Να μειωθεί το ελάχιστο πλαφόν της ηρτημένης στο βαμβάκι και να στηριχθεί το χαμένο εισόδημα των αγροτών, ζητά ο Κόκκαλης από τον Τσιάρα
Την μείωση του ελαχίστου πλαφόν της ηρτημένης συγκομιδής για το βαμβάκι και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων αγροτών, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου σχετικά με το πρόβλημα που παρατηρείται με την χαμηλή παραγωγή στην βαμβακοκαλλιέργεια στα Φάρσαλα και στο Ν. Καρδίτσας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα κατά την επίσκεψη κλιμακίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διερεύνηση του προβλήματος, « Όλοι τόνισαν ότι η φετινή παραγωγή είναι ασυνήθιστα χαμηλή και για δεύτερη χρονιά μετά το φαινόμενο Ντάνιελ το εισόδημα τους θα είναι σε πολλές περιπτώσεις έως και μηδενικό.»
Επισημαίνεται ότι «Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι πολλοί. Η χρονιά ξεκίνησε με πολλές επανασπορές στην περιοχή χωρίς υπαιτιότητα των παραγωγών κάτι που οδήγησε σε πολύ όψιμη καλλιέργεια. Η επίδραση της πλημύρας στα εδάφη της περιοχής (φερτά υλικά, κακός αερισμός) και ο παρατεταμένος καύσωνας όλα μαζί συνετέλεσαν ώστε σε πολλά χωράφια οι παραγωγές δεν ξεπερνάνε τα 150 κιλά. Σε αρκετές περιπτώσεις παραγωγοί δεν θα συγκομίσουν καθόλου την παραγωγή τους (μόνο το κόστος συγκομιδής αντιστοιχεί σε περίπου 50 κιλά βαμβακιού).»
Επιπλέον «οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις επιβεβαίωσαν το πρόβλημα με τις μειωμένες παραγωγές, από τις παραδόσεις βάμβακος στις μονάδες τους. Εκτιμούν μάλιστα ότι η τελική ποσότητα θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα, όταν λόγω των καταστροφικών πλημυρών περίπου 200.000 στρ. δεν συγκομίσθηκαν καθόλου. Με αυτά τα δεδομένα κάποιες μονάδες δε θα λειτουργήσουν καθόλου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.»
Ζητείται η μείωση του ελαχίστου πλαφόν (ηρτημένης) συγκομιδής για το βαμβάκι προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος για το 2024 καθώς και η λήψη μέτρων για την ενίσχυση και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων αγροτών.