Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών εκφράζει την αντίθεσή της στη νομοθεσία περί διαγραφής φοιτητών και φοιτητριών που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα έτη σπουδών (ν+2) και ζητά την κατάργησή της. Βάσει των νόμων 4777/2021 και 4957/2022, η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από το 2025, επηρεάζοντας χιλιάδες φοιτητές.
Ο Νόμος και οι Επιπτώσεις του
- Οι φοιτητές που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός των ετών φοίτησης προσαυξημένων κατά το ήμισυ, θα διαγράφονται.
- Το 48% των εγγεγραμμένων φοιτητών στην Ελλάδα κινδυνεύει με διαγραφή, ενώ 61.000 φοιτητές στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης είναι άμεσα υπό απειλή.
- Η μη εφαρμογή του νόμου συνεπάγεται πειθαρχικές κυρώσεις για τα Πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης χρηματοδότησης.
Οικονομικά και Κοινωνικά Εμπόδια
Η καθυστέρηση αποφοίτησης σχετίζεται κυρίως με οικονομικές δυσκολίες:
- Φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται ή να εγκαταλείπουν προσωρινά τις σπουδές τους λόγω αδυναμίας κάλυψης εξόδων στέγασης.
- Η αύξηση των «αιώνιων» φοιτητών από 180.000 το 2015 σε 330.000 το 2024 αντανακλά την ενίσχυση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Διεθνείς Πρακτικές
- Στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ο μέσος χρόνος αποφοίτησης συχνά υπερβαίνει τον θεωρητικά προβλεπόμενο.
- Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μόνο το 39% των φοιτητών αποφοιτά εντός χρόνου, αλλά καμία χώρα της ΕΕ δεν επιβάλλει μαζικές διαγραφές φοιτητών. Αντίθετα, εφαρμόζονται φοιτητοκεντρικές πολιτικές, όπως προληπτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία.
Διεκδικήσεις της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών
- Κατάργηση της νομοθεσίας διαγραφής φοιτητών.
- Αύξηση χρηματοδότησης και στελέχωσης των Πανεπιστημίων:
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
- Ενίσχυση φοιτητικής μέριμνας (εστίες, σίτιση).
- Θεσμοθέτηση μερικής φοίτησης με εθελούσια δήλωση, χωρίς προϋποθέσεις.
- Επιστημονικές μελέτες για τις αιτίες καθυστέρησης αποφοίτησης και προτάσεις για στοχευμένη υποστήριξη.
Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα να σταθεί ενάντια στο μέτρο, το οποίο θεωρεί άδικο και αποπροσανατολιστικό.