Αθλητικα

Σ.Π.ΟΡ.Τ – Ανάβαση στο Καπ Γκρας

26 Sep 2024

Πολλές κορυφές οφείλουν το όνομά τους στη μορφή τους. Στην εντύπωση που δίνουν από μακριά. Ορισμένες φορές είναι ιδιαίτερα ευφάνταστος ο τρόπος που ονοματίζονται: Περιστέρι, Αυγό, Κάλτσα, Μυρμήγκι είναι κάποιες από τις κορυφές της περιοχής του Ασπροποτάμου. Και βέβαια, το Καπ Γκρας, το Χοντρό Κεφάλι στη βλάχικη διάλεκτο. Ίσως διακρίνουμε και κάποια σκωπτική διάθεση στο βάφτισμα αυτό, όπως θα δίναμε παρατσούκλι σε κάποιο φίλο. Σαν φίλοι και σύντροφοι στέκουν λοιπόν οι κορφές γύρω από τα χωριά και τους οικισμούς.

Η Πολυθέα, η Κρανιά και η Δέση είναι οι αφετηρίες μονοπατιών που οδηγούν στο Καπ Γκρας. Κάποιες από τις πορείες είναι σχετικά σύντομες, όπως αυτή από την Πολυθέα, άλλες μεγαλύτερες όπως εκείνη από τη Δέση. Για την τελευταία μας διαδρομή, επιλέξαμε τη συντομότερη και πλέον ασυνήθιστη που ξεκινά από τον χωματόδρομο μετά το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον δρόμο Δέσης – Γαρδικίου. Ένας δρόμος καλής βατότητας που οδηγεί σε μαντρί στο υψόμετρο των 1300 μέτρων. Προτιμήσαμε να αφήσουμε τα αυτοκίνητά μας χαμηλά και να βαδίσουμε τα δυόμιση χιλιόμετρα του χωματόδρομου σαν προθέρμανση για την απότομη ανηφόρα που ακολουθεί μετά το μαντρί. Καθαρό μονοπάτι δεν υπάρχει, αλλά πρέπει να το αναζητήσουμε στρεφόμενοι δυτικά, αποφεύγοντας την πυκνή θαμνώδη βλάστηση των κέδρων.

Μετά από σύντομη πορεία σε ελατόδασος βγαίνουμε στην πετρώδη πλαγιά έχοντας εντυπωσιακή θέα στις νοτιότερες πλαγιές της Πίνδου και στην κοιλάδα του Ασπροπόταμου. Πρέπει να καλύψουμε μια υψομετρική διαφορά πεντακοσίων μέτρων μέχρι την κορυφή, άρα έχουμε ακόμα 1.30΄ διαδρομής. Η μέρα είναι ηλιόλουστη αν και λίγο ψυχρή μετά από τις τελευταίες βροχές που ζωντάνεψαν το πράσινο της πλαγιάς.

Ένας μετά τον άλλον φτάνουμε στο κολωνάκι της κορυφής που είναι η βορειοδυτικότερη του συγκροτήματος της Νεράιδας. Από το υψόμετρο των 1930 μέτρων και μη έχοντας άλλες κορυφές γύρω του, το Καπ Γκρας εποπτεύει μια τεράστια περιοχή που ξεκινά από τον Λάκμο στα βόρεια και φτάνει μέχρι τα Βαρδούσια στον νότο. Κάτω από τα πόδια μας διακρίνουμε καθαρά το Γαρδίκι και την Αγία Παρασκευή (Τζούρτζια) αλλά και ένα τμήμα της Αθαμανίας (Μουτσιάρα) κτισμένα γύρω από τη ροή του Ασπροποτάμου.

Στην ουσία είμαστε στο ψηλότερο σημείο των απέραντων ορεινών λιβαδιών που απλώνονται μέχρι τη Κρανιά και υποστήριζαν παλιότερα την ιδιαίτερα αναπτυγμένη κτηνοτροφία. Από τα μαντριά που χαρακτήριζαν άλλοτε το τοπίο, λίγα μόνο σπαράγματα απομένουν.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 28-29/9 προγραμματίζουμε διήμερη εξόρμηση στον Γράμμο με διανυκτέρευση στο Νεστόριο Καστοριάς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πεζοπορία διάρκειας 4 περίπου ωρών κατά μήκος της διαδρομής Νέα Κοτύλη – Πύργος (1781 μ.) – Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης – Παλιά Κοτύλη.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Trikalanews
Author: Trikalanews


Έφυγε από τη ζωή ο Λεωνίδας Τσίνας

Έφυγε από τη ζωή ο Λεωνίδας Τσίνας

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο Λεωνίδα Αποστ. Τσίνα, ετών 80, κηδεύουμε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 …
Προσλήψεις 4 ατόμων στο Δήμο Τρικκαίων

Προσλήψεις 4 ατόμων στο Δήμο Τρικκαίων

Γνωστοποιείται η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων (4) ατόμων για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα …
Ευχαριστήρια επιστολή προς τη Γαλακτοβιομηχανία «ΟΜΗΡΟΣ» για τη χορηγία σύγχρονου projector

Ευχαριστήρια επιστολή προς τη Γαλακτοβιομηχανία «ΟΜΗΡΟΣ» για τη χορηγία σύγχρονου projector

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές του 12ου Δημοτικού σχολείου Τρικάλων εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τη στήριξη, που ενισχύει …
Από τον Δήμαρχο στον Υπουργό, από τον Υπουργό στην Ε.Ε., και κάπου χάνονται και οι... κτηνοτρόφοι

Από τον Δήμαρχο στον Υπουργό, από τον Υπουργό στην Ε.Ε., και κάπου χάνονται και οι… κτηνοτρόφοι

Είναι λίγο γραφικό, έτσι δεν είναι; Κάθε φορά που οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες ή οποιαδήποτε άλλη πληττόμενη ομάδα ζητά στήριξη, …