Πρόκειται για δηλώσεις που όπως σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, δυναμιτίζουν και προκαλούν τα ανακλαστικά για νέες εθνοτικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια και είναι πολύ πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα πολλών χωρών της περιοχής. Ο Έντι Ράμα, ανέφερε ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα στο οποίο ηγείται, είχε σημαντική συνεισφορά και συμβολή στη διαδικασία του σχηματισμού του UCK (Απελευθερωτικός Στρατός Κοσόβου) αλλά και στη μάχη του Κοσυφοπεδίου στη γειτονική Σερβία, καθώς και στη διαδικασία έγκρισης του νόμου σχετικά με τη χρήση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην ΠΓΔΜ.
Υποστήριξε παράλληλα, ότι το κόμμα του «δεν αλλάζει τη στάση του αναφορικά με το εθνικό συμφέρον στις σχέσεις με όλους τους γείτονες». Και λέγοντας εθνικό συμφέρον, εννοεί τα παραπάνω. Αυτή η θέση του Αλβανού πρωθυπουργού, από μόνη της δημιουργεί περιβάλλον και κλίμα ανησυχίας. Για τον απλούστατο λόγο, ότι πρόκειται για μια χώρα που αναμιγνύεται και παρεμβαίνει απρόσκλητα στα εσωτερικά άλλων χωρών. Και μάλιστα με ρόλο διαμορφωτή γεγονότων και καταστάσεων προς όφελος της ιδίας.
Αυτή είναι η μία εικόνα, της διαμορφωθείσας κατάστασης στα δυτικά Βαλκάνια. Η δεύτερη ακόμη πιο προβληματική αλλά αποτελεί εν πολλοίς απόρροια της πρώτης, είναι η πολεμική ρητορική αλλά και οι κινήσεις του κρατικού μορφώματος που ακούει στο όνομα «Κόσσοβο». Το τελευταίο διάστημα, λόγω και της αρνητικής για την ηγεσία του Κοσόβου εξέλιξης (τα ηγετικά στελέχη θα κληθούν ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης), η «κυβέρνηση» και τα κορυφαία στελέχη της, χρησιμοποιούν μια ασυνήθιστα σκληρή ρητορική στα όρια της πολεμικής κατά των Σέρβων, που προκαλεί έντονα ερωτηματικά, σε μια στιγμή μάλιστα που έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.
Η Πρίστινα, και αυτό για τους πολιτικούς παρατηρητές είναι σημείο προβληματισμού, καταφεύγει σε μια ριζοσπαστικοποίηση της κατάστασης, δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις με το Βελιγράδι. Πρόκειται για μια προσπάθεια εκφοβισμού της άλλης πλευράς, προκειμένου να πετύχει τετελεσμένα, αναφορικά με την ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Και κεντρικός στόχος, είναι η αναγνώριση από πλευράς Βελιγραδίου της «Δημοκρατίας του Κοσόβου». Στο πλαίσιο αυτό, καταγγέλλονται συνεχώς κρούσματα βίας, εκφοβισμού, τρομοκρατίας στη βόρεια περιοχή του Κοσυφοπεδίου (Κόσοβο – Μετόχια είναι ο πραγματικός όρος) όπου διαβιούν στην πλειοψηφία Σερβικής καταγωγής πολίτες.
Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι βιαιότητες προέρχονται από την αλβανική πλευρά και μάλιστα αυτό συνομολογείται δημόσια χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από τις επίσημες κρατικές αρχές. Η διοίκηση της διεθνούς δύναμης (KFOR) στην Πρίστινα πολλές φορές επέστησε την προσοχή προς την «κυβέρνηση» της Πρίστινα, ότι είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν την τάξη και να φροντίζουν για την ειρήνη και την ασφάλεια των Σέρβων πολιτών.
Ένας δε εκ των διοικητών της KFOR, μιλώντας στο πρακτορείο «Νόβοστι», διεμήνυσε ότι δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε βία εναντίον των Σέρβων.
Όμως παρά τις νουθεσίες, έχουμε κάτι το απίστευτο. Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου Κάντρι Βέσελι, λίγα 24ωρα πριν, σε δηλώσεις του απείλησε ότι οι δυνάμεις του Κοσόβου αυτή τη φορά δεν πρόκειται να σταματήσουν την προέλαση και θα φτάσουν μέχρι το Νις! Είναι η πόλη στο νότο της Σερβίας και δεύτερη σε πληθυσμό.
Το παράξενοι είναι ότι, ουδείς από την διεθνή κοινότητα σχολίασε αυτή την εχθρική δήλωση του Κοσοβάρου πολιτικού (πρώην καταδικασθείς) η οποία συνιστά ευθεία απειλή κατά των Σέρβων. Η απάντηση ήρθε από την επίσημη κυβέρνηση της Σερβίας και την στρατιωτική ηγεσία, η οποία ενημέρωσε τη διοίκηση της KFOR, ότι δεν θα είναι στο εξής απλός παρατηρητής σε περίπτωση βίας και του πογκρόμ ανάλογης του 2004 αλλά θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα του Κόσοβου και της Μετόχια.
Άλλωστε η εν κινήσει δολοφονία του, αυτό μαρτυρά. Η δολοφονία αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Κάθε άλλο. Ο δολοφονηθείς Σέρβος πολιτικός, πρόσφατα μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο SRNA, εξέφρασε την ανησυχία και φόβους για τη ζωή του, λέγοντας ότι ίσως υπάρξει μια πιθανή απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Επιπροσθέτως, σε συνέντευξή του στο «Time», δήλωσε ότι στην Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, πλανάται παντού η αίσθηση της απειλής και του φόβου μεταξύ των πολιτών. Και η απειλή στρέφεται κατά των Σέρβων.
Να μην μας διαφεύγει τη προσοχής, ότι το 2005 ο Ιβάνοβιτς γλύτωσε από τύχη, καθώς σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αντί να χρησιμοποιήσει το κρατικό αυτοκίνητο, (στο οποίο είχε τοποθετηθεί ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός), χρησιμοποίησε το ιδιωτικό του αυτοκίνητο. Και αυτό του είχε σώσει τη ζωή. Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια, χωρίς αμφιβολία. Η δολοφονία του σημαίνοντος στελέχους της Σερβίας, έρχεται τη στιγμή που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας για το μέλλον του μορφώματος, υπό ίδρυση κρατιδίου του Κοσσυφοπεδίου.
Εκ των πραγμάτων δεν είναι τυχαίο γεγονός. Και έγινε τη στιγμή, που ο εκπρόσωπος της Σερβίας για την διαπραγμάτευση, κατέστησε σαφές ότι η Σερβία είναι έτοιμη να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις, καθώς έγινε υπέρβαση της “κόκκινης γραμμής”. Το Βελιγράδι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η δημιουργία ενόπλων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο αντιβαίνει βασικών κανόνων του διεθνούς Δικαίου. Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια, αποτελεί μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ειδικά προς τους Σέρβους, ότι όποιος επιχειρήσει να ακολουθήσει τον δρόμο του Ιβάνοβιτς θα έχει τη ίδια τύχη.
Υποδηλώνει την κυριαρχία του αλβανικού παράγοντα στην περιοχή. Και εμμέσως, είναι μήνυμα στη Δύση, ότι όποια γεωπολιτική αλλαγή δρομολογηθεί, ο αλβανικός παράγοντας οφείλει να έχει αν όχι πρωτεύοντα, σίγουρα βασικό ρόλο στη διαμόρφωσή της. Πρόκειται για τη διπλωματία των όπλων, η οποία χρησιμοποιείται, όπου δεν υφίσταται η κανονική διπλωματία.
Και αυτή δεν υφίσταται σε περιοχές και κράτη όπου δεν τηρούνται και εφαρμόζονται διεθνείς κανόνες, νόμοι και συμβάσεις. Εν κατακλείδι, το κράτος – υβρίδιο που δημιούργησαν ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία και ακούει στο όνομα Κόσσοβο (κάτι ανάλογο με την ΠΓΔΜ), είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί την πυριτιδαποθήκη για την γενική ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή. Και η σπίθα είναι κοντά για να ανάψει η μεγάλη φωτιά.