Αναταραχή στην κοινωνία δημιούργησε η πρόθεση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, να αλλάξει τον χάρτη της «Παιδείας» και να επιφέρει αλλαγές που, από ότι φαίνεται, κάνουν κακό στο ευπαθή αυτό τομέα και ζημιώνουν την κοινωνία.
Δυστυχώς, όσοι περνούν, από το ευαίσθητο αυτό Υπουργείο, θέλουν να αφήσουν και τα ίχνη τους, κάνοντας και μια … μεταρρύθμιση, χωρίς προετοιμασία, χωρίς έρευνα, χωρίς την γνώμη των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας και χωρίς υλικοτεχνική υποδομή.
Το ότι τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες μέσα σε ένα άναρχο τοπίο, είναι γεγονός, και εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητες και τοπικές φιλοδοξίες.
Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επί παραδείγματι, κατ’ ευφημισμόν είναι Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στην ουσία είναι Πανεπιστήμιο κυρίως του Βόλου και της Λάρισας, ενώ η Δυτική Θεσσαλίας πήρε τα… ψίχουλα. Οι …. «ιπτάμενοι» καθηγητές, που ήταν για μια ημέρα την εβδομάδα ή και το δεκαπενθήμερο στο πόστο τους και τον υπόλοιπο χρόνο…. παρεπιδημούσαν στο Κλεινόν…‘Αστυ των Αθηνών, δεν έδωσαν πνοή και ζωή στην επαρχία, ούτε καταξίωσαν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Καλά ακούγεται το ότι η γνώση πρέπει να δίδεται ισομερώς αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Η Παιδεία, που ενώ είναι αγαθό που παρέχεται δωρεάν, είναι δυστυχώς πολύ… αλμυρό για τους γονείς, τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους φοιτητές. Μπορεί να τόνιζε ο Πλάτων πως «η παιδεία καθάπερ ευδαίμων χώρα πάντα τ’ αγαθά φέρει» αλλά τα πτυχία σήμερα δεν έχουν καμία αξία, γι’ αυτό και 700.000 … ΜΥΑΛΑ… μετανάστευσαν στην άκρη της….γης…, ενώ και οι πτυχιούχοι, που μένουν στην χώρα μας, δεν κάνουν την εργασία, για την οποία σπούδασαν τέσσερα και πέντε χρόνια. Για τις αμοιβές τους βέβαια, δεν γίνεται λόγος. Μισθοί πείνας….!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η «Αθηνά2», του Κώστα Γαβρόγλου, δεν πρέπει να περάσει. Να υπάρξει, όμως, αγώνας και πάλη πολυμέτωπη, με πρόγραμμα και με συγκεκριμένο χρονοδιαάγραμμα. Με φαξ, με τηλεφωνήματα και με προσωπικές επαφές, δεν γίνεται τίποτε. Επιτέλους ας καταλάβουν όλοι ότι «εν τη ενώσει η ισχύς». Οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις, ενόψει Εθνικών Εκλογών ή Εκλογών στην Τοπική Αυτοδικοίκηση, δεν συγκινούν κανένα, γιατί αυτό το… ΕΡΓΟ παίζεται πλέον εδώ και πολλές δεκαετίες.
Αλλαγές στην Παιδεία, με φόντο τις… κάλπες, είναι καταστροφικές…! Ας ελπίσουμε, πως αυτοί που θα έρθουν σύντομα στην εξουσία, θα έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και θα βαδίσουν σε σωστό δρόμο, τουλάχιστον όσον αφορά τα θέματα της Παιδείας.