Άρθρα – Απόψεις

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2024-28 εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση

24 Oct 2024

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Θεσσαλίας 2024-28, στηρίζει τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλίου και όχι του λαού

Το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας στην συνεδρίαση του (24/10/24), με τις ψήφους των παρατάξεων του περιφερειάρχη κ. Κουρέτα και των υποτιθέμενων αντιπολιτεύομενων του κ. Αγοραστού και της κ. Τζανακούλη, ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Θεσσαλίας 2024-28,, το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλίου και όχι του της πλειοψηφίας του λαού.

Η μόνη παράταξη που καταψήφισε ήταν η Λαική Συσπείρωση, ασκώντας κριτική απο την σκοπιά των αναγκών της πλειοψηφίας του λαού της Θεσσαλίας. Στην τοποθέτηση του ο επικαφαλής της, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:

«Η ανάπτυξη δεν έχει ουδέτερο περιεχόμενο. Στον καπιταλισμό έχει ταξικό πρόσημο υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Και ο στρατηγικός σχεδιασμός της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας για την περίοδο 2024-28, αυτήν την ανάπτυξη υπηρετεί και όχι τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού.

Μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη και πολιτική, με καμία κυβέρνηση, περιφερειακή ή δημοτική διοίκηση. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του λαού, αντιθέτως τα οξύνει όπως αποδείχτηκε και οδηγεί, σε κρίσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, γιατί σκοπός του είναι η επίτευξη όσο γίνεται μεγαλύτερης κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και στη Θεσσαλία, υλοποιούνται από την Ε.Ε, τις κυβερνήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ανεξάρτητα αν είναι στη διοίκηση η Ν.Δ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ή άλλες δυνάμεις, διάφορα προγράμματα και πολιτικές ανάπτυξης, τα οποία όμως αφορούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο εργαζόμενος λαός βλέπει ότι η ζωή του χειροτερεύει. Ο πληθυσμός της Θεσσαλίας μειώθηκε το 2021 κατά -44.507 κατοίκους, σε σχέση με το 2011. Χιλιάδες νέοι-νέες έφυγαν στο εξωτερικό. Οι πραγματικοί μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν δραστικά, η ακρίβεια απογειώθηκε, οι άνεργοι είναι 54.000 και μόλις 11.135 απ’ αυτούς δικαιούνται επίδομα ανεργίας, η μερική και προσωρινή εργασία κάνουν θραύση. Χιλιάδες αγρότες ξεκληρίστηκαν στην Θεσσαλία (-12.500 μόνο απο το 2019 έως το 2021), ενώ μετά τις πλημμύρες και την πανώλη θα αυξηθούν περισσότερο. Αντίστοιχα οι μικροί ΕΒΕ συνθλίβονται απο την φοροληστεία και την επέλαση των μεγάλων εταιρειών.

Η ζωή του λαού γίνεται θυσία για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στους χώρους δουλειάς, στα τρένα και στους δρόμους, απέναντι σε ασθένειες, σε πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, ενώ οι κοινωνικές ανάγκες για υγεία, πρόνοια, παιδεία, στέγη, νερό, ρεύμα, πολιτισμό, αθλητισμό, μετατρέπονται σε όλο και πιο ακριβά εμπορεύματα με ευθύνη των κυβερνήσεων και της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.

  • Στο έδαφος της λαβωμένης απο τις πλημμύρες Θεσσαλίας, χέρι-χέρι με την κυβέρνηση, αντι να προχωρήσετε γρήγορα στην αποκατάσταση όλων των ζημιών, στην διεκδίκηση πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων και στην υλοποίηση όλων των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, βάζετε πλάτη και με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Θεσσαλίας 2024-28, στην προώθηση των σχεδιασμών της αστικής τάξης στην περιοχή, χρησιμοποιώντας ψευδεπίγραφα λόγια για μια «ισχυρή και καινοτόμο οικονομία», κρύβοντας ότι ωφελημένοι απ’ αυτή θα είναι μια μικρή μειοψηφία καπιταλιστών και όχι η πλειοψηφία του λαού, όπως και μέχρι σήμερα.

Κάτι που φαίνεται απο τη βασική προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2024-28, συμπεριλαμβάνοντας και την στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης του ΕΣΠΑ 2021-27, που αναγράφονται στην εισήγηση, για «ανάσχεση της συρρίκνωσης της παραγωγικής/επιχειρηματικής δράσης και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, με παράλληλη προσέλκυση επιχειρηματικών επενδύσεων, έχοντας ως αιχμή την καινοτομία και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Έρευνας και της Τεχνολογικής Ανάπτυξης», στην οποία υποτάσονται οι ανάγκες των εργαζομένων, η ασφάλεια των υποδομών, η προστασία του περιβάλλοντος, το χωροταξικό, η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Εκεί θα αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΣΠΑ, από εθνικούς πόρους και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η προτεραιότητά σας στον αγροδιατροφικό τομέα, δεν αφορά τους βιοπαλαιστές αγρότες, ούτε τους καταναλωτές, αλλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες που τους εκτοπίζουν, συγκεντρώνοντας μεγάλες εκτάσεις γης και παραγωγής στα χέρια τους, αυξάνοντας τα κέρδη τους, αφού στηρίζετε την ΚΑΠ της Ε.Ε, τις κυβερνητικές πολιτικές και την ελεύθερη δράση των μεγαλοεπιχειρηματιών που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής, κρατούν χαμηλές τις τιμές αγροτοπαραγωγού, μειώνουν εγχώριες παραγωγές, αυξάνουν τις εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας αγροτικών προιόντων.

Στηρίζετε τις επιχειρηματικές τουριστικές επενδύσεις και όχι το δικαίωμα του λαού στις διακοπές, την ανάπαυση και την ψυχωγία, που σε ποσοστό άνω του 50% δεν μπορεί να πάει διακοπές, τα συγκοινωνιακά και άλλα έργα υποδομής που θα συμβάλουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη και όχι το αγροτικό και επαρχιακό δίκτυο, αναγκαίες υποδομές για το λαό, όπως και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή.

Στηρίζετε την επιτάχυνση της δήθεν ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, δηλαδή τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων σε ΑΠΕ, στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξασφάλισης επάρκειας φθηνής ενέργειας. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που αποκομίζουν τεράστια κέρδη, μετατρέποντας το ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό, καταστρέφοντας το περιβάλλον, αγροτική γη και δασικές εκτάσεις. Το ίδιο κάνετε και με τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς για την διαχείριση των αποριμμάτων και του νερού.

Μιλάτε εσείς και η κυβέρνηση, για προστασία του περιβάλλοντος, αλλά επιτρέπετε μέσω του ΕΣΔΑ, ΠΕΣΔΑ, την καύση σκουπιδιών και την παραγωγή SRF/RDF από δήμους και ιδιώτες για καύση στην ΑΓΕΤ, άλλες βιομηχανίες, όταν ελάχιστα πράγματα έγιναν για την ανακύκλωση στην πηγή, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών και επιβάρυνση του λαού. Όταν ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την περιφέρεια μια σειρά περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι που καταπατούν προστατευόμενες περιοχές, για χάρη των επιχειρηματικών συμφερόντων (ΑΠΕ, τουριστικών, κατασκευαστικών), όταν ρυπαίνονται τα νερά του Πηνειού, του Τιταρήσιου, του Γκουσμπασανιώτη, της Κάρλας, του Παγασητικού, ο αέρας και εδάφη από επιχειρήσεις.

Όταν για το μεγάλο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας και τον κίνδυνο ερημοποίησης, ενοχοποιείται η αρδευόμενη γεωργία και προωθείται μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, μέσα και απο την Α.Ε διαχείρισης των υδάτων στην Θεσσαλία, ενώ εδώ και δεκαετίες δεν γίνεται τίποτα από τις κυβερνήσεις και την περιφέρεια, για την ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, την κατασκευή φραγμάτων, κ.α.

Στηρίζετε την λεγόμενη ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ τομέων της οικονομίας της Θεσσαλίας, με την ενίσχυση ορισμένων επιχειρηματικών τμημάτων (ορισμένων αγροδιατροφικών προϊόντων και κλάδων μεταποίησης με εξαγωγές, προσέλκυση αλλοδαπού τουρισμού).

Η ανάπτυξη που υπάρχει χρόνια τώρα σ’ αυτούς τους κλάδους στη Θεσσαλία και άλλες περιοχές, δεν συνοδεύτηκε από βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, ούτε σταμάτησε το ξεκλήρισμα και τα αδιέξοδα των βιοπαλαιστών αγροτών. Αυτοί οι τομείς με την εξωστρεφή δράση, μπορεί να χτυπηθούν πολύ όπως αποδείχτηκε στην πανδημία για τον τουρισμό, από την καπιταλιστική κρίση, απο τον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (π.χ. τεράστια ζημιά για αγρότες που παράγουν και εξάγουν φρούτα, από το εμπάργκο Ε.Ε στη Ρωσία).

Τα προγράμματα «Κοινωνικής Συνοχής», έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να καταπολεμήσουν την φτώχεια και την ανεργία που γεννά το ίδιο το σύστημα. Απλά τις συντηρεί με το μοίρασμα κάποιων τροφίμων, κάποιων μικρών χρηματικών βοηθημάτων και ελαφρύνσεων στα πιο εξαθλιωμένα τμήματα ή ανακυκλώνοντας έναν αριθμό ανέργων σε προσωρινές θέσεις κακοπληρωμένης εργασίας.

  • Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με την Λαϊκή Συσπείρωση, αντιπαλεύουμε το καπιταλιστικό σύστημα και αυτή την ανάπτυξη που προωθούν η Ε.Ε, η σημερινή και όλες οι αστικές κυβερνήσεις και κόμματα, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και οι άλλες παρατάξεις, γιατί αποδεδειγμένα υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και εμποδίζει την ικανοποίηση των λαικών αναγκών.

Εμείς παλεύουμε για μια εντελώς διαφορετική ανάπτυξη, που θα έχει ως σκοπό την ικανοποίηση των εργατικών-λαικών αναγκών. Αυτή προϋποθέτει την κατάχτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κατανομής των προϊόντων, κεντρικά επιστημονικά σχεδιασμένη ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, των φυσικών πόρων με σεβασμό στο περιβάλλον, με εργατικό έλεγχο.

Στη βάση αυτής της πολιτικής, διεκδικούμε σήμερα μια σειρά άμεσα αιτήματα σε αντιπαράθεση με την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που απαντούν σε σύγχρονες ανάγκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας σε όλους τους τομείς.

 

 

Pressroom
Author: Pressroom

Η Θεσσαλία αναπτύσσει τουριστική ταυτότητα και στηρίζει τους φοιτητές της Ιατρικής

Η Θεσσαλία αναπτύσσει τουριστική ταυτότητα και στηρίζει τους φοιτητές της Ιατρικής

Ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και ενίσχυση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, ενώ συνεχίζονται …
«Ζήσε το παιχνίδι»: Πρόσκληση του 4ου συστήματος προσκόπων Τρικάλων για μικρούς φίλους

«Ζήσε το παιχνίδι»: Πρόσκληση του 4ου συστήματος προσκόπων Τρικάλων για μικρούς φίλους

Προσκοπισμός και Παιχνίδι: Εκδήλωση για Παιδιά 7-13 Ετών στα Τρίκαλα …
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δέχεται ευχές για την ονομαστική του εορτή

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δέχεται ευχές για την ονομαστική του εορτή

Ευχές για την ονομαστική του εορτή θα δεχθεί ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας …
Κατάρρευσε ο Παναθηναϊκός 1-4 με την Τσέλσι

Κατάρρευσε ο Παναθηναϊκός 1-4 με την Τσέλσι

Ο Παναθηναϊκός ήταν απογοητευτικός στο ΟΑΚΑ και γνώρισε “βαριά” ήττα με 4-1 από την Τσέλσι στη δεύτερη αγωνιστική της League Phase του Conference League …