Διαβάστε επίσηςΛάρισα

Αστροβραδιά στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας

15 Oct 2024

Μεθαύριο Πέμπτη, 17 Οκτώβρη, η “αστροβραδιά” στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας – Νωρίτερα η προσέλευσή του κοινού για την παρατήρηση του κομήτη C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)

Από το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνεται αυτή την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, ειδική “αστροβραδιά” για να την παρατήρηση της κορύφωσης του κομήτη C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), ενώ η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στους κομήτες. Οι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν μέσω τηλεσκοπίου και να φωτογραφήσουν αυτό το σπάνιο φαινόμενο.

Αναλυτικά, ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), είναι κομήτης από το Νέφος του Όορτ, που ανακαλύφθηκε από το Αστεροσκοπείο του Πορφυρού Βουνού (Τσουτσίνσαν), στις 9 Ιανουαρίου 2023 και βρέθηκε ανεξάρτητα από το ATLAS στη Νότια Αφρική στις 22 Φεβρουαρίου 2023. Από τις 12 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιεί το πλησιέστερο πέρασμά του από τη Γη, σε απόσταση περίπου 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, με κορύφωση του φαινομένου τις 17 Οκτώβρη και την πανσέληνο.

Ο C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) είναι ένα ουράνιο σώμα που αποτελείται κυρίως από σκόνη και πάγο και προέρχεται από το Νέφος του Oort. Καθώς, όμως, ο κομήτης πλησιάζει τα ενδότερα του ηλιακού μας συστήματος, η θερμότητα του Ηλίου προκαλεί την εξάχνωση υλικών του και τον σχηματισμό της κόμης, η οποία περιβάλλει τον κομήτη σαν μια πολύ λεπτή ατμόσφαιρα. Ο ηλιακός άνεμος και η πίεση από την ηλιακή ακτινοβολία ασκούν δύναμη στην κόμη και προκαλούν τη δημιουργία της χαρακτηριστικής ουράς του κομήτη.

Να σημειωθεί ότι, η είσοδος για το κοινό θα είναι ανοικτή εκτάκτως από τις 19:15, αντί για τις καθιερωμένες 20:00 που ισχύουν για τις υπόλοιπες Πέμπτες. Εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες και το επιτρέπουν, ο κομήτης C/2023 A3 θα παρατηρηθεί μέσα από τηλεσκόπιο και θα φωτογραφηθεί από τους συμμετέχοντες. Για όσους επιθυμούν να καταγράψουν το φαινόμενο, με μια απλή φωτογραφική μηχανή και σταθερή στήριξη, οι ενδεικτικές ρυθμίσεις είναι 25 δευτερόλεπτα έκθεσης και ευαισθησία ISO 800.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - Αστροβραδιά στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας

Pressroom
Author: Pressroom

Ο Κώστας Τσιάρας στο 8th Sustainability Summit του Economist

Ο Κώστας Τσιάρας στο 8th Sustainability Summit του Economist

Δύσκολη εξίσωση η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και η ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά πρέπει να τη λύσουμε …
Ο Σύλλογος Δρομέων Τρικάλων στο Βουκουρέστι

Ο Σύλλογος Δρομέων Τρικάλων στο Βουκουρέστι

Άλλη μια μεγάλη εκδρομή – αποστολή για τον Σύλλογο Δρομέων Τρικάλων στο εξωτερικό ! …
Εικόνες που δεν τιμούν το ΤΕΦΑΑ

Εικόνες που δεν τιμούν το ΤΕΦΑΑ

Δόθηκαν τόσοι αγώνες από φορείς, ιδιώτες, εκκλησία και όσων στήριξαν στο παρελθόν την προσπάθεια να έρθει το ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα …
Δημήτρης Γάλλος: «Παντρέψαμε την αγάπη για την ΑΕΚ με το καθήκον μας»

Δημήτρης Γάλλος: «Παντρέψαμε την αγάπη για την ΑΕΚ με το καθήκον μας»

Η ΑΕΚ πρωτοπορεί στο κομμάτι της διασφάλισης της υγείας των φιλάθλων …