Ελλαδα

Κώστας Τσιάρας: Αίτημα για οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων από την ΕΕ

7 Aug 2024

 Πρόσθετα μέτρα και ενίσχυση για τους πληγέντες από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με επιστολή του προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, Γιάνους Βόιτσεσχόφκι, και κοινοποιημένη στους ομολόγους του των κρατών μελών της ΕΕ, ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PPR). Η νόσος έχει προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, πλήττοντας την κτηνοτροφία και την οικονομία των πληγέντων περιοχών.

Στην επιστολή του, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από τον Κανονισμό 687/2020 και έχει υιοθετήσει επιπλέον αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ζήτημα αφορά πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και αποτελεί απειλή με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για ολόκληρη την Ένωση.

Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένων και αποτελεσματικών απαντήσεων, στηριζόμενος στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Η επιστολή του περιλάμβανε προτάσεις για αποζημιώσεις και αντιστάθμιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, τονίζοντας τη σημασία της οικονομικής βοήθειας για την υποστήριξη των πληγέντων.

Ο κ. Τσιάρας πρότεινε την παροχή αποζημιώσεων για την απώλεια κάθε ζώου, καθώς και την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Επισήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, έχοντας υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω άλλων κρίσεων, όπως οι πλημμύρες στην Ελλάδα.

Η ανάγκη για οικονομική στήριξη είναι επιτακτική, και η παροχή βοήθειας όχι μόνο θα αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους αλλά θα διασφαλίσει και τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της κτηνοτροφίας.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Κάλεσμα σε Πολιτιστικούς Συλλόγους για συμμετοχή στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Κάλεσμα σε Πολιτιστικούς Συλλόγους για συμμετοχή στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Καλούνται οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Μετεώρων, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2024 …
Σύλληψη για καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας (φωτο)

Σύλληψη για καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας (φωτο)

Συνελήφθη ημεδαπός στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών …
Αιολικά πάρκα στα βουνά της Πύλης και Αργιθέας: Κάλεσμα για δράση και ενημέρωση

Αιολικά πάρκα στα βουνά της Πύλης και Αργιθέας: Κάλεσμα για δράση και ενημέρωση

Οι Δήμοι Πύλης και Αργιθέας οργανώνουν κρίσιμη συνάντηση για την κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στους ορεινούς όγκους …