Τι δείχνουν τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ
Στα 312 ανέρχονται τα Κέντρα Υγείας της χώρας σύμφωνα με τη σχετική καταγραφή το 2023 από την Εθνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), αυξημένα κατά 1 σε σχέση με το 2022. Την ίδια στιγμή όμως το υγειονομικό και λοιπό προσωπικό που εργάζεται στις εν λόγω μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρουσιάζει υποχώρηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απογραφή των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) για το έτος 2023, από την κατανομή των Κέντρων Υγείας στις 13 Περιφέρειες της Χώρας, παρατηρείται ότι τα περισσότερα Κέντρα Υγείας βρίσκονται στην Αττική (57 Κέντρα), στην Κεντρική Μακεδονία (46 Κέντρα), στην Πελοπόννησο (30 Κέντρα) και στη Δυτική Ελλάδα (29 Κέντρα), ενώ τα λιγότερα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο (10 Κέντρα) και τη Δυτική Μακεδονία (11 Κέντρα).
Τα Κέντρα Υγείας στη Θεσσαλία ανέρχονται σε 21, ενώ συνολικά στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλία & Στερεά Ελλάδα) το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού ανέρχεται σε 2.113.
Σε σχέση με το 2022 ωστόσο, το ιατρικό προσωπικό εμφανίζεται λιγότερο κατά 3,6% ενώ το μη ιατρικό προσωπικό κατά 4%. Την ίδια ώρα όμως, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής έχουν ενισχυθεί με εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, η αύξηση του εξοπλισμού βρίσκεται στο 6,5%.
Όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, η παρακολούθηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), μέχρι το έτος 2016 περιοριζόταν στα Κέντρα Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.). Μετά τη θέσπιση του Ν.4486/2017 για τη «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», ο όρος «Κέντρο Υγείας» διευρύνθηκε και περιλαμβάνει επιπλέον τις αποκεντρωμένες μονάδες, όπου στο πρώτο επίπεδο Π.Φ.Υ. παρέχονται υπηρεσίες από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ), τα Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Ι), τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Π.Ι), τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία (Ε.Π.Ι), τα Τοπικά Ιατρεία (Τ.Ι) και λοιπές μονάδες Π.Φ.