Σαν σήμερα, στις 22 Αυγούστου 1864, υιοθετήθηκαν τα δέκα άρθρα της Πρώτης Σύμβασης της Γενεύης, ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπιστικής δράσης. Η Σύμβαση αυτή ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Ερρίκου Ντυνάν, ο οποίος εμπνεύστηκε από τις φρικτές συνθήκες που είδε στο πεδίο της μάχης του Σολφερίνο το 1859. Η Σύμβαση αποσκοπούσε στη βελτίωση της τύχης των τραυματιών και των ασθενών στις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια των πολέμων.
Η Πρώτη Σύμβαση της Γενεύης αποτέλεσε τη βάση για την εγκαθίδρυση του Ερυθρού Σταυρού, ενός μόνιμου ανθρωπιστικού οργανισμού που στόχευε στην παροχή βοήθειας εν καιρώ πολέμου, και καθιέρωσε την ουδετερότητα της υπηρεσίας αυτής, επιτρέποντας της να λειτουργεί σε εμπόλεμες περιοχές. Αυτή η πρωτοβουλία σήμανε την αρχή της σύγχρονης διεθνούς ανθρωπιστικής δικαιοσύνης, θέτοντας τα θεμέλια για τις μελλοντικές διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν τα θύματα των πολέμων.
Ο Ερυθρός Σταυρός, που ιδρύθηκε λίγο αργότερα, έγινε παγκόσμια γνωστός για τη δέσμευσή του στην προστασία και βοήθεια των θυμάτων πολέμων και καταστροφών, ανεξαρτήτως της εθνικότητας ή της πλευράς των εμπόλεμων. Η Πρώτη Σύμβαση της Γενεύης ήταν η αρχή μιας σειράς διεθνών συνθηκών που θέτουν τους κανόνες του πολέμου και της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε τέτοιες καταστάσεις .