Ελλαδα

Η Κρήτη αποκτά ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της

26 Jul 2024

Η Κρήτη απέκτησε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της, ένα σημαντικό βήμα για την πρωτογενή παραγωγή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Σε ημερίδα στις Αρχάνες με θέμα «Δημόσιες υποδομές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027», ο κ. Τσιάρας τόνισε τη σημασία της υπογραφής σύμβασης για τη χρηματοδότηση σχετικής μελέτης από την ΤΕΡΝΑ, που θα εκτελέσει η ολλανδική εταιρεία ΗVA International.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την ίδρυση φορέων διαχείρισης υδάτων σε κάθε περιφέρεια, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις της Κρήτης που περιλαμβάνουν τόσο τον κίνδυνο πλημμυρών όσο και την ερημοποίηση. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τοπικούς φορείς, προσπαθεί να προλάβει και να διαχειριστεί τα προβλήματα πριν γίνουν ανυπέρβλητα.

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η νέα στρατηγική της κυβέρνησης για την αγροτική παραγωγή περιλαμβάνει συνδυαστική πολιτική σε αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού δικτύου. Σημείωσε ότι τα έργα αυτά είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την κλιματική κρίση.

Η ανάπτυξη αγροτικών υποδομών, όπως έργα οδοποιίας, ευρυζωνικά δίκτυα και έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών σε δάση, είναι επίσης στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Από το ΠΑΑ 2014-2022 υλοποιούνται περισσότερα από 180 έργα συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα από το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» αναμένονται έργα άνω των 4 δις ευρώ.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ώστε να εξασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, η μείωση του κόστους παραγωγής και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Σημαντική είναι επίσης η προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γεωργία.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν την ημερίδα, ο κ. Τσιάρας και ο ΓΓ Δημήτρης Παπαγιαννίδης συζήτησαν με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, θέματα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στο νησί.

Ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των δημοσίων υποδομών στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της λειψυδρίας. Ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, αναφέρθηκε στα έργα ΣΔΙΤ του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0» στη Σητεία και την Ιεράπετρα, τα οποία εξασφαλίζουν άριστη λειτουργία των αρδευτικών έργων και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υφαλμύρινσης και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Συνολικά, η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με τη συνεργασία όλων να είναι απαραίτητη για την επιτυχία της.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Εξόρμηση του ΑΓΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Εξόρμηση του ΑΓΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ξεκίνησαν οι εξορμήσεις του ΑΓΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ για τη νέα χρονιά και η αρχή έγινε στην Εορδαϊκή Δύναμη όπως αναφέρεται …
Αναζητώντας τον Ηγέτη για την ανατροπή…

Αναζητώντας τον Ηγέτη για την ανατροπή…

Ένας καλός Ηγέτης οδηγεί τους ανθρώπους από πάνω τους. Ένας μεγάλος Ηγέτης οδηγεί τους ανθρώπους από μέσα τους …
Προσθήκη παικτών στον Α.Ο Κεφαλοβρύσου

Προσθήκη παικτών στον Α.Ο Κεφαλοβρύσου

Η αγωνιστική χρονιά δεν ξεκίνησε όπως θα ήθελαν οι άνθρωποι του Α.Ο Κεφαλοβρύσου οι οποίοι μέτρησαν αρκετές απώλειες ποδοσφαιριστών με …
Η δράση της Ακαδημίας του ΑΟΤ

Η δράση της Ακαδημίας του ΑΟΤ

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου το “μενού” περιλαμβάνει πολύ ποδόσφαιρο για τα τμήματα υποδομής μας …