ΕλλαδαΠρωτοσέλιδα

Δεκαπενταύγουστος χωρίς παϊδάκια: Η Πανώλη αλλάζει το τραπέζι των Ελλήνων

8 Aug 2024

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών φέρνει σημαντικές ελλείψεις σε αρνί και πρόβειο κρέας, επηρεάζοντας τα παραδοσιακά εδέσματα του Δεκαπενταύγουστου.

Η πανώλη έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε αρνί και πρόβειο κρέας, αναγκάζοντας τους Έλληνες να αλλάξουν τα πλάνα τους για το παραδοσιακό τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου. Οι επιπτώσεις της νόσου, που δεν απειλεί τη δημόσια υγεία αλλά προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους κτηνοτρόφους, έχουν επηρεάσει την αλυσίδα εφοδιασμού κρέατος και έχουν φέρει σε απόγνωση κρεοπώλες και ταβέρνες.

Στα καταστήματα κρεοπωλείων και ταβερνών, η έλλειψη αρνιού και προβατίνας είναι αισθητή, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε άλλα είδη κρέατος, όπως το κοτόπουλο και το μοσχάρι. Η απαγόρευση μετακίνησης των ζώων έχει μπλοκάρει την κανονική ροή του εφοδιασμού, προκαλώντας ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα ακόμα και μετά την άρση των περιορισμών​​.

Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία τονίζει την ανάγκη στενής συνεργασίας με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την εκρίζωση της πανώλης, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις​. Παρά τις προσπάθειες για τον περιορισμό της νόσου, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τους παραγωγούς να ελπίζουν σε γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα​​.

Αν και οι γιορτές του Δεκαπενταύγουστου θα είναι διαφορετικές φέτος, η προσαρμοστικότητα των Ελλήνων στις νέες συνθήκες δείχνει την αντοχή και την ευρηματικότητά τους σε δύσκολες καταστάσεις.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Σύλληψη για καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας (φωτο)

Σύλληψη για καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας (φωτο)

Συνελήφθη ημεδαπός στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών …
Αιολικά πάρκα στα βουνά της Πύλης και Αργιθέας: Κάλεσμα για δράση και ενημέρωση

Αιολικά πάρκα στα βουνά της Πύλης και Αργιθέας: Κάλεσμα για δράση και ενημέρωση

Οι Δήμοι Πύλης και Αργιθέας οργανώνουν κρίσιμη συνάντηση για την κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στους ορεινούς όγκους …
Εκδηλώσεις μνήμης για την πυρπόληση και την απελευθέρωση της Καλαμπάκας

Εκδηλώσεις μνήμης για την πυρπόληση και την απελευθέρωση της Καλαμπάκας

Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024, η Καλαμπάκα θα τιμήσει την ιστορική μνήμη της Πυρπόλησης από τις …