ΕλλαδαΠρωτοσέλιδα

Αυστηρότεροι κανόνες για τις απουσίες μαθητών από το Σεπτέμβριο

16 Aug 2024

Νέο πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας εισάγει τον διαχωρισμό των απουσιών και αυστηρή παρακολούθηση της φοίτησης με την ενεργό συμμετοχή των γονέων.

Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα καταγραφής και διαχείρισης των απουσιών των μαθητών, ενισχύοντας τον ρόλο των γονέων στην παρακολούθηση της φοίτησης των παιδιών τους από την επόμενη σχολική χρονιά. Η βασική κατεύθυνση αυτών των αλλαγών είναι να αυξηθεί η υπευθυνότητα των γονέων ως προς τις απουσίες των μαθητών, ενώ παράλληλα το σχολείο θα έχει έναν πιο αυστηρό και τακτικό έλεγχο της φοίτησης.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, το οποίο θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο, επανέρχεται ο διαχωρισμός μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών. Η φοίτηση των μαθητών θα χαρακτηρίζεται επαρκής εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 40 αδικαιολόγητες απουσίες, ενώ το συνολικό όριο απουσιών παραμένει στις 114. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας μαθητής συγκεντρώσει πάνω από 40 αδικαιολόγητες ή συνολικά πάνω από 114 απουσίες, θα χρειαστεί να επαναλάβει την τάξη.

Η νέα ρύθμιση εισάγει και μια σειρά από μέτρα για την καλύτερη παρακολούθηση της φοίτησης. Για παράδειγμα, όταν ένας μαθητής φτάσει τις 25 απουσίες, είτε δικαιολογημένες είτε αδικαιολόγητες, ο εκπαιδευτικός υπεύθυνος του τμήματος θα ενημερώνει άμεσα τους γονείς, ζητώντας να δικαιολογηθούν οι απουσίες. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθείται και όταν ένας μαθητής απουσιάζει για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Η ψηφιοποίηση του ημερήσιου δελτίου φοίτησης σε συνδυασμό με την πλατφόρμα myschool θα επιτρέψει την αυτόματη ενημέρωση των γονέων μέσω της εφαρμογής eParents για τις απουσίες, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο και τη συμπεριφορά του μαθητή.

Η νέα ρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει και το φαινόμενο των “κοπανών”, ιδίως τις πρώτες και τελευταίες ώρες του ημερήσιου προγράμματος, με την υποχρέωση των γονέων να ενημερώνονται άμεσα και να δικαιολογούν αυτές τις απουσίες, ακόμη και χωρίς λόγους υγείας. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο της σχολικής φοίτησης, ενώ οι γονείς θα αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τις απουσίες των παιδιών τους, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι περιπτώσεις ανεπαρκούς φοίτησης και απουσιολογικής ασυνέπειας.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Κώστας Τσιάρας στη Βουλή: Οι ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβληθούν κανονικά

Κώστας Τσιάρας στη Βουλή: Οι ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβληθούν κανονικά

Το σχέδιο δράσης εξυγίανσης του Οργανισμού θα υλοποιηθεί ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη και διαφάνεια αλλά και ομαλή ροή των ευρωπαϊκών …
Εντυπωσιακή εκδρομή του Δ' ΚΑΠΗ Τρικκαίων στην Κόνιτσα και το Ζαγόρι

Εντυπωσιακή εκδρομή του Δ’ ΚΑΠΗ Τρικκαίων στην Κόνιτσα και το Ζαγόρι

Εντυπώσεις από εκδρομή του Δ΄ΚΑΠΗ Δήμου Τρικκαίων Εκδρομή στην Ι.Μ. Μολυβδοσκέπαστης, στην Κόνιτσα και τη γύρω περιοχή πραγματοποίησε το Δ΄ …
Εναρξη χειμερινών προβολών για τον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων

Εναρξη χειμερινών προβολών για τον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων

Με μία ελληνική (τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου) και δύο ιταλικές (την Τρίτη και την Τετάρτη 15 και 16 Οκτωβρίου) ταινίες …
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα λόγω έργων ανάπλασης έως τις 22 Οκτωβρίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τρίκαλα λόγω έργων ανάπλασης έως τις 22 Οκτωβρίου

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι με βάση αποφάσεις της Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  …