Διαβάστε επίσηςΤα νέα της πόλης

Οφειλόμενη τιμή στην Έφη Γουγουλάκη – Συγκινητική εκδήλωση στο Μουσείο Τσιτσάνη

22 Dec 2024

Μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική, τη λογοτεχνία και την πλούσια κληρονομιά της Έφης Γουγουλάκη

Πλήθος τρικαλινών συνέρρευσαν το απόγευμα του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου 2024 στο Μουσείο Τσιτσάνη, όπου τιμήθηκε η αείμνηστη μουσικός, λογοτέχνιδα και διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων Εφη Γουγουλάκη. Με πρωτοβουλία της οικογένειας και σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων του Δήμου Τρικκαίων, η εκδήλωση αποτέλεσε ταυτόχρονα, πινελιά μνήμης και νότα αισιοδοξίας. Διότι υπενθύμισε το μέγιστο της προσφοράς της μουσικού Εφης Γουγουλάκη συνολικά στη μουσική Παιδεία εκατοντάδων τρικαλινών, σε συνδυασμό με την – ορατή ήδη – παρακαταθήκη της.
Κάτι που τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τ. Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε πάρα πολλά σε ανθρώπους όπως η Εφη Γουγουλάκη, που έμειναν στον τόπο τους και προσέφεραν», υπενθυμίζοντας ότι το αφιέρωμα γίνεται για άνθρωπο της μουσικής σε χώρο της μουσικής.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, Μιχάλης Λάππας, υπενθύμισε το ότι ο πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων Κώστας Παπαστεργίου τίμησε το 1994, ως επίτιμο μέλος του – τότε – Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων την Εφη Γουγουλάκη. Και σε μια φράση συνόψισε την ουσία της βραδιάς:
«μεγάλο, απύθμενο “ευχαριστώ”», για τις διδασκαλίες στη μουσική και στη ζωή.
Δεν είναι τυχαίο, που στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, με επιμέλεια της νυν Διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων, κ. Δάφνης Μπίζιου, αναγνώστηκε ποίημα του λόρδου Τένυσον, που καταγράφεται σε ένα από τα βιβλία που εξέδωσε η Εφη Γουγουλάκη.
Τη δε πολυσχιδή αυτή προσφορά της, μαζί με προσωπικές και οικογενειακές στιγμές (αναμνήσεις από τον Αμάραντο Καλαμπάκας), ανέπτυξε σύντομα αλλά περιεκτικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Νίκος Γουγουλάκης.
Ακολούθησε η εκ καρδίας αναφορά του γιου τής μουσικού, Αλέκου, (παρίστατο και ο αδελφός του Θανάσης), ο οποίος μίλησε για τη συνολική της προσφορά και για την εκδήλωση, με τις εικόνες από αναμνήσεις μιας ζωής να προβάλλονται στην οθόνη. Στην ίδια οθόνη προβλήθηκε και απόσπασμα παλαιότερης τηλεοπτικής εκπομπής, με τη μουσικό να ξεδιπλώνει στιγμές της.
Η δε μαέστρος της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων κ. Ελένη Ζιάκα, μίλησε για τη μουσικό – διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου και την προσφορά της στη μουσική των Τρικάλων.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια εξαιρετική μουσική παράσταση, με την εκτέλεση 5 πασίγνωστων κομματιών της παγκόσμιας κληρονομιάς, από τον τρικαλινό πιανίστα κ. Απόστολο Μπαντή, τον οποίο η Εφη Γουγουλάκη ανακάλυψε και ενθάρρυνε να συνεχίσει τις σπουδές του, διαπρέποντας, πλέον, ο ίδιος στο εξωτερικό. Ο κ. Μπαντής εκτέλεσε έργα των Σοπέν, Μπετόβεν, Ραχμάνινοφ, με το – εκπαιδευμένο μουσικά στην πλειονότητά του – κοινό να παρακολουθεί με προσήλωση, αποδίδοντας αβίαστα θερμότατο χειροκρότημα από όλους και όλες.
Σημαντικό το ότι το πολυπληθές κοινό, εκτός των μελών της οικογενείας, αποτελούταν από μεγάλο αριθμό πρώην μαθητών και μαθητριών της Εφης Γουγουλάκη στο πιάνο, ορισμένοι εκ των οποίων συνεχίζουν να προσφέρουν στη μουσική (όπως οι κ.κ. Ζιάκα και Τσέγας) στα Τρίκαλα.
Μηνύματα απέστειλαν, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Κατερίνα Παπακώστα, ο βουλευτής και πρ. Υπουργός Κώστας Σκρέκας και η βουλεύτρια Μαρίνα Κοντοτόλη. 
Παρέστησαν ακόμη, ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Θανάσης Λιούτας, η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων Εφη Λεβέντη, η δημοτική σύμβουλος Τρικκαίων Μαρίνα Καραμέτου, ο πρ. Υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης, ο πρ. περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, η πρ. αντιδήμαρχος Τρικκαίων Νίτσα Καταβούτα, ο πρ. δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων Δημήτρης Χατζηγάκης, ο αρεοπαγίτης κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, η πρόεδρος του σωματείου «Φίλες της Αγάπης» κ. Ευαγγελία Γουγουλάκη και οι τρικαλινοί/ες που τίμησαν για μια ακόμη φορά την Εφη Γουγουλάκη.

Ποια ήταν η Έφη Γουγουλάκη

Η Στέλλα – Έφη Παπαγιαννίδη – Γουγουλάκη γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Ήταν παντρεμένη με τον δικηγόρο Γεώργιο Γουγουλάκη με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά.

Υπήρξε διακεκριμένη μουσικός και παιδαγωγός, με σπουδές στο πιάνο και στα θεωρητικά (Δίπλωμα Πιάνου και πτυχίο Ειδικού Αρμονίας). Επί 25 συνεχή έτη, διετέλεσε με ευσυνειδησία και αφοσίωση διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, πολλοί σπουδαστές και σπουδάστριες ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και απέκτησαν πτυχίο πιάνου, υπό την καθοδήγησή της.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό της έργο, η Στέλλα Έφη Γουγουλάκη ανέπτυξε πλούσια πολιτιστική και κοινωνική δράση. Επί σειρά ετών, υπήρξε ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκδρομικού και Μορφωτικού Ομίλου Τρικάλων (Ε.Μ.Ο.Τ.). Από το 1967 έως το 1983, διετέλεσε αντιπρόσωπος Τρικάλων του Σωματείου «Μουσικά Νειάτα», προωθώντας τη διάδοση της κλασικής και έντεχνης μουσικής στο ευρύτερο κοινό. Συμμετείχε σε πληθώρα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με σκοπό τη στήριξη φιλανθρωπικών σκοπών.

Η Στέλλα Έφη Γουγουλάκη δεν περιορίστηκε στη μουσική, αλλά ασχολήθηκε και με τη συγγραφή. Δημοσίευσε πεζογραφήματα, χρονογραφήματα, καθώς και εργασίες ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ των έργων της ξεχωρίζουν:

  • «Μύθια κι αλήθεια από το μικρό χωριό μας. Αμάραντος Καλαμπάκας»
  • «Περίπατοι στα Τρίκαλα του χθες και… του σήμερα»
  • «Στιγμές μέσα στον χρόνο»
  • «Ανθρώπινες ιστορίες»
  • «Ο δρόμος με τις ακακίες»

Διηγήματά της διακρίθηκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, στην οποία υπήρξε μέλος από το 1987.

Σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς της στον πολιτισμό της πόλης, ο Δήμος Τρικκαίων, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αχίλλειο» την Κυριακή 22 Μαΐου 1994, της απένειμε δίπλωμα επίτιμου μέλους του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, από τον τότε Δήμαρχο, κ. Κωνσταντίνο Παπαστεργίου. Η Στέλλα Έφη Γουγουλάκη έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 1997 αφήνοντας πίσω της μια πλούσια κληρονομιά τέχνης, πολιτισμού και ανθρωπιάς.

Βιογραφικό Σημείωμα Απόστολου Μπαντή

O Απόστολος Μπαντής ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι σε ηλικία 12 ετών στην πατρίδα του, τα Τρίκαλα, όπου έλαβε μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο από την γνωστή καθηγήτρια πιάνου και Διευθύντρια του Ωδείου, Έφη Γουγουλάκη. Αναγνωρίζοντας το ταλέντο του, η καθηγήτριά του τον ενθάρρυνε να μετακομίσει στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Αναζητώντας περαιτέρω ανάπτυξη και ευκαιρίες, ο Απόστολος συνέχισε τις σπουδές του στο πιάνο στο Ωδείο των Βρυξελλών, όπου απέκτησε πτυχίο με υποστήριξη υποτροφίας από το Ίδρυμα Λέων Λαιμός. Η αφοσίωση του για τη μουσική τον οδήγησαν στη Νέα Υόρκη, όπου το 2000 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο πιάνο από το Mannes College of Music.

Κατά τη διάρκεια της κλασικής καριέρας του στο πιάνο, ο Απόστολος έχει επιδείξει το μουσικό του ταλέντο σε πολλές αναγνωρισμένες σκηνές στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε σημαντικές πόλεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Ελβετίας, της Γερμανίας και της πατρίδας του, της Ελλάδας. Το ταλέντο του έχει αναγνωριστεί μέσω σημαντικών επιτυχιών, όπως η νίκη του στον διαγωνισμό πιάνου XON στην Αθήνα και στον διαγωνισμό πιάνου West Palm Beach στη Φλόριντα, ΗΠΑ.

Μετά την αποφοίτησή του από το Mannes College of Music, ο Απόστολος πήρε τη συνειδητή απόφαση να μεταβεί στον κόσμο της τραπεζικής. Ξεκίνησε μια νέα πορεία ως αναλυτής εταιρικών πιστώσεων στη Νέα Υόρκη. Το 2008 μετακόμισε στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συνέχισε να χτίζει την καριέρα του στον τραπεζικό τομέα. Το 2014, ο Απόστολος διεύρυνε ακόμη περισσότερο τους επαγγελματικούς του ορίζοντες, μετακομίζοντας στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εργάστηκε ως ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος.

Από το 2019 ζει στην Ελβετία, όπου κατέχει τη θέση του χρηματοοικονομικού συμβούλου σε μια αναγνωρισμένη Eλβετική ιδιωτική τράπεζα. Η εμπειρογνωμοσύνη του στον χρηματοοικονομικό τομέα συμπληρώνεται από τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις, καθώς κατέχει MBA στη Χρηματοδότηση από το Baruch College στη Νέα Υόρκη.

Πρόγραμμα

  1. Franz Schubert: Impromptu Op. 90 No. 2 in E♭ major, Allegro
  2. Ludwig van Beethoven: Sonata No. 14 in C♯ minor (“Moonlight Sonata”)
  3. Sergei Rachmaninoff: Élégie, Op. 3 No. 1
  4. Frédéric Chopin: Fantaisie-Impromptu in C♯ minor, Op. posth. 66, WN 46
  5. Frédéric Chopin: Scherzo No. 2 in B♭ minor, Op. 31

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Pressroom
Author: Pressroom

Β’ Ερασιτεχνική: Ημέρα των πρωτοπόρων με νίκες

Β’ Ερασιτεχνική: Ημέρα των πρωτοπόρων με νίκες

Δύσκολα ή εύκολα οι ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των βαθμολογιών κέρδισαν ολοκληρώνοντας μ’ επιτυχίες το 2024 …
Το ΚΔΑΠ Προδρόμου του δήμου Καρδίτσας φόρεσε τα γιορτινά του!

Το ΚΔΑΠ Προδρόμου του δήμου Καρδίτσας φόρεσε τα γιορτινά του!

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 το απόγευμα, το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών Προδρόμου (ΚΔΑΠ5) του δήμου Καρδίτσας …
Ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης

Ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης

Β. Τσιάκος: Αποκαθιστούμε μια από τις βασικότερες πολιτιστικές δομές του Δήμου μας …
Ψηφιακό Άλμα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας: Δημιουργία Project Control Tower και Γραφείου Παρακολούθησης Έργων

Ψηφιακό Άλμα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας: Δημιουργία Project Control Tower και Γραφείου Παρακολούθησης Έργων

«Ψηφιακό άλμα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας: Δημιουργεί Γραφείο Παρακολούθησης και Διαχείρισης έργων και πληροφοριακό σύστημα project control tower …