Το Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υλοποιεί εκπαιδευτικό έργο με τίτλο: «Πιλοτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Π.Θ. για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη χειροτεχνία» και συγκεκριμένα των κλάδων της Υφαντικής και της Ξυλοτεχνίας.
Το πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας 1040 ωρών, εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου εμβληματικού έργου του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα της Δράσης με τίτλο: «Αναζωογόνηση των τοπικών χειροτεχνικών μονάδων ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0. Κύριος στόχος του είναι η ανάδειξη μιας νέας γενιάς χειροτεχνών που θα συμβάλουν ενεργά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με παράλληλη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η φοίτηση είναι δωρεάν, ενώ επιδοτούνται οι μετακινήσεις με ημι-διατροφή και η αίτηση για πιστοποίηση για όλους, καθώς και η διαμονή υπό προϋποθέσεις.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 320 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως θεωρητική εκπαίδευση και για το σκοπό αυτό θα δοθούν φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους εκπαιδευόμενους.
Παράλληλα, τα εργαστηριακά μαθήματα και η εκπόνηση project, συνολικής διάρκειας 720 ωρών θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων και των εκπαιδευτών σε εργαστηριακές δομές του Βόλου και των Ιωαννίνων για την Υφαντική, ενώ για την ξυλοτεχνία σε δομές της Καρδίτσας, της Φλώρινας, του Μετσόβου και του Ηρακλείου Κρήτης.
Σε κάθε δομή θα συμμετέχουν έως και δεκαπέντε (15) άτομα. Η επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος οδηγεί στη λήψη Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δυνατότητα επιδοτούμενης αίτησης για πιστοποίηση από το ΕΣΥΔ.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 7.011.567 €, περιλαμβάνει συνολικά 19 δομές σε όλη την Ελλάδα. Συντονίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσω των Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. τους, με προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη. Αποτελεί την πρώτη πιλοτική υλοποίηση πρωτοβουλίας της «Πρότυπης Στρατηγικής Ανασύστασης – Ανάπτυξης και Επαναπροσδιορισμού της Ελληνικής Χειροτεχνίας», η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλυκερία Καραγκούνη.
Οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και η προθεσμία είναι έως και τις 20 Ιουλίου 2024.
Περισσότερες πληροφορίες, προϋποθέσεις και κριτήρια επιλογής για τους ενδιαφερόμενους στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: