Παρουσία του Χρίστου Λιάπη εγγονού του Ήρωα Υπολοχαγού Δημητρίου Ζιώγα.
Τιμητικός προσκεκλημένος του π. Υπουργού Υγείας, και Επιτίμου Προέδρου της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41, Γεώργιου Σούρλα, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο για τους άταφους ήρωες του Έπους του 1940, ήταν ο Χρίστος Λιάπης, ως εγγονός του Ήρωα Υπολοχαγού Δημητρίου Ζιώγα, σε αναγνώριση της θυσίας του οποίου, το όνομά του έχει δοθεί στο στρατόπεδο της Καλαμπάκας.
«Ευχαριστώ των κ. Υπουργό και π. Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Σούρλα, ο οποίος έχει συγγράψει σχετικά βιβλία, βραβευθέντα από την Ακαδημία Αθηνών και έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες οι οποίες κατέληξαν στη Συμφωνία που υπεγράφη προ μηνών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, για την περισυλλογή και τον ενταφιασμό των οστών των 7.976 πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41, στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, που σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο κ. Λιάπης και πρόσθεσε «Τον ευχαριστώ για την πρόσκληση και για τα θερμά του λόγια για τις δημόσιες παρεμβάσεις μου με τις οποίες προσπαθώ, μέσα από τις αναφορές στην ηρωική πολεμική δράση του Ήρωα παππού μου, να κρατήσω ζωντανό το ηρωικό πνεύμα των νεκρών της Πίνδου. Το ηρωικό πνεύμα του Οροσήμου «Σμαρδεύς, 28η Οκτωβρίου», το οποίο κατέλαβε με την ομάδα μάχης του ο Υπολοχογός Πεζικού Δημήτριος Ζιώγας.
Σε ανάλογη εκδήλωση, η οποία ειχε λάβει χώρα στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, στο Δημαρχείο Παπάγου -Χολαργού, είχε παρευρεθεί και η μητέρα μου, κόρη του Ηρωικού Αξιωματικού, Φρειδερίκη Λιάπη – Ζιώγα, τιμηθείσα με εκτενή αναφορά από τον κ. Σούρλα, όπως και η αδελφή της, Παρασκευή Ζιώγα.
Ευχαριστώ, ανάμεσα στα άλλα, τον κ. Υπουργό γιατί μου είχε παραχωρήσει το βήμα «ως εγγονό Ήρωα Εφέδρου Αξιωματικού του 40, ως Έφεδρο Ανθυπίατρο και ως έναν νέο άνθρωπο και επιστήμονα που αγωνίζεται για να κρατήσουμε ζωντανό το ένδοξο παρελθόν αλλά και το μαχητικό παρόν και το μέλλον της χώρας μας.
Διαβάζοντας αποσπάσματα από την Ημερήσια Διαταγή η οποία προήγαγε επ´ ανδραγαθία τον Ηρωα Αθυπολοχαγό παππού μου, σε Υπολοχαγό, είχα σταθεί στο «φονεύσας ιδιοχείρως τον επικεφαλής του Ιταλικού τμήματος Ιταλόν αξιωματικόν», θυμίζοντας πως «αυτή η αναμέτρηση των επικεφαλής αξιωματικών, άνδρα προς άνδρα, αξιωματικού προς αξιωματικό, στρατιώτη με στρατιώτη, φέρνει στον νου μας τις μονομαχίες των Ομηρικών Ηρώων.
Του Διομήδη με τον Γλαύκο, του Αχιλλέα με τον Έκτορα, με τους γενναίους να βγαίνουν πρώτοι εμπρός, σε μια ιστορική μαχητική πορεία αδιάσπαστης συνέχειας του Ελληνισμού που μας καλεί να κρατήσουμε ψηλά στις καρδιές μας, το πνεύμα «αυτοθυσίας και ικανότητος» που απαιτείται και στους καθημερινούς ειρηνικούς αγώνες μας, για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση.
Χρειάζονται «προσόντα αρίστου ηγήτορος» επί του πεδίου της σύγχρονης οικονομικής μάχης, στη δίνη της οποίας βρίσκεται η χώρα μας, για να μπορέσει να ξεπεραστεί η κρίση που στοχοποιεί την πατρίδα μας, σέρνοντάς την στον μαρασμό τα τελευταία 8 χρόνια.
Σήμερα, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε πόσοι στα αλήθεια από τους ηγέτες ή από τους επίδοξους πολιτικούς διαθέτουν το απαιτούμενο «πνεύμα ανωτέρου αυτοθυσίας», το οποίο διέκρινε τους ήρωες του 40 -όπως ανέφερε και η σχετική με τον ηρωικώς πεσόντα παππού μου Ημερησία Διαταγή- ώστε να μπορέσουν να μας εμπνεύσουν να βαδίσουμε πέρα από τις παλιές διαχωριστικές γραμμές και τις αναπαλαιωμένες διαιρέσεις, κρατώντας ψηλά τα εθνικά μας ορόσημα. Ανάμεσά τους και το Ορόσημο Σμαρδεύς «28η Οκτωβρίου» το οποίο κατέλαβε, ΄΄μετά θαυμαστής ψυχραιμίας και ικανότητος΄΄, ο ήρωας παππούς μου Δημήτριος Ζιώγας».