Σαν να μην έφταναν οι καταστροφικές πλημμύρες τον Σεπτέμβρη του 2023 που με τις καταστροφές που προκάλεσαν σε κατοικίες, επιχειρήσεις έπνιξαν μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, έχουμε πλέον τη νόσο της πανώλης που εξελίσσεται σε εφιάλτη για την κτηνοτροφική αλυσίδα και οικονομία.
Η κτηνοτροφία και η γεωργία ως βασικός πυλώνας της εγχώριας οικονομίας πέρα από τα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου όπως την αποστολή 100 κτηνιάτρων στη Θεσσαλία, τους πυκνούς ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες, την εφαρμογή υποχρεωτικών δηλώσεων όπου διαπιστώνεται η νόσος κλπ.
Χρειάζεται αποζημίωση στο 100% του ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ στους ιδιοκτήτες όπου αναγκαστικά θανατώθηκαν τα αιγοπρόβατα λόγω της νόσου και παράλληλη κρατική στήριξη στην απώλεια των εσόδων για τα προϊόντα γάλακτος για ένα χρονικό διάστημα εφάμιλλο της απαραίτητης ηλικίας των αιγοπροβάτων που θα αποκτηθούν και θα μπορούν να παράγουν παρόμοιες ποσότητες γάλακτος.
Η κατάσταση χρήζει από το αρμόδιο υπουργείο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση των εντατικών ελέγχων ενώ απαιτείται παρακολούθηση για αρκετό χρόνο κάτι που θα υποδείξουν οι αρμόδιοι επιστήμονες.
Αναγκαία είναι επίσης η απαλλαγή στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν από κάθε φορολογική υποχρέωση μέχρι την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου και τη δυνατότητα κανονικής λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.