Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/KA2 με τίτλο «Reading Without Borders» που υλοποιεί το σχολείο μας, συμμετέχοντες μαθητές όλων των τάξεων επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
• Η ενίσχυση των κινήτρων των μαθητών για το εξωσχολικό διάβασμα στη σημερινή εποχή των ηλεκτρονικών μέσων και της εικόνας.
• Η βελτίωση της αναγνωστικής ικανότητας, ιδιαιτέρως των παιδιών με αναγνωστικές αδυναμίες.
• Η προώθηση των βιβλίων ως της καλύτερης πηγής της δια βίου μάθησης και επίτευξης των επιμέρους στόχων του ανθρώπου
Κατά την επίσκεψη αυτή οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα διάφορα τμήματα που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη και να ενημερωθούν για τη δυνατότητα συμμετοχής σε διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις που οργανώνει. Η ξενάγηση στη βιβλιοθήκη έγινε με τη βοήθεια της βιβλιοθηκονόμου, κ. Τζένης Ρώσσιου, η οποία με μεγάλη προθυμία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας ενημέρωσε για τον τρόπο δανεισμού βιβλίων και χρήσης των επιμέρους τμημάτων της βιβλιοθήκης.
Ειδικότερα, ενημερωθήκαμε για το Τμήμα Τοπικών Σπουδών και το Αρχείο Τοπικών Εφημερίδων, για το Τμήμα Σπάνιων Βιβλίων, για το Ξενόγλωσσο Τμήμα, για το Δανειστικό -Πληροφοριακό Τμήμα, για τη χρήση του Αναγνωστηρίου καθώς και του Κέντρου Πληροφόρησης με τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Τέλος, πληροφορηθήκαμε για τη δυνατότητα χρήσης του Media Lab από τους μαθητές για την παραγωγή και επεξεργασία ενός βίντεο, για την ηχογράφηση ενός τραγουδιού ή ενός διαφημιστικού σποτ. Η επίσκεψη έκλεισε με την εμπειρία της επιλογής και ανάγνωσης βιβλίων στο Παιδικό -Εφηβικό τμήμα, σ' ένα ευχάριστο και ζεστό περιβάλλον που έκανε τους μαθητές μας να αισθάνονται οικεία και άνετα.
Με την επίσκεψή μας αυτή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος, στοχεύσαμε στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών κι αυτό γιατί η ανάγνωση, ιδιαίτερα των λογοτεχνικών βιβλίων, συμβάλλει στο κέντρισμα της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών και των νέων αλλά και στην αναζήτηση υγιών προτύπων.
Είναι βέβαιο πώς η Δημοτική Βιβλιοθήκη στέκεται πάντα αρωγός στη δημιουργία και εδραίωση αναγνωστικών συνηθειών στα παιδιά για καταφυγή στο βιβλίο μπροστά στα αδιέξοδα της σύγχρονης εποχής της εικόνας και της ηλεκτρονικής εξάρτησης