Άρθρα – ΑπόψειςΔιαβάστε επίσης

Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου: Το επιμελητήριο που αξίζουμε να έχουμε

25 Oct 2024

Ο Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου, υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων και επικεφαλής του συνδυασμού «Επιχειρούμε μαζί, Αλλάζουμε το Επιμελητήριο», παρουσίασε ένα εκτενές και φιλόδοξο όραμα για το μέλλον του θεσμού. Στην συνέντευξή του στη Λέσχη 97.6, τόνισε πως στόχος του είναι το Επιμελητήριο να καταστεί χρήσιμο, ωφέλιμο και λειτουργικό για τους επιχειρηματίες της περιοχής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναπτυχθεί μια θετική ατζέντα που θα εστιάζει σε καινοτόμες και πρακτικές λύσεις.

Ξεκίνησε αναφερόμενος στην υστέρηση του Επιμελητηρίου, καθώς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά όσον αφορά την εισπραξιμότητα των συνδρομών. Ο Παπαευθυμίου σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρηματίες δεν βλέπουν τα χρήματά τους να αξιοποιούνται ανταποδοτικά. Παρά το μικρό ύψος της συνδρομής, οι επιχειρηματίες θεωρούν πως δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες υπηρεσίες ή στήριξη, κάτι που, όπως είπε, πρέπει να αλλάξει ώστε το Επιμελητήριο να γίνει ξανά ελκυστικό και χρήσιμο στους επαγγελματίες.

Κατέστησε σαφές ότι ο συνδυασμός του δεν έχει πρόθεση να ακυρώσει ή να υποτιμήσει το έργο της νυν διοίκησης, αλλά να το προσεγγίσει από μια διαφορετική οπτική. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να πούμε ότι δεν έγινε τίποτα, ότι όλα είναι μαύρα», αλλά αντίθετα, αναγνωρίζει πως υπάρχουν τομείς με υστέρηση στους οποίους ο ίδιος και η ομάδα του έχουν συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσουν μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τις αδυναμίες στο θέμα της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου. Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, παρά το γεγονός ότι υπάρχει προϋπολογισμένο κονδύλι ύψους 15.000 ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις. Ωστόσο, από αυτό το ποσό, έχουν χρησιμοποιηθεί μόλις 1.200 ευρώ. Η αποτελεσματική αξιοποίηση αυτών των πόρων είναι, όπως είπε, απαραίτητη για την προώθηση των επιχειρήσεων της περιοχής εκτός των συνόρων.

Τόνισε πως ο συνδυασμός του δεν θα μπει στη λογική των προσωπικών αντιπαραθέσεων και των κουτσομπολιών, υπογραμμίζοντας πως η προτεραιότητα είναι η παρουσίαση μιας θετικής ατζέντας που θα επικεντρώνεται στο όραμα για το μέλλον και στις προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τον θεσμό. «Θέλουμε να δούμε πώς αυτός ο θεσμός μπορεί να γίνει χρήσιμος, ωφέλιμος και λειτουργικός», ανέφερε, εξηγώντας πως μόνο τότε οι επιχειρηματίες θα επιστρέψουν στο Επιμελητήριο και θα πληρώνουν τις συνδρομές τους, γιατί θα αισθάνονται ότι έχουν πραγματική στήριξη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι επιχειρηματίες θέλουν δράσεις, όχι απλά ένα «ξερό mail» κάθε τόσο.

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος πρόεδρος στάθηκε στους κύριους πυλώνες της προγραμματικής του πρότασης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Επιμελητηρίου. Υπογράμμισε πως υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα στην ψηφιακή του λειτουργία, και πρότεινε τη δημιουργία εφαρμογής για smartphone που θα επιτρέπουν την ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών και την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των μελών. Σημείωσε, μάλιστα, την ανάγκη να υπάρξει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ώστε οι επιχειρηματίες να έχουν κυριολεκτικά «Όλο το Επιμελητήριο στο χέρι τους».

Επιπλέον, ανέδειξε τη σημασία της συμβουλευτικής στήριξης προς τις επιχειρήσεις, με εξειδικευμένους συμβούλους που θα παρέχουν τακτική καθοδήγηση και υποστήριξη στα Τρίκαλα. Μέσω αυτών, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εργαστήρια και σεμινάρια, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά, για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Τόνισε ότι κάθε επιχείρηση είναι ξεχωριστή και χρειάζεται στοχευμένη βοήθεια.

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο της ατζέντας του είναι η ανάγκη το Επιμελητήριο να γίνει πιο ανοιχτό και λειτουργικό. Εξήγησε πως το κτίριο του Επιμελητηρίου πρέπει να γίνει επισκέψιμο και φιλόξενο για επιχειρηματίες και startups, δημιουργώντας παράλληλα προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων επενδυτών στην περιοχή, όπως εταιρείες τεχνολογίας, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί στα Ιωάννινα και το Βόλο.

Όσον αφορά την τρέχουσα διοίκηση, ανέφερε πως ο νυν πρόεδρος έχει συμπληρώσει 27 χρόνια στο θεσμό υποστηρίζοντας πως ό,τι είχε να προσφέρει το έχει ήδη κάνει. Για τον εαυτό του, ήταν ξεκάθαρος ότι δεν προτίθεται να ξεπεράσει τα 8 χρόνια θητείας, καθώς θεωρεί πως αυτό το διάστημα είναι αρκετό για να υλοποιηθεί ουσιαστικό έργο.

Κλείνοντας, μίλησε με ενθουσιασμό για την ομάδα του συνδυασμού του, την οποία περιέγραψε ως μια ομάδα από «εξαιρετικά άτομα με επαγγελματικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο και εμπειρία». Επισήμανε πως όλοι όσοι συμμετέχουν δεν ήρθαν για να φωτογραφίζονται, αλλά για να δουλέψουν και να συμβάλουν ουσιαστικά στην πρόοδο του Επιμελητηρίου.

 

Pressroom
Author: Pressroom

Σ.Π.ΟΡ.Τ: Ανάβαση στην Τσούκα Ρόσα

Σ.Π.ΟΡ.Τ: Ανάβαση στην Τσούκα Ρόσα

Μία ορεινή τεχνητή λίμνη που συνδυάζει ένα μοναδικό λαβύρινθο ρυακιών, φυσικών μικρών λιμνών και εκτεταμένων ορεινών λιβαδιών που σφύζουν από …
Μνημόσυνο Αντωνίου Πολύζου την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Μνημόσυνο Αντωνίου Πολύζου την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Μνημόσυνο Αντωνίου Πολύζου την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024 στον Ιερό Ναό Χαραλάμπους Ριζαριού Τρικάλων …
Η διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ (COP16) είναι ευκαιρία για την αναγέννηση της φύσης

Η διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ (COP16) είναι ευκαιρία για την αναγέννηση της φύσης

Από τις 21 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι κυβερνήσεων συναντώνται στη Διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ (COP16) στο Κάλι της Κολομβίας για …
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 9η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού στο Μουζάκι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 9η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού στο Μουζάκι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 20 Οκτωβρίου, η 9η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Μουζακίου …