Διαβάστε επίσηςΚαρδίτσα

Μουζάκι: Οργή από τους συγγενείς της φαρμακοποιού που έχασε τη ζωή της στον Ιανό

15 May 2024

Προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας

Την οργή της οικογένειας της άτυχης φαρμακοποιού Ευδοκίας Πλακιά που έχασε τη ζωή της στις φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2020 στο Μουζάκι Καρδίτσας όταν η κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ έπληξε την περιοχή έχει προκαλέσει η «απαλλαγή» της ΕΛ.ΑΣ από οποιαδήποτε ευθύνη για το θάνατο της άτυχης φαρμακοποιού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το documento.gr η οικογένεια της Ευδοκίας Πλακιά προσέφυγε μέσω των δικηγόρων Δημήτρη Σκύφτα και Βασίλη Καπερνάρου ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ζητώντας αναίρεση του υπ’ αριθμόν 51/204 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας. Πρόκειται για το βούλευμα που εξεδόθη στις 19 Απριλίου με το οποίο το Δικαστικό Συμβούλιο απεφάνθη να μην γίνει κατηγορία σε βάρος της διοικήτριας του ΑΤ Μουζακίου με το σκεπτικό ότι «δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως από την πολιτική προστασία» και ότι «δεν μπορεί να αντικαταστήσει θεσμικά την Πολιτική Προστασία».

Σύμφωνα όμως, με την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η οικογένεια Πλακιά, η διοικήτρια του ΑΤ Μουζακίου επέδειξε «αμελή» συμπεριφορά την ημέρα της τραγωδίας, καθώς «δεν έλαβε έγκαιρα και συγκεκριμένα από τις απογευματινές ώρες που υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις καταστροφικών φαινομένων… τα ενδεδειγμένα για τις επικρατούσες τότε καιρικές και άλλες συνθήκες (διακοπή ρεύματος, χαμηλή ορατότητα κλπ), μέτρα προς αποτροπή του θανάτου του θύματος και γενικά τροχαίων ατυχημάτων».

Η φαρμακοποιός τη μέρα της τραγωδίας είχε διασχίσει με το αυτοκίνητό της την κεντρική γέφυρα του Μουζακίου και έστριψε αριστερά προς το Κέντρο Υγείας. Στο σημείο εκείνο το οδόστρωμα είχε υποχωρήσει. Η Ευδοκία έπεσε με το αυτοκίνητό της στα ορμητικά νερά του ποταμού.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται μεταξύ άλλων στην αίτηση αναίρεσης, η διοικήτρια του ΑΤ θα μπορούσε να μεριμνήσει για την «τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων» ή περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ με αναμμένους φάρους ώστε να απέτρεπαν την είσοδο του αυτοκινήτου της Ευδοκίας Πλακιά στην Περιφερειακή Οδό.

«Εάν με οποιονδήποτε τρόπο, ο δρόμος που κατέρρεε μπροστά στο οπτικό της πεδίο ήταν κλειστός, η κόρη και αδελφή μας δεν θα είχε βρει τραγικό και άδικο θάνατο, λόγω του κατεστραμμένου οδοστρώματος» σημειώνεται στην αίτηση αναίρεσης.

Η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ ισχυρίστηκε στις εξηγήσεις που παρείχε ενώπιον της Δικαιοσύνης πως έφυγε από το σημείο προκειμένου να βοηθήσει σε απεγκλωβισμό πολιτών.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ίδια αίτηση, η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ «έφυγε χωρίς να αντικατασταθεί και άφησε ανοιχτό το δρόμο που κατέρρεε, χωρίς να αφήσει άλλον αστυνομικό στη θέση της και μετέβη δήθεν για απεγκλωβισμό, για τον οποίο βέβαια δεν είχε καμία αρμοδιότητα και για τον οποίο δεν ενημέρωσε καμία αρμόδια Υπηρεσία, και συγκεκριμένα την Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Ο Δημήτρης Σκύφτας είναι ένας από τους πληρεξούσιους δικηγόρους της οικογένειας Πλακιά. Σε δήλωσή του στο documentonews.gr υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:

«Το συμβούλιο Εφετών Λάρισας με σχετικό βούλευμα σόκαρε την οικογένεια της άτυχης φαρμακοποιού καθώς έκρινε ότι κανένας φορέας της Αστυνομίας δεν ήταν υπεύθυνος για το θάνατό της παρά το γεγονός ότι προέκυψε πως ούτε είχε κλείσει ο δρόμος που κατέρρευσε από την αστυνομία ούτε ήταν σε επιφυλακή άπαντες την κρίσιμη ώρα του συμβάντος και να μη τελεστεί άλλη μια αδικία. Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην Δικαιοσύνη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και εμείς με νόμιμο τρόπο θα προσπαθήσουμε να μη επιτρέψουμε να γίνει ξανά ένα μεγάλο λάθος».

Ξεκινά η δίκη

Να σημειωθεί ότι στις 29 Μαΐου πρόκειται να ξεκινήσει η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λαρίσης για τις φονικές πλημμύρες του «Ιανού» με κατηγορούμενους τον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου και ακόμη οκτώ πρόσωπα, κυρίως από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ αυτών ο τότε αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Νούσιος, ο τότε προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουτρομάνος, ο τότε δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας Θεοφάνης Στάθης, στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Καρδίτσας. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος «της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή».

trikalanews
Author: trikalanews


Συνάντηση Σακκά – εκπροσώπων Συλλόγου Τυφλών  

Συνάντηση Σακκά – εκπροσώπων Συλλόγου Τυφλών  

Θέματα των Τρικαλινών τυφλών συζήτησαν σε μια πρώτη συνάντηση, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς και η αντιπρόεδρος …
Αύριο η κηδεία του 64χρονου Καλαμπακιώτη Ιωάννη Καρανίκα

Αύριο η κηδεία του 64χρονου Καλαμπακιώτη Ιωάννη Καρανίκα

Με βαθιά θλίψη η τοπική κοινωνία της Καλαμπάκας και του Δήμου Μετεώρων αποχαιρετά τον αγαπητό συμπολίτη μας, Ιωάννη Καρανίκα, ο …
Ολοκληρώνεται το αντιπλημμυρικό έργο της ΔΕΥΑΤ στην Μπάρα

Ολοκληρώνεται το αντιπλημμυρικό έργο της ΔΕΥΑΤ στην Μπάρα

Ενημέρωση Σακκά για τον προς ολοκλήρωση αντιπλημμυρικό αγωγό της ΔΕΥΑΤ στην Μπάρα …
Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Αποστόλου

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Αποστόλου

Με θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου, Χρήστου Αποστόλου, ο οποίος έφυγε από …