Όσα είπε και όσα έδειξε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στην προγραμματισμένη του διάλεξη ο Ομοσπονδιακός προπονητής στίβου κ. Δημήτρης Θεοδωρίδης, υπεύθυνος στον τομέα των δρόμων της ημιαντοχής-αντοχής του ΣΕΓΑΣ αποτέλεσαν ένα σπουδαίο μάθημα για τους φοιτητές και φοιτήτριες της ειδικότητας κλασικού αθλητισμού του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων στην οποία υπεύθυνος είναι ο κ. Βουτσελάς.
Το θέμα της εισήγησης του κ. Θεοδωρίδη ήταν σχετικό με την προπονητική καθοδήγηση των αθλητών των δρόμων Ημιαντοχής– Αντοχής που βρίσκονται στις αναπτυξιακές ηλικίες (έως 18 χρόνων).
Στην εισήγησή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε αρκετές φορές στα δημοσιευμένα στοιχεία του επιστημονικού άρθρου του συνεργάτη της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου του κ. Stefano Rughetti με τίτλο ‘Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση της Αντοχής’. Τα στοιχεία του κ. Rughetti είναι αποτέλεσμα επιστημονικών ερευνών που έγιναν στο εργαστήριό του σε αθλητές κυρίως των δρομικών αγωνισμάτων από τα 800μ μέχρι τον μαραθώνιο δρόμο
Έγινε διεξοδική αναφορά στον αποφασιστικό ρόλο της αερόβιας προπόνησης τόσο στους δρομείς Ημιαντοχής όσο και στους δρομείς Αντοχής.
Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της αερόβιας προπόνησης στις αναπτυξιακές ηλικίες και οι ευεργετικές επιδράσεις της στην μακροχρόνια εξέλιξη των επιδόσεων αυτών των αγωνισμάτων.
Υπογραμμίστηκε η διαφορετική επίδραση που έχουν οι αερόβιες προπονήσεις μεταξύ των αθλητών των αναπτυξιακών ηλικιών και των αθλητών υψηλών επιδόσεων. Ανέφερε ότι οι αερόβιες προπονήσεις έχουν μικρή ή και ελάχιστη επίδραση στις λειτουργικές προσαρμογές των αθλητών υψηλών επιδόσεων στο δρόμο των 800μ κάτι που δεν ισχύει για τους δρομείς των αναπτυξιακών ηλικιών για το ίδιο αγώνισμα, όπως προαναφέρθηκε. Στις ηλικίες αυτές είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή της αερόβιας προπόνησης.
Για να ενισχυθεί η πιο πάνω επιλογή ανέφερε το παράδειγμα μια νεαρής αθλήτριας, η οποία δίνοντας έμφαση στην προπόνησή της στην αερόβια προπόνηση βελτίωσε εντυπωσιακά την επίδοσή της.
Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες λειτουργικές απαιτήσεις που συμβαίνουν μεταξύ των δρόμων Ημιαντοχής, Αντοχής και των 400μ.
Υπογραμμίστηκε η κωδικοποίηση των διαφόρων ειδικών μετρήσεων που εφαρμόζονται εργαστηριακά για τη μέτρηση κάποιων ιδιαίτερων προπονητικών χαρακτηριστικών των 800μ αλλά και των 1500μ. Τα εργαστηριακά αυτά δεδομένα διευκολύνουν το έργο των προπονητών που αφορούν στην καθοδήγηση και ρύθμιση την προπόνησης αυτών των αγωνισμάτων και ιδιαίτερα των αθλητών υψηλών επιδόσεων των 800μ.
Τέλος ο κ. Θεοδωρίδης ανέλυσε τα δεδομένα ενός πίνακα, που έχουν σχέση με την προπονητική χρήση του επτάζωνου (επτά διαφορετικές λειτουργικές ζώνες) με βάση τις οποίες διευκολύνεται ο προπονητικός προγραμματισμός των ευαίσθητων αυτών ηλικιών και οι οποίες αναφέρονται στο νέο βιβλίο που πρόκειται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες με τίτλο ‘Ο Μακροχρόνιος και Ετήσιος Σχεδιασμός της Προπόνησης των Δρόμων, του Βάδην και των Συνθέτων Αγωνισμάτων, στις Αγωνιστικές Κατηγορίες Κ14, Κ16 και Κ18 ’. Σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην προπονητική των δρόμων Ημιαντοχής – Αντοχής, συγγραφείς είναι οι κ.κ. Δημήτριος Σούλας, Δημήτριος Θεοδωρίδης και Ελευθέριος Ραφαηλάκης.
Ακολούθησε συζήτηση με τους φοιτητές της ειδικότητας οι οποίοι έθεσαν στον εισηγητή πολλά ερωτήματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προπόνησης των αναπτυξιακών ηλικιών.
Στιγμιότυπα από την διάλεξη του κ. Θεοδωρίδη με την ευθύνη του κ. Βουτσελά και την συμμετοχή του κ. Σούλα.