Διαβάστε επίσηςΚοσμος

Η Ρωσία αρχίζει παραδόσεις προηγμένου εξοπλισμού αεράμυνας στο Ιράν

6 Aug 2024

Απάντηση σε Ιρανικό αίτημα για στρατιωτική ενίσχυση εν μέσω εντάσεων με το Ισραήλ

Η Ρωσία έχει αρχίσει να παραδίδει προηγμένο εξοπλισμό αεράμυνας και ραντάρ στο Ιράν, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι New York Times. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από αίτημα των ιρανικών αρχών στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες.

Η επίσκεψη του πρώην υπουργού Άμυνας της Ρωσίας και νυν γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Σεργκέι Σοϊγκού, στην Τεχεράνη στις 5 Αυγούστου, επιβεβαίωσε τη στενή στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Σοϊγκού συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, καθώς και με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του γενικού διοικητή της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς, Μοχάμαντ Μπαγκερί. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, τονίστηκε η δέσμευση για ενίσχυση των στρατιωτικών και πληροφοριακών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Η κλιμάκωση της έντασης σημειώθηκε μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε έκρηξη στην Τεχεράνη, γεγονός που ώθησε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να διατάξει άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ. Οι ιρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι τα συστήματα αεράμυνας και ραντάρ από τη Ρωσία έχουν ήδη αρχίσει να παραδίδονται και εγκαθίστανται, με σκοπό την ενίσχυση της άμυνας της χώρας απέναντι σε πιθανές ισραηλινές επιθέσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η συνεργασία ενισχύει τη στρατηγική σχέση μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, όταν το Ιράν παρείχε στρατιωτικά drones στη Ρωσία. Παράλληλα, η Ρωσία διατηρεί οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με το Ισραήλ, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή προετοιμάζονται για ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης, αποστέλλοντας ενισχύσεις και αναθεωρώντας τις στρατηγικές τους για την περιοχή.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Τάχος

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Τάχος

Κηδεύεται την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Κουτσομηλίων Τρικάλων …
Πονοκέφαλος η ψυχραιμία στον Α.Ο Τρίκαλα

Πονοκέφαλος η ψυχραιμία στον Α.Ο Τρίκαλα

Πάντα στο ξεκίνημα ενός ρεπορτάζ αγώνα αναφερόμαστε στα στοιχεία του. Ποια ομάδα έχασε και πόσο. Σήμερα λέμε να πρωτοτυπήσουμε …
Συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας γονέων και εκπαιδευτικών στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας γονέων και εκπαιδευτικών στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για τους γονείς των μαθητών της Α’ τάξης …
Υπεγράφη σύμβαση για τη συντήρηση του υπαίθριου χώρου δραστηριοτήτων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου

Υπεγράφη σύμβαση για τη συντήρηση του υπαίθριου χώρου δραστηριοτήτων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου

Το έργο, με προϋπολογισμό 51.000 ευρώ, αφορά την αποκατάσταση του χώρου υπαίθριων δραστηριοτήτων για την ασφαλή χρήση από τους μαθητές …