Νομαρχιακά ΝέαΠρωτοσέλιδα

Πυρκαγιές και καταιγίδες – Όταν το φθινόπωρο παίζει με τα νεύρα μας

13 Sep 2024

 

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ η καταιγίδα “BORIS” πλησιάζει με ανέμους και βροχή. Προληπτικά μέτρα ή απλά ένα φθινοπωρινό μπέρδεμα;

Λοιπόν, τι έχουμε εδώ; Ένα φθινοπωρινό δελτίο τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, που μας προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς ενώ η καταιγίδα “BORIS” ετοιμάζεται να μας μουσκέψει κανονικά! Είναι σαν να ετοιμάζεσαι για παραλία με μαγιό και κασκόλ ταυτόχρονα… Μπορεί να φαίνεται λίγο αντιφατικό να ανησυχούμε για φωτιές όταν η μισή Θεσσαλία αναμένει να βραχεί, αλλά, όπως φαίνεται, η πρόληψη ποτέ δεν πονάει!

Όμως, ας το παραδεχτούμε, η καταιγίδα “BORIS” με τους δυνατούς ανέμους μπορεί να έχει σχέδια δικά της, και όσο προχωρημένο και αν είναι το φθινόπωρο, οι δυνατοί άνεμοι και τα ξερά φύλλα μπορούν να δημιουργήσουν τις τέλειες συνθήκες για μια απρόσμενη φωτιά. Άρα, οι αρχές μάλλον προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο – και δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε γι’ αυτό.

Και ας μην ξεχνάμε, εάν ο “BORIS” αποφασίσει να μας προσπεράσει ή να κάνει στάση για καφέ αλλού, η Θεσσαλία παραμένει έτοιμη. Όμως μέχρι τότε, ίσως και οι άνεμοι να βοηθήσουν να φεύγουν τα φύλλα πιο γρήγορα από τις πλατείες, και να μην χρειαστεί να τα μαζεύει ο δήμος…!

Ακολουθεί το επίσημο δελτίο τύπου για όσους θέλουν να κατανοήσουν τι μας περιμένει:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠOΥ

Γνωρίζεται ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς τμήματα της ΠΕ Καρδίτσας και Μαγνησίας έχουν Δείκτη 4 (ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ) ενώ η υπόλοιπη Θεσσαλία βρίσκεται στο Δείκτη 3 (ΥΨΗΛΟΣ). Τη Θεσσαλία πρόκειται να επηρεάσει η καταιγίδα “BORIS” η οποία θα φέρει Δ και Ν-ΝΔ ανέμους 5 εως 6  BF και κατά περιοχές ριπές των 7 Bf. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί συνθήκες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς για τις επόμενες 36 εως 48 ώρες. 

Για το σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητο να τεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ετοιμότητα και όπου απαιτείται σε επιφυλακή το προσωπικό και τα μέσα. 

Επίσης να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση στα δάση (Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση), όπως προβλέπεται με την απόφαση αρ.264537/10-06-2024 της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οπότε απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, από σήμερα και μέχρι να σταματήσει να υπάρχει η επικινδυνότητα λόγω του red code.

Σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας επισυνάπτεται πίνακας (παράρτημα 1) με τις περιοχές της Π. Ε. Τρικάλων, όπου εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο χάρτης σε πλήρη ανάλυση θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας(www.thessaly.gov.gr).

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Επιπλέον, απαιτείται μεγάλη προσοχή σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων , προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Το γενικό μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές» με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε περιοχή ευθύνης, σε κάθε περίπτωση, αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.

Παρακαλούνται οι πολίτες : 

–          Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία.

–          Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

–          Να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

–          Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

–          Σε περιπτώσεις ανάγκης, επικοινωνείτε με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 –

Πυροσβεστική τηλ. 199 – Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112 – ΕΚΑΒ

Trikalanews
Author: Trikalanews

Θλίψη για τον θάνατο του 47χρονου Νίκου Λύτρα, δικηγόρου και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ

Θλίψη για τον θάνατο του 47χρονου Νίκου Λύτρα, δικηγόρου και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Λύτρας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 χρόνων, σκορπίζοντας θλίψη στους φίλους και συντρόφους του …
Γενναιόδωρη χορηγία της Τεχνικής Εταιρείας «Δίκταμος» στο 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Γενναιόδωρη χορηγία της Τεχνικής Εταιρείας «Δίκταμος» στο 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Η σχολική κοινότητα του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» δέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά τη γενναιόδωρη χορηγία της Τεχνικής Εταιρείας «Δίκταμος» …
Τέμπη: 30 επιβάτες απανθρακώθηκαν ακαριαία από καύση υδρογονανθράκων

Τέμπη: 30 επιβάτες απανθρακώθηκαν ακαριαία από καύση υδρογονανθράκων

Μια νέα έκθεση από τον καθηγητή Faisal Khan επιβεβαιώνει ότι η εμπορική αμαξοστοιχία που ενεπλάκη στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη …
Έγκριση από την ΕΕ για Αγροτικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ύψους 50 δισ. ευρώ, μετά από πρόταση Κεφαλογιάννη

Έγκριση από την ΕΕ για Αγροτικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ύψους 50 δισ. ευρώ, μετά από πρόταση Κεφαλογιάννη

Ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης εξέφρασε ικανοποίηση για την υιοθέτηση της πρότασής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη στήριξη …