Ελλαδα

Στρατιωτική Αναβάθμιση της Λάρισας: Τα μάτια των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

11 Aug 2024

Η αεροπορική βάση της Λάρισας παίζει καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου με την ανάπτυξη αμερικανικών drones MQ-9 Reaper και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ.

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται σημαντική συγκέντρωση συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, με κύριες εστίες τη Σούδα και τη Λάρισα, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή.

Στη Σούδα, η ναυτική βάση έχει κατακλυστεί από αμερικανικά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke, τα οποία διαθέτουν βαλλιστικές δυνατότητες και είναι εξοπλισμένα με πυραύλους cruise τύπου Tomahawk. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί πολλές απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών και μεταγωγικών, καθώς και έντονη δραστηριότητα σε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ​.

Στη Λάρισα, η αεροπορική βάση φιλοξενεί τέσσερα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, τα οποία έχουν αναπτυχθεί για την επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής, από τη Βόρεια Αφρική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Η βάση αξιοποιείται επίσης από την 371η Μοίρα Αεροπορικής Βάσης Εκστρατείας της US Air Force, η οποία χρησιμοποιεί υποδομές της 348ης Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας​.

Αυτή η κινητικότητα εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο ως κέντρο υποστήριξης των επιχειρήσεων αυτών.

Trikalanews
Author: Trikalanews

H “αλλαγή” ως αίτημα και προσδοκία

H “αλλαγή” ως αίτημα και προσδοκία

Δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, αν αλλάξουν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι …
Με ζημιά άνω των 3 εκατ. ευρώ κλείνει το 2023 για τον Δήμο Λαρισαίων

Με ζημιά άνω των 3 εκατ. ευρώ κλείνει το 2023 για τον Δήμο Λαρισαίων

Πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου με αρνητικό ισοζύγιο – Έντονη ανησυχία για την κάλυψη της «τρύπας» στα οικονομικά …
Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Λάρισα για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών 

Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Λάρισα για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών 

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, -18,8- γραμμάρια κοκαΐνης, -7.100- ευρώ, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και δίκυκλη μοτοσικλέτα …
Ε.Α.Κ.Π.: Ανάγκη άμεσων μέτρων για την προστασία των πυροσβεστών

Ε.Α.Κ.Π.: Ανάγκη άμεσων μέτρων για την προστασία των πυροσβεστών

«Είναι μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων από τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζονται στο Π.Σ.  για να βρισκόμαστε ακόμη σε άμυνα …