Άρθρα – Απόψεις

Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει την κατάρρευση του ΕΣΥ υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη

17 Oct 2024

Μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τελεί υπό κατάρρευση με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η κρίση στελέχωσης, η εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού, οι μαζικές αποχωρήσεις υγειονομικών, οι ακάλυπτες ανάγκες υγείας των πολιτών, η de facto ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας που οδηγεί σε πρόσθετες επιβαρύνσεις των ασθενών είναι μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς.

Η ίδια η Eurostat καταγράφει σχεδόν διπλασιασμό των ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού την τελευταία 5ετία, με το κόστος των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα να είναι η βασική αιτία αυτών των ακάλυπτων αναγκών. Παράλληλα καταγράφει δραματική επιδείνωση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας στη χώρα, που την κατατάσσει 2η στην Ε.Ε. και πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η υπεράσπιση και ενδυνάμωση του ΕΣΥ δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση συστηματικής διεκδίκησης από υγειονομικούς και πολίτες, αλλά και στρατηγική προτεραιότητα ενός αξιόπιστου εναλλακτικού σχεδίου για τη διάσωση και αναδιοργανωση του.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Νέα Αριστερά στηρίζει την πανελλαδική, πανυγειονομική απεργία της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου και καλεί για συμμετοχή στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

Pressroom
Author: Pressroom

Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του ΕΣΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του ΕΣΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων στηρίζει απερίφραστα τις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ για την Πέµπτη 17 Οκτωβρίου 2024 …
Αγιασμοί στα ΚΑΠΗ Εργατικών Γιάννουλης και Αγίου Θωμά

Αγιασμοί στα ΚΑΠΗ Εργατικών Γιάννουλης και Αγίου Θωμά

Δυο νέοι χώροι για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας του Δήμου Λαρισαίων …
Ανάβαση στην Τριγγία

Ανάβαση στην Τριγγία

Είναι απίστευτη η δύναμη του νερού. Το έργο του ξεπερνάει κάθε περιγραφή. Πρέπει να φτάσει κάποιος μέχρι εδώ για να …
«Επιστροφή στον φόνο» της Αγκαθα Κρίστι στα Τρίκαλα

«Επιστροφή στον φόνο» της Αγκαθα Κρίστι στα Τρίκαλα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ανατρεπτική ιστορία μυστηρίου που θα σας συναρπάσει …