Ήταν η πρώτη οργανωμένη δράση του συλλόγου μας στο εξωτερικό, εδώ και αρκετά χρόνια.
Προορισμός μας το γειτονικό κράτος της Βόρειας Μακεδονίας και ειδικότερα η πόλη της Οχρίδας και το Εθνικό Πάρκο Γκαλίτσιτσα με την κορυφή Μαγκάρο (υψ. 2254 μ.)
Μετά από μια απίστευτη ταλαιπωρία 2 ωρών στα σύνορα λόγω πολυκοσμίας και έλλειψης υπαλλήλων στον έλεγχο της Ελληνικής πλευράς φτάσαμε το απόγευμα του Σαββάτου στην Οχρίδα.
Πρόκειται για την όγδοη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό 60.000 κατοίκων. Μνημονεύεται ότι άλλοτε είχε 365 εκκλησίες, μια για κάθε μέρα του χρόνου, και έχει αναφερθεί ως «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες της ομώνυμης λίμνης και θυμίζει στην τοπογραφία της νησί. Η Οχρίδα σήμερα είναι ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. ενώ τα 30 πολιτιστικά μνημεία ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών: ανάμεσα τους οι πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του τσάρου Σαμουήλ της Βουλγαρίας, τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης και το αρχαίο ελληνιστικό θέατρο. Το 1979 και το 1980 η Οχρίδα και η ομώνυμη λίμνη έγιναν δεκτές από τον οργανισμό της UNESCO ως Πολιτιστικό και Φυσικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Εντύπωση μας έκανε η ευγένεια των κατοίκων, η οργάνωση της πόλης (υποδομές και καθαριότητα). Πλήθος κόσμου στους πεζόδρομους κοντά στη λίμνη, κάθε εθνικότητας με κυρίαρχο στοιχείο τους Έλληνες.
Το πρωί της Κυριακής πήραμε τον παραλιακό δρόμο δίπλα στη λίμνη για το Εθνικό Πάρκο Γκαλιτσίτσα (Galicica) με σκοπό την ανάβαση στην κορυφή Μαγκάρο (Magaro) που με τα 2254 μέτρα της είναι η ψηλότερη της περιοχής. Η Γκαλιτσίτσα είναι ένα από τα τέσσερα Εθνικά Πάρκα της χώρας. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1958 και έχει συνολική έκταση 243,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Καλύπτει τμήματα του ορεινού όγκου Γκαλιτσίτσα και τις παράκτιες περιοχές της λίμνης Οχρίδας και της Μεγάλης Πρέσπας. Μέσα στο Πάρκο υπάρχουν πολλά μνημεία και ιστορικές τοποθεσίες, όπως το μοναστήρι του Οσίου Ναούμ και ορισμένες τοποθεσίες καταλυμάτων στις όχθες της λίμνης Οχρίδας.
Η Γκαλιτσίτσα είναι βουνό το οποίο βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.
Η χλωρίδα στο Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει πάνω από 1600 είδη, κινδυνεύουν με εξαφάνιση.. Αναφέρονται 13 είδη τα οποία βρίσκονται αποκλειστικά στις πλαγιές της Γκαλιτσίτας και πουθενά αλλού. Η Γκαλιτσίτσα είναι ένας από τους τελευταίους οικοτόπους του Βαλκανικού λύγκα (Lynx lynx balcanicus), με περίπου 30 άτομα να εξακολουθούν να ζουν εδώ.
Η ανάβασή μας ξεκίνησε από το υψόμετρο των 1600 μέτρων και περιλάμβανε πορεία σε δάσος οξιάς και γυμνό βραχώδες πεδίο. Το μικρό μήκος της ανάβασης (3.5 χλμ) έκανε την υψομετρική διαφορά των 650 μέτρων πολύ ανηφορική. Παρόλα αυτά δεν χρειαστήκαμε παρά 2 μόνο ώρες για να φτάσουμε ως την κορυφή με τη μοναδική θέα προς τις τεράστιες λίμνες της Οχρίδας και της Μεγάλης Πρέσπας. Λίγο μετά κατέφθασαν και πολλοί άλλοι ορειβάτες ντόπιοι που μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για το βουνό. Κατεβαίνοντας συναντήσαμε και μια πολυάριθμη ομάδα Θεσσαλονικέων και αργότερα άλλη μια ομάδα ντόπιων που κατέβαιναν από μια γειτονική κορυφή, γεγονός που δηλώνει τη σημασία της ορεινής αυτής περιοχής.
Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 3/11 θα ανεβούμε στη κορυφή Σβώνη (2040 μ.) των Αγράφων ξεκινώντας από τον οικισμό Καμάρια (υψ. 1700 μ.) Ώρες ανάβασης 1.30’.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.