Τα νέα της πόλης

Εντυπωσιακή διάλεξη του καθηγητή Ανδρέα Φλουρή για τις κοινωνικές διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής στα Τρίκαλα

5 Dec 2024

Παρά τη χαμηλή προσέλευση, ο διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας παρουσίασε κρίσιμες επιπτώσεις και προτάσεις για την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Εντυπωσιακή αλλά με λίγους ακροατές η διάλεξη του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. για τις κοινωνικές διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής με ομιλητή τον καθηγητή κ. Ανδρέα Φλουρή

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων (Δημαρχείο), η 138η διάλεξη που διοργάνωσε ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων με ομιλητή τoν καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ανδρέα Φλουρή και θέμα: «Οι κοινωνικές διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής κ. Ανδρέας Φλουρής, τις γνώσεις και συμβουλές του οποίου επιζητούν κυβερνήσεις και μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως π.χ. η ΝΑSΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και παραγόντων του περιβάλλοντος στην υγεία, την παραγωγικότητα, καθώς και την εκτίμηση και επικοινωνία κινδύνου, ο οποίος το 2023 συμπεριλήφθηκε στη λίστα TIME100 Next των μελλοντικών παγκόσμιων ηγετών και περιλαμβάνεται στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων, μάς έκανε την τιμή να μιλήσει στην πόλη μας. Δυστυχώς οι ακροατές ήταν λίγοι και απουσίαζαν παντελώς οι περιφερειακοί και δημοτικοί άρχοντες, καθώς και όσοι κόπτονται δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος. Βεβαίως οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές, αλλά με αυτά που είχαν συμβεί το Σαββατοκύριακο στη Ρόδο, στη Λήμνο και στην Κεντρική Μακεδονία, ήταν ένας σημαντικός λόγος να σπεύσουν για να ακούσουν έναν ειδικό επιστήμονα. Πάντως όσοι παρακολούθησαν την εξαιρετική διάλεξή του έμειναν κατενθουσιασμένοι και στο τέλος υπέβαλαν αρκετές ερωτήσεις, στις οποίες απάντησε ο ομιλητής.

Σημειώνουμε μερικά από όσα σημαντικά είπε:

1) Εξήγησε τι σημαίνει Φυσιολογία του Περιβάλλοντος και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην υγεία μας, στην παραγωγικότητα και γενικότερα στη λειτουργία του σώματός μας. Πώς δηλαδή η έκθεση στη ζέστη, στο κρύο, στο υψόμετρο, σε τοξικά, σε ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σκόνη, σε οποιονδήποτε παράγοντα του περιβάλλοντος επηρεάζει τη λειτουργία του σώματός μας. Πώς δηλαδή οι κάτοικοι μιας χώρας επηρεάζονται από συγκεκριμένους παράγοντες, πώς αυτό επηρεάζει το σύστημα περίθαλψης της χώρας, την οικονομία της, το μέσο προσδόκιμο ζωής, την ανταγωνιστικότητά της.

2) Ειδικότερα για τη Θεσσαλία είπε ότι η κλιματική αλλαγή είναι αισθητή και παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες. Τα φαινόμενα αυτά, εκτός από τις μεγάλες ζημιές που προκαλούν, επηρεάζουν τη γεωργία με αποτέλεσμα να μειώνεται πάρα πολύ η παραγωγή αλλά και η παραγωγικότητα όλων των ανθρώπων με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στην υγεία (θερμική καταπόνηση, αναπνευστικά προβλήματα και μετάδοση νοσημάτων).

3) Ως προς το κρύο είπε ότι η παραγωγικότητά μας είναι κατά πολύ καλύτερη στις κρύες ημέρες και ότι ακόμη και οι μαραθωνοδρόμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν ρεκόρ αν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 10-11 βαθμούς. Επίσης είπε ότι κυριαρχεί η σκέψη να πάψουν να γίνονται καλοκαίρι οι Ολυμπιακοί αγώνες και να γίνονται χειμώνα.

4) Ως προς το ζήτημα της παραγωγικότητας τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι στη μεγάλη ζέστη πρέπει να κάνουμε συχνά διαλείμματα. Όσο αυξάνεται η ζέστη τόσο μειώνεται το αποτέλεσμα της εργασίας μας. Τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εργασίας αρχίζουμε να χάνουμε παραγωγικότητα από τους 15 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Οι άνθρωποι που εργάζονται στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ιταλία είναι πολύ λιγότερο παραγωγικοί, για μεγάλο μέρος του χρόνου σε σχέση με τους εργαζόμενους του ίδιου τομέα στη Σουηδία, στην Αγγλία ή ακόμα και στη Γερμανία. Είπε ακόμα ότι το κόστος της μείωσης της παραγωγικότητας το 2023 έφτασε το κόστος της ζημιάς από τον Daniel, δηλαδή πάνω από 2 δις.

5) ) Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους κινδύνους από την έκθεση στη ζέστη, διότι στην Ελλάδα είναι πολύ έντονο το φαινόμενο, άρα προκαλείται μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση με επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Η μεγάλη ζέστη επηρεάζει αρνητικά το ΑΕΠ της Ελλάδος σε τιμές που φτάνουν το 1,6 δισ. ευρώ τον χρόνο με βάση τους παλιότερους υπολογισμούς. Σήμερα σίγουρα οι τιμές θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

6) Για την μεγάλη πλημμύρα που έπληξε τις πεδινές και παραποτάμιες περιοχές της Θεσσαλίας, είπε ότι αυτό το φαινόμενο ήταν αναμενόμενο. Είπε επίσης ότι σίγουρα τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν πως η Ελλάδα θα γίνει πιο ξηρή, πιο θερμή με τη θερμοκρασία να διατηρείται άνω των 36 βαθμών για περισσότερες ημέρες και θα βρέχει πολύ έντονα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οπότε τα ακραία φαινόμενα συνεχώς θα εντείνονται. Παράλληλα με τις πλημμύρες, καθώς δεν υπάρχουν ταμιευτήρες νερού, θα επιδεινωθεί και η λειψυδρία.

7) Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, πρότεινε την μείωση των εκπομπών αερίου και την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες, ήτοι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης. Να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των κοινωνιών με βελτίωση των υποδομών, να προσαρμοστεί η γεωργία στις νέες συνθήκες και να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες. Θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες και αποφασιστικότητα. Οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και να ληφθούν αποφάσεις γενναίες, οι οποίες στο παρόν φαίνονται άστοχες αλλά αυτή ακριβώς είναι η έννοια της πρόληψης. 

8) Επισήμανε ότι το μοντέλο τουρισμού που προωθούμε έχει ημερομηνία λήξεως. Ήδη φέτος υπήρξαν αρκετές δημοσιεύσεις σε αγγλικά Μέσα με τουρίστες να δηλώνουν ότι έφυγαν γιατί η ζέστη ήταν αφόρητη. Αναμφίβολα, τα περιστατικά αυτά θα πυκνώνουν κάθε χρόνο. Επίσης ξέρουμε ότι θα έχουμε πολύ λιγότερο νερό. Πρέπει να επενδύσουμε σε τρόπους συγκράτησης των νερών, σε τεχνολογίες αφαλάτωσης και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Και πρέπει φυσικά να προασπίσουμε την υγεία των εργαζομένων. Ο καύσωνας που ζήσαμε φέτος θα αποτελεί φυσιολογική συνθήκη όλο το καλοκαίρι στο μέλλον. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε, τα ωράριά μας και πρέπει με σύμμαχο την τεχνολογία και τη νομοθεσία να προστατεύσουμε τους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι είναι η πιο πολυπληθής ευάλωτη ομάδα και η ομάδα που πρέπει επειγόντως να προστατεύσουμε. Η ζέστη και η κλιματική αλλαγή δεν μας επηρεάζει όλους εξίσου. Επηρεάζονται κυρίως οι πιο φτωχές και οι πιο ευπαθείς ομάδες (ηλικία, χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτης, κλπ.). Οι μετανάστες είναι από τις πιο ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Σημείωσε ακόμα ότι το 1/3 των μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα είναι λόγω κλιματικής αλλαγής και όχι γιατί προέρχεται από εμπόλεμη περιοχή.

11) Τέλος επισήμανε ότι επιβάλλεται να επιστρέψουμε κοντά στη φύση, γιατί έτσι θα αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση, θα αγαπήσουμε τη φύση και θα την προστατεύσουμε. Για όλα επιβάλλεται διεθνής συνεργασία και εκπαίδευση των πολιτών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

 

Pressroom
Author: Pressroom

Τραγωδία στην Κρήτη: 13χρονη νεκρή από σηψαιμία

Τραγωδία στην Κρήτη: 13χρονη νεκρή από σηψαιμία

Τραγωδία εκτυλίχθηκε στην Κρήτη, καθώς μια 13χρονη κοπέλα άφησε την τελευταία της πνοή το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου στο …
Νίκος Πλακιάς «Μην ρίξετε στα βράχια όλες τις προσπάθειες που κάναμε μέχρι τώρα»

Νίκος Πλακιάς «Μην ρίξετε στα βράχια όλες τις προσπάθειες που κάναμε μέχρι τώρα»

«Πριν τις συγκεντρώσεις δεν σας είχα ακούσει να λέτε τίποτα για τα Τέμπη» – Οργισμένη ανάρτηση του Νίκου Πλακιά για …
Βαρύ πένθος για τον πρόωρο χαμό του Ηλία Κατσίκα

Βαρύ πένθος για τον πρόωρο χαμό του Ηλία Κατσίκα

Θλίψη και συγκίνηση σκόρπισε στην κοινωνία των Τρικάλων ο ξαφνικός θάνατος του Ηλία Κατσίκα, που έφυγε από τη ζωή σε …
Οι φίλοι κυνηγοί από το Ελευθεροχώρι έκοψαν την πίτα τους σε ζεστό κλίμα

Οι φίλοι κυνηγοί από το Ελευθεροχώρι έκοψαν την πίτα τους σε ζεστό κλίμα

Μέσα σε φιλικό και ζεστό κλίμα, οι φίλοι κυνηγοί από το Ελευθεροχώρι έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους …