο σωστός, ο ενδεδειγμένος τρόπος. Πώς γίνονται νοθείες στις εκλογές; Αυτό θέλω να πω».
• Γιατί πιστεύετε ότι λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος;
«Ξέρετε και εμείς οι κληρικοί έχουμε τις ιδεολογικές μας τοποθετήσεις. Ανήκουμε σε πολιτικά κόμματα. Δεν ξέρω ποια είναι η πολιτική τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου, αλλά πιστεύω ότι ένας εκκλησιαστικός άνδρας πρέπει να είναι πέρα και εκτός των κομμάτων. Η Εκκλησία και μόνο η Εκκλησία, πέρα από κόμματα».
• Τι πιστεύετε ότι οδήγησε την Ελλάδα, στην οικονομική κρίση την οποία βιώνει;
«Η κρίση των αρχών και αξιών. Διότι ανεβαίνουν στα πόστα τα ηγετικά, πρόσωπα τα οποία δεν έχουν βάσεις. Δεν έχουν ρίζες».
• Τι μήνυμα και ποια ευχή θέλετε να στείλετε ως ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παλαιοκαστρίτσας Κέρκυρας, για τα Χριστούγεννα;
«Οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου και για τίποτε. Να προσεύχονται. Να έχουν Πίστη. Μόνο με Πίστη μπορούμε να κρατηθούμε και να βγούμε από τις δυσκολίες της εποχής μας. Η Πίστη σώζει. Χρόνια Πολλά, με Υγεία, σε όλο τον κόσμο».