Νομαρχιακά Νέα

Θεσσαλία: Πώς η κλιματική κρίση σκοτώνει τις καλλιέργειες

19 May 2024

Η περιοχή της Θεσσαλίας, από το «χτύπημα» του Daniel και μετά, μετράει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε έντονο βαθμό

Η έλλειψη ψύχους τον Χειμώνα έφερε σημαντικά μειωμένες παραγωγές σε κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, αλλά και σε μήλα και αχλάδια που θα μαζευτούν τους επόμενους μήνες.

Ακόμη και τα σιτάρια αλλά και τα κριθάρια που αλωνίζονται αυτές τις ημέρες, έπεσαν θύματα της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι ζεστές ημέρες του Μαρτίου και κυρίως του Απριλίου, μειώνουν σημαντικά τις παραγωγές.

Δυο καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλάνε στο Πρώτο Θέμα και εξηγούν το πως η κλιματική κρίση πλέον καταστρέφει τις καλλιέργειες, λόγω κυρίως των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο Δρ. Νικόλαος Δαναλάτος, Καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας Φυτών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, περιγράφει πως φτάσαμε φέτος την άνοιξη να έχουμε μεγάλη μείωση παραγωγής σε μια σειρά προϊόντων λόγω της Κλιματικής Αλλαγής. «Έκανε Άνοιξη αντί για Χειμώνα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες με ξηρασία τον Μάρτιο . Δεν λέμε πως αυτό γίνεται για πρώτη φορά, αλλά σίγουρα γίνεται για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και τόσο απότομα με αποτέλεσμα τα φυτά να σοκαριστούν . Αυτά τα φυτά θα έπρεπε να «κοιμηθούν» κάποιες ημέρες σε θερμοκρασίες χαμηλές οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ», αναλύει.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι παρατηρήσεις του Γιώργου Νάνου, Καθηγητή δενδροκομίας στον Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα ο καθηγητής τονίζει πως ο Ντάνιελ που είναι συνέπεια της κλιματικής κρίσης «σκότωσε» ένα μεγάλο τμημα των δενδροκαλλιέργειων στον Θεσσαλικό Κάμπο, τα οποία συνεχίσουν να αργοπεθαίνουν.

thessalia-2

«Έχουμε τρομακτικό πρόβλημα με την κλιματική κρίση που έρχεται ραγδαία. Ακόμη και μοντέλα που θα ερχόταν μετά απο κάποια χρόνια έρχονται τώρα. Πεθαίνουν πολλά δένδρα από τις πλημμύρες του Daniel. Το ριζικό τους σύστημα δεν άντεξε. Χάνουμε φέτος παραγωγές. Δεν χάνονται μόνο οι πρώιμες ποικιλίες αλλά και άλλες που ωριμάζουν αργότερα. Είχαμε ήπιο χειμώνα και τα δέντρα είχαν φύλα μέσα σε αυτούς τους μήνες, ετσι δεν μπήκαν σε λήθαργο, όπως θα έπρεπε.

Έχουμε μια ποικιλία ροδακινίας στην Μαγνησία που δεν έδωσε καρπούς, φέτος λόγω αυτής της συνθήκης, όπως και μια ποικιλία αμυγδαλιάς. Στα κεράσια που είδαμε τεράστιες απώλειες παραγωγής ήθελαν κρύο το Χειμώνα και κυρίως τον Δεκέμβριο για να δέσει ο καρπός. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Οι ελιές δεν έδεσαν καλά. Στη Μαγνησία δεν έβρεξε καθόλου και πολλά χωράφια είναι εγκατελειμμένα. Χρειάζονται πότισμα καθώς αυτή ήταν μια κακή χρόνια. Τα αχλάδια και τα μήλα έχουν επίσης χτυπηθεί. Δείτε, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο δεν είχαμε πάνω από 15 χιλιοστά βροχής. Έχω ποτίσει ήδη 6 φορές τις ελιές μου. Η έλλειψη ψύχους είναι μεγάλο πρόβλημα και η έλλειψη νερου το Καλοκαίρι. Έπρεπε να κάνουμε φράγματα στα ορεινά χθες για να αντιμετωπίσουμε την λειψυδρία», καταλήγει ο καθηγητής.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Ζητούνται συνεργάτες για βραδινή βάρδια στο Gallery Art Hotel

Ζητούνται συνεργάτες για βραδινή βάρδια στο Gallery Art Hotel

Το Gallery Art Hotel αναζητά συνεργάτες για τη θέση της βραδινής βάρδιας …
Στηρίξτε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς – Ενισχύστε την τοπική οικονομία και πολιτισμό

Στηρίξτε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς – Ενισχύστε την τοπική οικονομία και πολιτισμό

Ανακαλύψτε γιατί η αγορά από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς είναι η καλύτερη επιλογή για όλους μας. Σκεφτείτε το εξής: Πόσο …
Γιορτή λήξης της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024 στη Βιβλιοθήκη

Γιορτή λήξης της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024 στη Βιβλιοθήκη

Την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη η γιορτή λήξης της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024 …
Επίσκεψη Κασσελάκη στα Μεγάλα Καλύβια: Συνάντηση με πλημμυροπαθείς και κριτική στην κυβέρνηση

Επίσκεψη Κασσελάκη στα Μεγάλα Καλύβια: Συνάντηση με πλημμυροπαθείς και κριτική στην κυβέρνηση

Ο Στέφανος Κασσελάκης ενημερώνεται για τα προβλήματα των πληγέντων και συζητά με τον Γιώργο Τσιάκαλο για τις ανάγκες της περιοχής …