Συζήτηση χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.
Με τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ξεκίνησε η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων, όπου πέρα της προσπάθειας να εξηγηθούν τα …ανεξήγητα, κάποιοι δημοτικοί Σύμβουλοι, έδειξαν να έχουν …επίγνωση ότι ο Δήμος Τρικκαίων δεν είναι «θωρακισμένος» μπροστά σε κάποιο απρόοπτο συμβάν είτε καιρικό είτε άλλης αιτίας.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, παραδέχθηκε ότι έχει …εφιάλτες όταν σκέφτεται τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση σεισμού, ότι «δεν γίνεται πολιτική προστασία με 50.000 ευρώ» αλλά έσπευσε να προσθέσει «δεν μας περισσεύουν και πολλά δίνουμε για έναν Δήμο υπό επιτροπεία» και τόνισε ότι «απαιτείται ομοψυχία γιατί μπορεί αύριο να είμαστε εμείς σε μια τέτοια τραγωδία»…
Ο Χρήστος Λάππας, αναρωτήθηκε «γιατί μας αιφνιδίασε τόσο ένα γεγονός αναμενόμενο που ούτε πόλεμος να ήταν;» και συμπλήρωσε «σηκώνω τα χέρια ψηλά από την απουσία προγράμματος και σχεδιασμού που δεν υπήρχαν», συμπληρώνοντας πως «την μέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, θα πρέπει να σκεφτόμαστε και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και είναι αδιανόητο να μην έχει γίνει οροθέτηση σε μια άναρχη δόμηση χωρίς δρόμους διαφυγής και φοβάμαι ότι όλα έχουν μπει σε μια λογική ΄΄Τραμπισμού΄΄ όσον αφορά το περιβάλλον».
«Χθες η Μάνδρα, σήμερα η φωτιά και αυτά στον 21ο αιώνα και πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας», ανέφερε ο Γιώργος Καϊκης, προσθέτοντας προβλεπόμενο, οργανωμένο σχέδιο πρόληψης δεν υπάρχει και όλα έχουν κριτήριο το κέρδος».
«Το Πυροσβεστικό Σώμα δεν πήρε αυτά που ζητούσε λόγω …πλεονασμάτων», σχολίασε ο Χρήστος Αυγέρος, ενώ ο Δημήτρης Χατζηγάκης επισήμανε «λάθη και παρανομίες πληρώνονται με το κράτος να μονιμοποιεί αυθαίρετα για …έσοδα και δύσκολα δεν θα ξανασυμβεί τέτοια καταστροφή».
«Έχουμε ευθύνη όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα ΄΄κοινά΄΄» σχολίασε ο Θεόδωρος Σπανός, κάνοντας αναφορά στις πλημμύρες στον Δήμο Τρικκαίων, αναρωτήθηκε «ποιο πυροσβεστικό μπορεί να μπει στο ΄΄Βαρούσι΄΄ αν ΄΄κατηφορίσει΄΄ φωτιά από το δάσος του Προφήτη Ηλία», ζητώντας ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και αύξηση του κονδυλίου.
«Τι θα γίνει αν συμβεί κάτι στην ΄΄Ασκληπιού΄΄; Δεν μπορεί να μπει ασθενοφόρο, δεν έχουμε σχεδιάσει εξόδους διαφυγής», επισήμανε ο Ζήσης Γκουγκουστάμος «Να κάνουμε σχέδιο διαφυγής τολμώντας λήψη μέτρων δυσαρέσκειας», πρότεινε η Χρυσάνθη Γάλλου-Δαλκαφούκη.
Υπερασπιστής …Πολύδωρα, ο Απόστολος Παππάς που έκανε λόγο για …στρατηγούς «άνεμο», «πλημμύρα» και «χιονιά» επισημαίνοντας πως «η οργή της φύσης έχει εύκολη λεία καθώς βρίσκει ανοργάνωτο κράτος με άναρχες δομές» και έδειξε έλλειψη ενημέρωσης αφού δεν γνώριζε πως έχει κηρυχτεί 3ήμερο πένθος στην χώρα…
Στην Πολιτεία και λιγότερο στους Δήμους, επέρριψε ευθύνες η Ελένη Πούλιου για τις τραγωδίες από καιρικά φαινόμενα, ενώ ο Τάκης Παζαϊτης, επισήμανε «όσα λιγότερα λέμε τόσο καλύτερα. Μόνο να συμπάσχουμε στο πένθος».
Άγνωστο τι είπε ο Αλέκος Πολυμερόπουλος καθώς «έπεσε» σε μικρόφωνο προβληματικό, ενώ τον ενοχλητικό βόμβο των μικροφώνων είχε επιλύσει λίγο νωρίτερα ο …Δήμαρχος αξιοποιώντας τις γνώσεις του στα …ηχοσύνολα.
Κρατάμε και την …δυσαρέσκεια του Δημάρχου που όπως είπε «κάποιος συμμαθητής μου με ΄΄έκραξε΄΄ γιατί σήμερα υπήρξαν μερικά φύλλα σε φρεάτιο στα ΄΄Κουτσομύλια΄΄ ας έκανε κάτι και αυτός.
Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες στην καθαριότητα της πόλης και ευγενικά να τους το υπενθυμίζουμε και …μη ευγενικά αν δεν το καταλαβαίνουν ότι ο Δήμος δεν μπορεί να είναι …παντού».
Παρακολουθώντας την συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, κατέθεσε πρόταση να συγκροτηθεί ομάδα Υπαλλήλων του Δήμου που θα εκπαιδευτεί σε θέματα πολιτικής προστασίας.