Φωτογραφία: Η πρώτη έκδοση της νουβέλας του Κάρολου Ντίκενς «Christmas Carol», εικονογραφημένη από τον John Leech, τυπωμένη στο Λονδίνο από τις εκδόσεις Chapman & Hall, το 1843.
Ακριβώς 175 χρόνια πριν, μια μέρα σαν την σημερινή, στις 19 Δεκεμβρίου 1843, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το αγαπημένο πολλών γενεών χριστουγεννιάτικο βιβλίο, με ήρωά του τον πιο διάσημο τσιγκούνη της υφηλίου, τον Εμπενίζερ Σκρουτζ.
Η έκδοση της νουβέλας του Κάρολου Ντίκενς «Christmas Carol», έθεσε για πρώτη φορά το ανθρωπιστικό πρόσωπο των Χριστουγέννων και δημιούργησε τον ζωντανό χριστουγεννιάτικο μύθο γύρω από τα μηνύματα αγάπης, προσφοράς, ευσπλαχνίας και φιλανθρωπίας.
Την πρώτη κιόλας βδομάδα της κυκλοφορίας του το βιβλίο πούλησε 6.000 αντίτυπα, ένα νούμερο δυσθεώρητο για την εποχή του και αυτό ήταν μόνο η αρχή της πολύ μεγάλης επιτυχίας που θα ακολουθούσε.
Η έκφραση «Καλά Χριστούγεννα» είναι μια ευχή που πρώτη φορά ακούστηκε μέσα από την νουβέλα του Κάρολου Ντίκενς, «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» και διαδόθηκε μέσα από αυτή.
• Αυτοβιογραφία του Καρόλου Ντίκενς στις φτωχογειτονιές της Αγγλίας της Βιομηχανικής Επανάστασης
Ο Κάρολος Ντίκενς, εμπνεύστηκε την ιστορία, από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. Αναγκάστηκε σε ηλικία 12 ετών να αφήσει το σχολείο και να εργαστεί σε εξευτελιστικές συνθήκες σε εργοστάσιο βερνικιών για παπούτσια, όταν ο πατέρας του φυλακίστηκε για χρέη.
Ήταν τότε που ο μικρός Κάρολος ανέλαβε τις τύχες της πολυμελούς οικογένειάς του και αναγκάστηκε να δουλέψει στο εργοστάσιο, στην ταπεινωτική θέση που τον τοποθέτησαν λόγω της δεξιοτεχνίας του, δίπλα σε μια βιτρίνα, ως παράδειγμα άοκνης παιδικής εργασίας.
Την πασίγνωστη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του με τον τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, την εμπνεύστηκε επίσης, από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εργατών στις φτωχογειτονιές της Αγγλίας που τότε ζούσε την Βιομηχανική Επανάσταση. Η κοινωνική αδικία και το πώς η κυβέρνηση αδιαφορούσε για τους εργάτες, ήταν θέματα που είχαν εξοργίσει τον συγγραφέα.
Πίστευε ότι μέσα από το βιβλίο του, θα μπορούσε η κακομεταχείριση των παιδιών, η εξαθλίωση των φτωχών οικογενειών, των εργατών και η κοινωνική αδικία, να γίνουν γνωστά σε όλους. Ουσιαστικά, με την Χριστουγεννιάτικη αυτή ιστορία, ο Κάρολος Ντίκενς, κατήγγειλε τις κοινωνικές ανισότητες και την εξαθλίωση των εργατών.
Έλεγε ότι έγραψε την ιστορία, σε μια περίοδο που και ο ίδιος είχε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, για αυτό κατά την συγγραφή της, την μια γελούσε και την άλλη έκλαιγε, καθώς είχε συνδεθεί συναισθηματικά με τους ήρωές του.
Ξεκίνησε να γράφει την ιστορία του, τον Σεπτέμβριο του 1843, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους επισκέφθηκε τις εργατικές φτωχογειτονιές της βιομηχανικής περιοχής του Μάντσεστερ και οργίστηκε με τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι φτωχές οικογένειες των εργατών. Τελείωσε την συγγραφή της ιστορίας μέσα σε έξι εβδομάδες.
Ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού του, ο Εμπενίζερ Σκρουτζ με την διπλή προσωπικότητα, έχει γραφεί ότι είναι αποτέλεσμα των αντικρουόμενων εμπειριών που είχε από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν ανεύθυνος, ήταν αλκοολικός, είχε παθολογική σχέση με το χρήμα και λόγω των χρεών του ανάγκαζε την οικογένειά του να ζει με ανασφάλεια και κυνηγημένη.
Τραγούδι: Τα πιο σπουδαία πράγματα στον κόσμο είναι αθέατα.
Τα Χριστούγεννα που έρχονται, τολμήστε να τραβήξετε την κουρτίνα που καλύπτει την ορατότητά σας και δείτε πίσω της, την ομορφιά και δόξα των αθέατων – σπουδαίων πραγμάτων της ζωής! Κάπου εκεί να είστε σίγουροι κρύβεται και το Πνεύμα των Χριστουγέννων! Κρατήστε το Πνεύμα των Χριστουγέννων Ζωντανό στην Καρδιά σας και μην φοβάστε Τίποτα και Κανέναν!