Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1992. Γιορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.
Tο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων, θέλοντας να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές του για τα ζητήματα της αναπηρίας και των ειδικών αναγκών, πραγματοποίησε σχετική εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του e-trikala με τη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών του σχολείου και των καθηγητών/τριών τους.
Αρχικά, έγινε εισαγωγή για τη σημασία της ημέρας από την Διευθύντρια του σχολείου κ. Σμιξιώτη η οποία τόνισε πως «μέσα από τέτοιου είδους δράσεις θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές/τριες μας ώστε να αποδέχονται την διαφορετικότητα, να μην έχουν προκαταλήψεις και να αποκτήσουν δεξιότητες ενσυναίσθησης». Η ειδική παιδαγωγός κ. Τσιουμάνη έκανε παρουσίαση μέσω της οποίας δημιούργησε ένα πλαίσιο προβληματισμού από το οποίο οι μαθητές/τριες συνειδητοποίησαν τους περιορισμούς που θέτει το κοινωνικό περιβάλλον στα άτομα με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες γενικότερα. Έπειτα ακολούθησε προβολή του βίντεο «Το ραγισμένο δοχείο», ως αφόρμηση για προβληματισμό σχετικά με θέματα ειδικών αναγκών/αναπηρίας και ισότητας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο, το σενάριο του οποίου αναφερόταν σε περίπτωση παιδιού με ειδικές ανάγκες. Οι μαθητές με την ενεργό συμμετοχή τους στο εργαστήριο είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να ενημερωθούν και να προβληματιστούν, αλλά και να εκφράσουν τις στάσεις και απόψεις τους σχετικά με τη δυνατότητα συμπερίληψης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία στο γενικό σχολείο.
Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής του 5ου Γυμνασίου: Σωτήριος Μπαλκίζας (Φιλόλογος), Αμαλία Λύτρα (Φυσικός), Γεωργία Παπαγιαννοπούλου (Μαθηματικός) και Ειρήνη Τσιουμάνη (Φιλόλογος).
Το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων ευχαριστεί πολύ τους ειδικούς παιδαγωγούς του Σχολείου για την εμπεριστατωμένη και άκρως ενδιαφέρουσα ενημέρωση – δράση που οργάνωσαν για τους μαθητές/τριες μας σε ένα τόσο ευαίσθητο και ουσιαστικό θέμα.