Αν υπάρχει ένα αλπικό βουνό στην περιοχή μας, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το Χατζή. Πρόκειται για ένα ορεινό συγκρότημα με διεύθυνση Δ-Α. Τριγυρίζεται από την ροή του Αχελώου δυτικά και νότια, το ρέμα Αρέντας ανατολικά και το ρέμα του Βαθυρέματος βόρεια. Έτσι, προκύπτει ένας απομονωμένος ορεινός όγκος με ψηλές, αποσαθρωμένες κορυφές. Εκτός από την ψηλότερη ομώνυμη κορυφή, ξεχωρίζουν ο Αλαμάνος (υψ. 1875 μ.) η Βρωμερή (υψ. 1945 μ.) και η Τρύπα. Στις υπώρειές του κυριαρχούν τα ελατοδάση ενώ ψηλότερα φυτρώνουν κέδρα και θάμνοι. Στην αλπική ζώνη, μικρά οροπέδια στηρίζουν τις ορεινές βοσκές.
Ιδανική εποχή για την ανάβαση είναι τα μέσα ή το τέλος της άνοιξης, τότε που τα χιόνια διατηρούνται ακόμα στο μεγάλο λούκι κάτω από την ψηλότερη κορυφή ενώ χαμηλότερα αμέτρητες πρίμουλες χρυσίζουν στο καταπράσινο χορτάρι. Αργότερα το Χατζή φανερώνει ένα πρόσωπο πέτρινο και σκληρό καθώς ο ήλιος πυρπολεί τα βράχια και τις πέτρες, στερεύει τις πηγές και κάνει δύσκολο το έργο του πεζοπόρου.
Πέρασαν χρόνια από τότε που σηματοδοτήσαμε το μονοπάτι με αρχή τη Μεσοχώρα. Από εκεί
κινούμενο σε χαμηλή βλάστηση φτάνει στον οικισμό «Σπίτια». Στη συνέχεια παρακάμπτοντας τον χωματόδρομο ανεβαίνει στις ομαλές πλαγιές της Μαλόραχης με την υπέροχη θέα και ξανασυναντά τον δρόμο στη θέση «Μορτζούλα». Εδώ, ένα μοναχικό δέντρο αποτελεί την αρχή ήπιας ανάβασης στο οροπέδιο, αντίκρυ στο πέταλο των κορυφών, το όνομα των οποίων μπορεί κάποιος να διαβάσει στην μεταλλική πινακίδα που τοποθετήσαμε πριν από χρόνια. Ακολουθεί σύντομο κατέβασμα στην μικρή λεκάνη που σκάβει το ρέμα και η άνοδος στην δεξιά πετρώδη ράχη ως την βάση της κορυφής που προσπελαύνεται από τα νότια. Σύνολο πορείας 4.30’ και υψομετρική διαφορά 1100 μέτρα.
Σήμερα, το τμήμα Μεσοχώρα – Σπίτια είναι δύσβατο αφού η βλάστηση έχει πυκνώσει και χρειάζεται καθάρισμα και επανασηματοδότηση. Βελτίωση χρειάζεται και το υπόλοιπο τμήμα, αλλά δεν βρήκαμε ανταπόκριση από κάποιον φορέα, παρά το ότι το Χατζή έχει επίσημα χαρακτηριστεί σαν ένα από τα «Απάτητα βουνά» της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα πολύ αυστηρό καθεστώς προστασίας 6 παρθένων βουνών της χώρας όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να αλλοιώσει την περιβαλλοντική τους αξία. Στις περιοχές αυτές δεν μπορεί να κατατμηθεί γη, δεν μπορούν να ανοιχτούν νέοι δρόμοι, δεν μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Μπορούν να συντηρηθούν ιστορικά μονοπάτια, να αναβαθμιστεί η σήμανσή τους, να προσφέρονται ακόμα περισσότερο για εκδρομή, πεζοπορία, αθλητισμό και δράσεις οικοτουρισμού.
Η ψηλότερη κορυφή με όνομα Χατζή και υψόμετρο 2038 μέτρα αποτέλεσε τον στόχο της τελευταίας μας ανάβασης που έγινε από κοινού με τον Λαρισαϊκό σύλλογο της «Υπαίθριας ζωής». Σε μια όμορφη φθινοπωρινή μέρα, δεκάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ξαναπερπατήσει στην περιοχή χάρηκαν τις ιδιαίτερες ομορφιές του βουνού, παρά την αρκετά κουραστική πορεία. Ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα έρθουν να έχουμε βελτιώσει τη σήμανση γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 22/9 θα ανεβούμε στο Καπ Γκρας (1930 μ.) Εκκίνηση από την Πολυθέα (υψ. 1150 μ.) Ώρες ανάβασης 2.30’.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.