Αν δεν λέγαμε σαν πόλη ότι είμαστε έξυπνοι, ίσως τότε, να προσπαθούσαμε πραγματικά να γίνουμε. Να δείξουμε ότι μπορούμε πραγματικά να μετατραπούμε σε φάρο γνώσης σωστής αντιμετώπισης των πραγμάτων στο εσωτερικό της χώρας κερδίζοντας βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.
Να κερδίσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον, να δημιουργήσουμε τους δημότες του μέλλοντος, να κερδίσουμε θέσεις εργασίας, να αυξήσουμε το εισόδημα αυτών που ήδη εργάζονται σε κάποια επαγγέλματα , να κερδίσουμε επισκεψιμότητα από όλη την Ελλάδα όλο τον χρόνο από μαθητές αλλά και άλλους που θέλουν να δουν πως το κάνουμε εμείς αλλά και να μειώσουμε τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.
Για να γίνουν τα παραπάνω δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική . Αρκεί να ανακαλύψουμε την Αυστρία και το παράδειγμα που δίνει σε όλο τον κόσμο με την διαχείριση των απορριμμάτων. Την σωστή διαχείριση που προσφέρει όλα αυτά που περιγράφονται παραπάνω.
Αν πίστευαν αλλά και αν μπορούσαν να δουν λίγο μακρύτερα κάποιοι θα μιλάγαμε :
- Για την αερόβια κομποστοποίηση που εφαρμόζεται από το 1987 στην Άνω Αυστρία. Το προϊόν που επεξεργάζονται είναι τα υπολείμματα από το κούρεμα του γκαζόν, τα υπολείμματα από την κλάδευση των δέντρων και τα οργανικά αστικά απόβλητα τα οποία προμηθεύονται είτε από τους δήμους της ευρύτερης περιοχής με τους οποίους έχουν κάνει τις ανάλογες συμβάσεις, είτε από τους πολίτες που τα μεταφέρουν οι ίδιοι στη μονάδα.
- Για ολοκληρωμένο κέντρο ανακύκλωσης όπου πέραν την σωστής διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών θα γίνονταν και ανακύκλωση τηγανέλαιου. Εκεί οι ίδιοι οι πολίτες πηγαίνουν σε δοχεία τα τηγανέλαια και οι εργαζόμενοι στη μονάδα τους δίνουν πίσω καθαρά για να τα ξαναγεμίσουν.
- Σωστή αντιμετώπιση της ανακύκλωσης των ρούχων που δεν θα πήγαιναν σε μια ιδιωτική εταιρεία που έχει σκοπό το κέρδος όπως γίνεται σήμερα στα Τρίκαλα αλλά στη Γιούνισεφ και σε χώρες της Αφρικής με μεγάλη οικονομική ανέχεια.
- Παραγωγή κομπόστ με αερόβια μέθοδο, καθώς και αναερόβια μέσα σε κλειστά κοντέινερ για την παραγωγή βιοαερίου. Τα υπολείμματα από τη διαλογή τεμαχίζονται, συσκευάζονται και μεταφέρονται σε συμβεβλημένες βιομηχανίες για καύση και παραγωγή ενέργειας. Η ΑΓΕΤ στο Βόλο χρησιμοποιεί χρόνια τα παραπάνω για την παραγωγή ενέργειας και τα μεταφέρει από την Ιταλία.
- Για καύση των υπολειμμάτων των σκουπιδιών (μετά την παραπάνω επεξεργασία ) με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται αυτά ως πρόσμεικτο για την παραγωγή ασφάλτου και όχι θάψιμο αυτών . Για όσους προβληματιστούν για τους αέριους ρύπους θα τονίσω ότι εκεί καθαρίζονται με ισχυρά φίλτρα και παρακολουθούνται από on line σύστημα μέτρησης σε κάθε φουγάρο με αποτέλεσμα αυτά που βγαίνουν στην ατμόσφαιρα είναι 90 % κάτω των επιτρεπόμενων ορίων.
- Για την πραγματική ανακούφιση των οικονομικά αδύναμων συνανθρώπων μας δίνοντας τους δωρεάν ρεύμα και ζεστό νερό (από την καύση των απορριμμάτων ) δείχνοντας έτσι το κοινωνικό πρόσωπο του φορέα που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι πιο κοντά στον πολίτη.
Αντί των παραπάνω :
Α) Δεν είμαστε έτοιμοι για την κοινοτική οδηγία που προβλέπει με χρονικό ορίζοντα το 2020 να ανακυκλώνεται το 50% των απορριμμάτων και το 2030 το 65% παίρνοντας έτσι το δικό μας μερτικό ευθύνης στα πρόστιμα εκατομμύριων που πέφτουν στη χώρα μας .
Β) Μεταβιβάζουμε στα παιδιά μας τις δικές μας αμαρτίες.
Γ) Δεν δίνουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουν αυτοί οι πόροι στο περιβάλλον από μια άλλη σκοπιά, να δημιουργήσουμε υποδομές, θέσεις εργασίας και ταυτότητα περιβάλλοντος.
Παρόλα αυτά , εσύ φίλε μου , περιμένεις ακόμη να ιδρυθεί η Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων και το Πράσινο Σημείο στα Τρίκαλα όπως σου το είπαν στις 24/06/2015. Περιμένεις να υλοποιηθεί η απόφαση του Δ.Σ του δήμου Τρικκαίων για κατασκευή μονάδας στερεών αποβλήτων κόστους άνω τον 32 εκατομμυρίων ευρώ όπως σου είπαν στις 16/09/2017.
Τελικά , πόσο έξυπνοι είμαστε όταν σπαταλούμε πόρους και δεν σεβόμαστε το περιβάλλον ;
Ευάγγελος Δημ. Σαμαράς