Για «πολιτικό παραλογισμό της Ν.Δ.», έκανε λόγο ο Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σιμορέλης, για την στάση που κρατάει η Αξιωματική αντιπολίτευση στο «Μακεδονικό».
Ο Βουλευτής, ανέφερε τα εξής:
«Η Ελληνική Κυβέρνηση φέρνει μία συμφωνία με την οποία η γειτονική χώρα δεσμεύεται να αλλάξει την ονομασία της σε ΄΄Βόρεια Μακεδονία΄΄, που έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι της ονομασίας Μακεδονία σκέτο. Η ονομασία είναι για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και ταυτόχρονα θα κατοχυρώνεται με συνταγματική αναθεώρηση. Για την γλώσσα, η οποία έχει αναγνωριστεί από το 1977 στον ΟΗΕ, ξεκαθαρίζει ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες και δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική γλώσσα που μίλαγαν οι αρχαίοι Μακεδόνες.
Αυτή η συμφωνία δεν δημιουργήθηκε από το μηδέν. Είναι η εθνική γραμμή της χώρας, των Κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή, αλλά και η επίσημη θέση των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) που συγκέντρωναν για πολλά χρόνια το 90% του εκλογικού σώματος.
Η επιτυχία της Κυβέρνησης ήταν ότι κατάφερε να ολοκληρώσει τη συμφωνία, βελτιωμένη ως προς το erga omnes και την συνταγματική αναθεώρηση που θα αφαιρέσει από το σύνταγμα των γειτόνων μας κάθε αλυτρωτισμό. Να θυμηθούμε ότι 140 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα που είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία, θα την αποκαλούν τώρα ΄΄Βόρεια Μακεδονία΄΄.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μόνο αν κάνουν όλα όσα δεσμευτήκαν οι γείτονες, δηλαδή δημοψήφισμα και συνταγματική αναθεώρηση, θα κυρωθεί η συμφωνία από την Ελληνική Βουλή και θα προχωρήσει η είσοδος τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Όπως τόνισε και ο Υπουργός Εξωτερικών η συμφωνία λέει ρητά ότι η αρχαία ελληνική Μακεδονία, ο πολιτισμός της και η γλώσσα της, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και διαχωρίζεται σαφώς από τον πολιτισμό και τη γλώσσα της ΠΓΔΜ.
Όμως η «γεωγραφική» Μακεδονία, μετά την συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, μοιράστηκε σε τέσσερις χώρες. Εάν αρχίσουμε να αμφισβητούμε τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο με την ίδια ευκολία που ο Ερντογάν αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάνης, βαδίζουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ μια αναθεωρητική δύναμη. Με βάση αυτό η κυβέρνηση σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και το το διεθνές δίκαιο και πέτυχε μία συμφωνία που φέρνει ειρήνη στα Βαλκάνια και καθιστά τη χώρα μας πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φανερό ότι πατάει σε δύο βάρκες. Από τη μια ακολουθεί τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έριξε το 1993 τη κυβέρνηση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αρνούμενος κάθε λύση και χτίζοντας πολιτική καριέρα ως «Μακεδονομάχος». Δηλαδή αν σήμερα κυβερνούσε ο πατέρας του θα τον είχε ρίξει.
Από την άλλη, όπως μάθαμε από την εφημερίδα faz, δεσμεύεται στους φίλους του στο εξωτερικό ότι θα ακολουθήσει τη συμφωνία και δεν θα δημιουργήσει προσκόμματα. Είναι φανερό ότι αυτό που γράφει η εφημερίδα faz συνάδει με τη γραμμή που είχε μέχρι τώρα η ΝΔ, προτού στο εσωτερικό του κόμματος επικρατήσουν οι θέσεις των ακροδεξιών στελεχών που δεν θέλουν σύνθετη ονομασία. Αυτή ήταν η γραμμή που είχε ακολουθήσει και η κ. Μπακογιάννη, ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, προσπαθώντας πριν λίγα χρόνια να πετύχει μία παρόμοια συμφωνία, χωρίς να τα καταφέρει.
Τώρα ο κ. Μητσοτάκης σε μια επίδειξη πολιτικού τυχοδιωκτισμού, προσπαθεί να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του, να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά του ακροδεξιού εθνικολαϊκισμού και ταυτόχρονα να δώσει εγγυήσεις στους ξένους φίλους ότι θα στηρίξει τη συμφωνία εάν ποτέ γίνει κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή βλέπουμε αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ στην επαρχία να πρωταγωνιστούν στους προπηλακισμούς των βουλευτών που στηρίζουν την Κυβέρνηση και να τους αποκαλούν εθνομειοδότες και προδότες.
Επιτέλους ας σοβαρευτούν και ας γίνουν η δημοκρατική αξιωματική αντιπολίτευση που χρειάζεται η χώρα σε αυτές τις δύσκολες και ιστορικές στιγμές».