Βουλευτική Εκπροσώπηση

Μαρίνα Κοντοτόλη: Επιτακτική ανάγκη η μετεγκατάσταση του Βλοχού Καρδίτσας

10 Oct 2024

Μαρίνα Κοντοτόλη: Επιτακτική ανάγκη η μετεγκατάσταση του Βλοχού Καρδίτσας, όπως ζητά η πλειοψηφία των πλημμυροπαθών κατοίκων του.

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, το αίτημα της πλειοψηφίας των κατοίκων του Βλοχού Καρδίτσας, με το οποίο συμφωνεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τη μετεγκατάσταση του χωριού, ως τη μοναδική λύση σε μελλοντικές πλημμύρες.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς  Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσαν σήμερα 11 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας να απαντήσουν πότε πρόκειται να απαντήσουν στο αίτημα των κατοίκων του Βλοχού, πότε θα ολοκληρωθεί η Μελέτη Σκοπιμότητας Μετεγκατάστασης, αν εξετάζεται η εκούσια μετεγκατάσταση όσων συμφωνούν κι αν έχουν ληφθεί μεσοπρόθεσμα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης του χωριού.

Ειδικότερα, όπως λένε οι κάτοικοι του Βλοχού Καρδίτσας το χωριό τους έχει μετατραπεί σε χωριό φάντασμα, δεδομένου ότι πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους ούτε ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες.

Η γεωγραφική θέση του χωριού, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε δυο λόφους με ένα ποτάμι (Ενιπέας) που το χωρίζει στα δύο και το ιστορικό των πλημμυρικών φαινομένων, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, συνηγορούν στη μόνη ασφαλή λύση, τη μετεγκατάσταση.

Σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι συγκέντρωσαν 115 υπογραφές, καθώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος του Βλοχού, ο Δήμος Παλαμά που παραχωρεί και τα οικόπεδα και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι πλέον στο χέρι της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών να δώσουν λύση ανάλογη με αυτή του χωριού Μεταμόρφωση Καρδίτσας, τη μόνη λύση που θα βγάλει από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια του πλημμυροπαθείς κατοίκους του Βλοχού.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς 

  1. Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
  2. Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  3. Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
  4. Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2024

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική ανάγκη η μετεγκατάσταση του Βλοχού Καρδίτσας, όπως ζητά η πλειοψηφία των πλημμυροπαθών κατοίκων του».

Τον Σεπτέμβριο του 2023, στο χωριό Βλοχός Καρδίτσας τα νερά των παρακείμενων ποταμών έφτασαν ως τις στέγες των σπιτιών και παρέμειναν επί μέρες, εξαιτίας των καταστροφικών και φονικών πλημμυρών του Ντάνιελ και Ελίας.

Ο Βλοχός, που ανήκει στον Δήμο Παλαμά, είναι ένα χωριό χτισμένο ανάμεσα σε δύο λόφους, το Στρογγυλοβούνι (Αστέριον) και το Μακρυβούνι, σε υψόμετρο μόλις 76 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ανάμεσά τους κυλάει ο ποταμός Ενιπέας, παραπόταμος του Πηνειού, που χωρίζει το χωριό στον κάτω και στον πάνω μαχαλά. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, το χωριό κινδυνεύει διαρκώς με πλημμύρες, όταν λιώνουν τα χιόνια στα βουνά ή όταν φουσκώνουν τα ποτάμια στον κάμπο. 

Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι καταστροφές και η ένταση των πλημμυρικών φαινομένων στην εποχή της κλιματικής κρίσης οφείλονται κυρίως στην ανυπαρξία αντιπλημμυρικής θωράκισης και σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης από την πολιτεία, ειδικά για τις παραποτάμιες περιοχές και συνολικά για τη Θεσσαλία.

Χαρακτηριστικό αυτής της ανυπαρξίας είναι η κυβερνητική αδράνεια για την αναθεώρηση και την έγκριση των σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων, καθώς και των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

Όπως, μάλιστα, αναφέρεται στο σχέδιο της 1ης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, ένα από τα κυριότερα θέματα της Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας στο Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας είναι:

«…Η αποσπασματική αντιπλημμυρική προστασία και η έλλειψη εφαρμογής ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, όπου θα εξεταστεί το Διαμέρισμα στο σύνολό του και θα ιεραρχηθούν δράσεις και έργα τουλάχιστον σε επίπεδο ΛΑΠ και από κατάντη προς ανάντη…», σελ 128.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα από την κυβέρνηση προς τους πλημμυροπαθείς, αναφορικά με την ταχεία αποζημίωση και την αποκατάσταση των καταστροφών που ένα χρόνο μετά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση κι ανασφάλεια στους κατοίκους του Βλοχού.

Γι΄ αυτό κι έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες για τη μετεγκατάσταση του χωριού, όπως έχει αποφασιστεί και για το γειτονικό τους χωριό τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Για τη μετεγκατάσταση του Βλοχού έχει εκδώσει ομόφωνη απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, το ζητάει με έγγραφό του ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βλοχού, το προτείνει ως επιτακτική ανάγκη η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παλαμά, το ζητούν με υπογραφές τους οι νέοι και οι νέες του Βλοχού κι έχουν υπογράψει έως σήμερα σχετική υπεύθυνη δήλωση για τη μετεγκατάστασή του 115 οικογένειες.

Σε σχετική επιστολή τους οι κάτοικοι τονίζουν ότι: «έχουμε αντιληφθεί με τον πιο επώδυνο τρόπο, ότι το χωριό μας, οι περιουσίες μας, η ασφάλειά μας εν γένει, αποτελούν έρμαιο των εκάστοτε πλημμυρικών φαινομένων μετά από εν δυνάμει ίδιας έντασης κακοκαιρίες, αλλά και από ανθρώπινες παρεμβάσεις ή παραλείψεις ή ακόμα αδυναμίες εκτέλεσης έργων προστασίας».

Και η ανασφάλειά τους εντείνεται: «Η επισκευή των αναχωμάτων, όπως έγινε μέχρι τώρα, είναι ελλιπής, χωρίς πραγματική προστασία, καθώς όπως διαπιστώθηκε σε βροχή της 1ης Μαρτίου, αυτά έγιναν φίλτρα όπου πολύ εύκολα τα διαπερνούσε το νερό. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε την πιθανή εξέλιξη μίας νεότερης πλημμύρας, αν η βροχόπτωση ή η κακοκαιρία ήταν ίσης ή μικρότερης έντασης με την αντίστοιχη του Daniel».

Το περασμένο καλοκαίρι, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας εστάλη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση του έργου «Μελέτης Σκοπιμότητας Μετεγκατάστασης Βλοχού». Η μελέτη θα πρέπει να είναι έτοιμη το αργότερο σε τρεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφοράς από την εταιρία Break Even είχε καθοριστεί η 23η Ιουλίου 2024.

Ανεξάρτητα από την παραπάνω μελέτη, η πλειοψηφία των κατοίκων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν τη μετεγκατάσταση του Βλοχού, με τους ίδιους όρους που γίνεται και για το χωριό της Μεταμόρφωσης. Οι λίγοι ιδιοκτήτες πρωτεύουσας ή δευτερεύουσας κατοικίας που δεν έχουν υπογράψει για τη μετεγκατάστασή τους, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν επιχείρημα απόρριψης της μετεγκατάστασης από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς. Άλλωστε, η πλειοψηφία αποφάσισε και στην περίπτωση της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας.

Οι κάτοικοι μέσα στην απελπισία τους δείχνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Για εμάς δεν υφίσταται πλέον το ερώτημα παραμονής, μετά την αποκατάσταση – επισκευή των οικιών μας, παρά μόνο η ανάγκη άμεσων ενεργειών για την ολοκλήρωση, στο ει δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα, της μετεγκατάστασής μας στην περιοχή που έχει ορίσει με την απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά».

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πότε θα απαντήσουν στο αίτημα των κατοίκων του Βλοχού Καρδίτσας για τη μετεγκατάστασή τους;
  2. Πότε θα ολοκληρωθεί η Μελέτης Σκοπιμότητας Μετεγκατάστασης Βλοχού;
  3. Εξετάζεται η εκδοχή της εκούσιας και μερικής μετεγκατάστασης όσων κατοίκων υπογράφουν το σχετικό αίτημα;
  4. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ώστε να μην κινδυνεύσει να πλημμυρίσει ο Βλοχός εκ νέου και με χαμηλότερης έντασης βροχοπτώσεις από τον Ντάνιελ και Ελίας;
  5. Υπάρχει σχέδιο ένταξης σε χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη μετεγκατάσταση του Βλοχού, όταν αυτό απαιτηθεί;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κοντοτόλη Μαρίνα
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Καραμέρος Γιώργος
Γιαννούλης Χρήστος
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Πούλου Παναγιού
Φάμελλος Σωκράτης
Ψυχογιός Γεώργιος

 

Pressroom
Author: Pressroom

Επταήμερο δωρεάν χειμερινό καλωσόρισμα από Δημοτικό Κινηματογράφο - Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων

Επταήμερο δωρεάν χειμερινό καλωσόρισμα από Δημοτικό Κινηματογράφο – Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων

Με ένα επταήμερο δωρεάν καλωσόρισμα, ο Δημοτικός Κινηματογράφος Τρικάλων και η κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων επιστρέφουν για τη χειμερινή περίοδο 2024-25 …
«Covid family» στο Πνευματικό Κέντρο από τη Στέγη Φίλων Τέχνης και Θεάτρου

«Covid family» στο Πνευματικό Κέντρο από τη Στέγη Φίλων Τέχνης και Θεάτρου

Η Στέγη Φίλων Τέχνης και Θεάτρου παρουσιάζει την παράσταση ο θεατρικό έργο της Νένας Φιλ με τίτλο COVID FAMILY. Η …
Θεσσαλία: 49 συλλήψεις και πάνω από 4,5 κιλά κάνναβης κατασχέθηκαν

Θεσσαλία: 49 συλλήψεις και πάνω από 4,5 κιλά κάνναβης κατασχέθηκαν

Εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν (49) άτομα …
«Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι», της Δήμητρας Παπαδοπούλου, στα Τρίκαλα

«Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι», της Δήμητρας Παπαδοπούλου, στα Τρίκαλα

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» φιλοξενεί την παράσταση Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι της Δήμητρας Παπαδοπούλου …