ΛάρισαΠρωτοσέλιδα

Πανώλη αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία: 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα και συνεχιζόμενοι έλεγχοι

25 Jul 2024

 

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλία λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων πανώλης αιγοπροβάτων. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων και Λάρισας, από τα οποία τα 10 εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και τα 8 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Η πρώτη εμφάνιση της νόσου καταγράφηκε στις 11 Ιουλίου 2024​.

Ελεγκτικές Δραστηριότητες και Ζώνες Επιτήρησης

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, έχουν σχηματιστεί δύο ζώνες:

  • Ζώνη Προστασίας: Ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το σημείο του κρούσματος.
  • Ζώνη Επιτήρησης: Ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το σημείο του κρούσματος.

Από το σύνολο των 300.700 αιγοπροβάτων που βρίσκονται στις δύο ζώνες, έχουν ελεγχθεί 182.400 ζώα. Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων έχουν ελεγχθεί όλα τα 3.500 ζώα της ζώνης προστασίας και 16.000 από τα 18.000 ζώα της ζώνης επιτήρησης. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, από τα 80.700 ζώα στις ζώνες προστασίας έχουν ελεγχθεί τα 70.600​ .

Κινητοποίηση και Εργαστηριακές Αναλύσεις

Οι έλεγχοι διενεργούνται καθημερινά από 48 συνεργεία και 115 επιστήμονες. Τα συνεργεία αυτά περιλαμβάνουν 90 κτηνιάτρους που πραγματοποιούν κλινικές εξετάσεις και 25 επιστήμονες του ΕΦΕΤ που ενημερώνουν τα τυροκομεία της περιοχής για τα μέτρα προφύλαξης.

Έως σήμερα έχουν αποσταλεί 1.775 δείγματα σε κτηνιατρικά εργαστήρια για εργαστηριακή ανάλυση, προκειμένου να εντοπιστούν και τα ασυμπτωματικά ζώα​ .

Στόχοι και Μέτρα Αντιμετώπισης

Η εκρίζωση της πανώλης αποτελεί τον κύριο στόχο των αρχών. Για το σκοπό αυτό, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα, όπως η θανάτωση και υγειονομική ταφή των μολυσμένων ζώων, η οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης, και η διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας. Επιπλέον, ειδικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει φτάσει στη Θεσσαλία για να βοηθήσει στην καταγραφή και αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η συνεργασία των κτηνοτρόφων είναι κρίσιμη για την επιτυχία των μέτρων αυτών. Εάν παρατηρηθούν συμπτώματα στα ζώα, όπως υψηλός πυρετός, κατάπτωση, υπνηλία, δύσπνοια, και βήχας, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες​.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεχή ενημέρωση, οι αρμόδιες αρχές συνιστούν στους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Trikalanews
Author: Trikalanews


Σε πλήρη λειτουργία από την Τετάρτη τα νέα γραφεία του Α.Σ. Καρδίτσας ΙΑΠΩΝΙΚΗ

Σε πλήρη λειτουργία από την Τετάρτη τα νέα γραφεία του Α.Σ. Καρδίτσας ΙΑΠΩΝΙΚΗ

Τα νέα γραφεία στην οδό Χαρίτου 12 θα είναι ανοιχτά καθημερινά για το κοινό με διευρυμένο ωράριο …
Η Πύλη τίμησε τον Άγιο Βησσαρίωνα

Η Πύλη τίμησε τον Άγιο Βησσαρίωνα

Η Υποδοχή της Τίμιας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος στην Πύλη …
Σύγκρουση αυτοκινήτου με στρατιωτικό όχημα στη Λάρισα χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς

Σύγκρουση αυτοκινήτου με στρατιωτικό όχημα στη Λάρισα χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς

Οι επιβαίνοντες είχαν «άγιο» σε σφοδρό τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στην οδό Σαρίμβεη, με ελαφρούς τραυματισμούς και υλικές ζημιές …
Εντοπισμός σορού αλλοδαπού κοντά στο Καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός" στον Όλυμπο

Εντοπισμός σορού αλλοδαπού κοντά στο Καταφύγιο “Σπήλιος Αγαπητός” στον Όλυμπο

Η σορός μεταφέρθηκε σε προσβάσιμο σημείο από την Πυροσβεστική και παραδόθηκε σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για περαιτέρω διαδικασίες …