Έχουν σημασία οι ιδέες σήμερα; Στην εποχή των σέλφι, της ατάκας και των ρηχών παραπολιτικών σχολίων ποιος μιλάει για ιδέες; Και, όμως, οι ιδέες – ακόμα και σήμερα – είναι το βασικότερο στοιχείο που επηρεάζει την πορεία και την ανάπτυξη της Ελλάδας και ας μην γίνεται τόση ανοιχτή συζήτηση όπως παλιότερα.
Η μάχη των ιδεών είναι καθοριστικής σημασίας για την ανόρθωση της χώρας. Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να τις αγνοήσουμε.
Σημασία, δεν έχει μόνο να κερδίσει η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, αλλά να επικρατήσουν οι φιλελεύθερες ιδέες της. Αν οι φιλελεύθερες ιδέες ηττηθούν από τον κρατισμό, τον προστατευτισμό και από μια ψευδεπίγραφη έννοια της ισότητας (προς τα κάτω πάντα), τότε θα έχει μπει άλλη μια βόμβα στην όποια μελλοντική πρόοδο της Ελλάδος.
Προσωπικά έχω πάρει την απόφαση, εδώ και καιρό, να δώσω την μάχη υπερ των φιλελεύθερων ιδεών και των εθνικών μας παρακαταθηκών. Γιατί πιστεύω ότι το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να γίνει μια σύγχρονη Δυτική χώρα με αγάπη και πίστη στην ιστορία της και τις εθνικές της παραδόσεις.
Η ιδεολογική μου ταυτότητα άρχισε να χτίζεται πριν αρκετά χρόνια. Διαμορφώθηκε μέσα από την οικογένεια μου και μέσα από την εργασιακή μου εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Μεγάλωσα σε μια αστική οικογένεια όπου οι γονείς μου μου έθεταν ξεκάθαρα τα όρια και τις υποχρεώσεις μου, αλλά παράλληλα μου έδιναν και την ελευθερία να επιλέξω τι θέλω εγώ από την ζωή μου. Ελευθερία και όρια, λοιπόν, ήταν οι βασικοί πυλώνες τις ανατροφής μου και της μετέπειτα ιδεολογικής μου συγκρότησης.
Ποιες όμως είναι οι θεμελιώδεις αξίες που δίνουν πνοή στην φιλελεύθερη φιλοσοφία; Η πρώτη αξία είναι η ελευθερία. Άλλωστε, από εκεί πηγάζει και το όνομα φιλελεύθερος: φίλος δηλαδή της ελευθερίας. Η πολιτική ελευθερία εκφράζεται πρωτίστως μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ωστόσο, πολιτική ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει δίχως οικονομική ελευθερία. Γι ‘αυτό η ελεύθερη οικονομία της αγοράς και το ανοιχτό εμπόριο είναι βασικά συστατικά στοιχεία της φιλελεύθερης προοπτικής. Το κράτος έχει ρόλο διαιτητή όχι παίκτη στον ανταγωνισμό.
Ο σύγχρονος φιλελεύθερος επιδιώκει πάντα μικρή φορολογία και περιορισμένη κρατική παρέμβαση στην οικονομία. Συγχρόνως, εισάγει ένα κοινωνικό κράτος που θα λειαίνει τις ανισότητες και θα εγγυάται την κοινωνική συνοχή. Και είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που δίνουν όχι μόνο ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και διάρκεια.
Η δεύτερη θεμελιώδης αξία του σύγχρονου Έλληνα φιλελεύθερου είναι η έννοια της παράδοσης. Δεν πρέπει να είμαστε αποκομμένοι από το παρελθόν. Για παράδειγμα, οι ιστορικές μας ρίζες, η ελληνοχριστιανική παράδοση, η πίστη στο Ελληνικό έθνος χωρίς ελληνολατρία και ελληνοκεντρισμό, η σωστά δομημένη οικογένεια, κ.α. είναι κεντρικές παραδοσιακές αξίες οι οποίες πρέπει να βρίσκονται στο πυρήνα τη σύγχρονης Ελληνικής φιλελεύθερης σκέψης. Γιατί πάντοτε υπάρχει στην ιστορία μια νοητή συνέχεια από το παρελθόν προς το παρόν και το μέλλον.
Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται έχοντας αίσθηση του μέτρου, του χρόνου, των συνθηκών που επικρατούν, αλλά και του τι μπορεί «χωνέψει» μια κοινωνία. Το να αντιγράφουμε τυφλά τους «ξένους» στο όνομα της προόδου μας φέρνει κοινωνική αναστάτωση και δεν οδηγεί στον εκσυγχρονισμό.
Η τρίτη θεμελιώδης αξία είναι το ισχυρό κράτος δικαίου που εγγυάται την ασφάλεια και την τάξη. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρία ασφάλεια. Η διαφύλαξη του νόμου και της έννομης τάξης αποτελεί κοινωνικό αγαθό που θωρακίζει τις ελευθερίες όλων των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να είναι προστατευμένοι από τις ιδεοληψίες των ολίγων ακραίων. Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν μπορεί υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ισχυρό κράτος δικαίου.
Παράλληλα, απαιτείται ισχυρή εθνική άμυνα που θα εξασφαλίζει τα σύνορα μας, και μαζί με τις δυνάμεις της δημόσιας τάξης (π.χ. αστυνομία, πυροσβεστική, κτλ) να προστατεύει τις ελευθερίες των πολιτών και να διασφαλίσει την εσωτερική ηρεμία η οποία είναι απαραίτητη και για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας αλλά και της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς. Η διασφάλιση κάθε είδους ελευθερίας αποτελεί την βάση για τους φιλελεύθερους. Για αυτό η στελέχωση με τους αρίστους αλλά και η σωστή οργάνωση των δυνάμεων της τάξης και της άμυνας είναι βασικό στοιχείο μιας σύγχρονης φιλελεύθερης διακυβέρνησης.
Τέλος, ο σύγχρονος φιλελευθερισμός συνδέεται και με τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό που δεν έχει σχέση με ακραίους εθνικισμούς και ψευτοπαληκαρισμούς στα εθνικά θέματα. Είναι αυτός που αγαπάει την πατρίδα του, αλλά σέβεται και την εθνική κυριαρχία των άλλων κρατών με τα οποία επιδιώκει αρμονική συνεργασία.
Το ποιες ιδέες θα επικρατήσουν στο τέλος κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, όμως, είναι να αποφασίσουμε με ποια πλευρά είναι ο καθένας και να δώσει την μάχη του. Τα πρόσωπα πάνε και έρχονται, οι ιδέες όμως μένουν. Και αυτές εν τέλει καθορίζουν την πορεία μια χώρας.
Μικέλης Χατζηγάκης