Είναι άσκοπο και επικίνδυνο να βάζουν οι γεωργοί φωτιές στις καλαμιές, στα υπολείμματα δηλαδή των καλλιεργειών που έχουν συγκομιστεί, τονίζουν, τόσο γεωπόνοι, όσο και πυροσβέστες.
Πρόκειται για μία πρακτική που δυστυχώς ακολουθείται ακόμη από πολλούς γεωργούς. Μετά από τα αλώνια στα σιτηρά(τα οποία έχουν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο), και μετά την συγκομιδή του καλαμποκιού( που γίνεται την τρέχουσα περίοδο), καίνε τα υπολείμματα, ώστε να καθαρίσουν τα χωράφια τους.
Ωστόσο, γεωπόνοι τονίζουν πως ουσιαστικά στερούν με την πρακτική αυτή ωφέλιμες οργανικές ύλες από την σοδειά της επόμενης χρονιάς και συστήνουν στους γεωργούς να οργώνουν τα χωράφια τους μαζί με τις καλαμιές, εμπλουτίζοντας έτσι το χώμα. Γεωπόνοι εξηγούν πως είναι μία πολύ παλιά πρακτική, στόχος της οποίας ήταν να καθαριστεί το χωράφι, ώστε να καταστεί δυνατό το όργωμα, όμως, αυτό ήταν αναγκαίο όταν δεν υπήρχαν τρακτέρ και τα ζώα δεν μπορούσαν να έλξουν έχοντας και τα υπολείμματα να σύρουν, αλλά με τα τρακτέρ, το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται, καθώς υπάρχει περίσσεια ισχύος, οπότε το όργωμα γίνεται άνετα και το χώμα εμπλουτίζεται.
Από την πλευρά τους οι πυροσβέστες, υπογραμμίζουν πως με τις επικρατούσες θερμοκρασίες και την ξηρασία, η φωτιά μπορεί εύκολα να ξεφύγει και να καταστρέψει παρακείμενες καλλιέργειες, εγκαταστάσεις(αποθήκες, επιχειρήσεις σπίτια κλπ), ακόμη και να απειλήσει ανθρώπινες ζωές. Στις περιπτώσεις, που είναι πάρα πολλές, επεμβαίνει η πυροσβεστική, όμως σπαταλούνται άδικα πόροι.
Τέλος, οι πυροσβέστες ζητούν την βοήθεια των πολιτών, σημειώνοντας πως δεν είναι κάρφωμα η καταγγελία εμπρησμού, αλλά υποχρέωση και δικαίωμα του κάθε πολίτη.