Οι φοιτητές της σχολής Σιδηροδρομικών της Πολωνίας σε μια χώρα που η Σιδηροδρομική Ακαδημία δεν λειτούργησε ποτέ…
Παράδοξο ή θλιβερό; Το μόνο δίλημμα που προκαλεί η φωτογραφία σπουδαστών σιδηροδρομικών σχολών της Πολωνίας που βρέθηκαν στη χώρα μας με Erasmus.
Νέα παιδιά, που αποφάσισαν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό στα τρένα της χώρας τους ή και αλλού, επιλέγουν από νωρίς να ενταχθούν σε κανονικές σχολές από νωρίς ώστε να αναλάβουν καθήκοντα. Με πλήρη εκπαίδευση, με πρακτική και με ο,τι προβλέπεται για την επάρκεια σε κάθε επάγγελμα.
Στη χώρα μας δυστυχώς όλο αυτό μοιάζει μακρινό. Η Σιδηροδρομική Ακαδημία που από το 2016 που θεσπίστηκε μέχρι και το 2018 που «εκθειάστηκε» ως εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στους ελληνικούς σιδηροδρόμους δεν λειτούργησε ποτέ. Τουλάχιστον όχι με τον προβλεπόμενο τρόπο.
Στη φωτογραφία βλέπουμε και τον Τρικαλινό σιδηροδρομικό Θωμά Χαχάμη ο οποίος επιβεβαίωσε στο Trikalanews.gr, ότι στην Πολωνία και σε άλλα κράτη, το επάγγελμα των σιδηροδρομικών είναι αξιωμένο ως ακαδημαϊκή επιλογή. Με λίγα λόγια, τα παιδιά αποφοιτώντας από τη βασική εκπαίδευση επιλέγουν, εκπαιδεύονται και μετά εργάζονται στον τομέα.
Στη χώρα μας, όπως είπε, δεν συμβαίνει αυτό αλλά το αντίθετο. Πρώτα επιλέγονται οι εργαζόμενοι και μετά εκπαιδεύονται. Παράδοξο και θλιβερό είναι η απάντηση επομένως στο αρχικό ερώτημα.
Αν έχει λειτουργήσει κάτι μέχρι τώρα λοιπόν, είναι ο ζήλος των υπαλλήλων, όπως αυτός του κ. Χαχάμη, που επιμένουν για καλύτερες και σύγχρονες συνθήκες για εργαζόμενους και επιβάτες.
Όσον αφορά το σημείο λήψης της εν λόγω επίσκεψης, ήταν στο Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Λάρισας που επίσης η λειτουργία του έρχεται να ενισχύσει το προαναφερόμενο αλλά που δεν είναι αρκετό στις μέρες μας χωρίς πραγματική πολιτειακή μέριμνα για τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια του δικτύου.