Σε επτά χώρες ξεκίνησαν οι πρώτες παγκόσμιες κλινικές δοκιμές για το νέο εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα, το οποίο αναπτύχθηκε από την BioNTech και φέρει την ονομασία BNT116. Το εμβόλιο αυτό στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (NSCLC), που αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα.
Η τεχνολογία πίσω από το BNT116 βασίζεται στο αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως και τα εμβόλια κατά της COVID-19. Το εμβόλιο αυτό εφοδιάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με δείκτες από τα καρκινικά κύτταρα, εκπαιδεύοντάς το να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε αυτά, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή κύτταρα, σε αντίθεση με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.
Η κλινική δοκιμή φάσης 1 διεξάγεται σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, και της Γερμανίας. Περίπου 130 ασθενείς με διάφορα στάδια της νόσου θα λάβουν το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων σε προχωρημένο ή μεταστατικό στάδιο.
Ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε το εμβόλιο και οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η νέα τεχνολογία θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή στη θεραπεία του καρκίνου. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, ενώ ο βρετανός υπουργός Επιστημών δήλωσε ότι το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές.
Το εμβόλιο χορηγείται σε σειρά ενέσεων, και οι κλινικές δοκιμές στοχεύουν να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, με την ελπίδα ότι σύντομα θα ενταχθεί στη ρουτίνα θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως.