Άριστες οι εντυπώσεις από τα μνημεία και τα άλλα αξιοθέατα
Με τις καλύτερες εντυπώσεις από τα μέρη που επισκέφτηκαν έμειναν τα μέλη και οι φίλοι του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. που έλαβαν μέρος στην 3ήμερη μορφωτική εκδρομή, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Λαχανάς – Οχυρό Ρούπελ – λ. Κερκίνη – Σέρρες – Σπήλαια Αλιστράτης – Δράμα – Αρχαίοι Φίλιπποι – Καβάλα – Ξάνθη – Σώστης Κομοτηνής – Οχυρό Νυμφαίας – Κομοτηνή.) από την Παρασκευή 19 έως την Κυριακή 21 Απριλίου 2024.
Ειδικότερα οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν:
1) Την Παρασκευή 19 Απριλίου ανέβηκαν στο θρυλικό ύψωμα του Λαχανά.. Πρώτα επισκέφτηκαν το στρατιωτικό μουσείο, όπου έτυχαν ειδικής ξεναγήσεως και ενημερώσεως για την μεγάλη μάχη που διεξήχθη εκεί στις 20-21 Ιουνίου 1913 μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων με την ήττα των οποίων άνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας από τον προελάσαντα Ελληνικό Στρατό. Το ύψωμα του Λαχανά κατελήφθη κυρίως από την Ι Μεραρχία Θεσσαλίας δι’ εφ’ όπλου λόγχης. Στις μάχες Κιλκίς-Λαχανά έπεσαν πολλοί Τρικαλινοί.
2) Κατόπιν οι εκδρομείς αναχώρησαν για το οχυρό Ρούπελ, ένα από τα 21 θρυλικά οχυρά της Γραμμής Μεταξά. Επί της κορυφής του υψώματος έγινε αναφορά στο ιστορικό της κατασκευής των οχυρών και λεπτομερής περιγραφή της μάχης από εκπρόσωπο του διοικητή της εκεί μονάδας. Εν συνεχεία ξεναγήθηκαν και μέσα στο οχυρό, το οποίο και σήμερα προκαλεί τον θαυμασμό για την τέλεια κατασκευή του, αφού θεωρείται το αρτιότερο της Ευρώπης.
3) Έπειτα μετέβησαν στον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνη, όπου γευμάτισαν, ενώ αργά το απόγευμα μετέβησαν στις Σέρρες όπου διανυκτέρευσαν, αφού προηγουμένως συναντήθηκαν με ομάδα φίλων Σερραίων, περιηγήθηκαν στην όμορφη πόλη και δείπνησαν σε ταβέρνα στο όμορφο προάστιο Αϊ-Γιάννης δίπλα στους καταρράκτες.
4) Το Σάββατο το πρωί αναχώρησαν για την κωμόπολη της Αλιστράτης, όπου επισκέφτηκαν το μοναδικό σε σχηματισμούς ομώνυμο σπήλαιο, το οποίο μπορούν να επισκεφτούν ακόμα και άτομα με ειδικές ανάγκες. Και εκεί έτυχαν εξαιρετικής ξεναγήσεως και θαύμασαν τους μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, καθώς και τους σπάνιους εκκεντρίτες που υπάρχουν σ’ αυτό σε μεγάλη ποικιλία και το καθιστούν μοναδικό στον ελληνικό χώρο.
5) Εν συνεχεία πέρασαν από τη Δράμα με τα ωραία πάρκα της και το μεσημέρι επισκέφτηκαν τον ενοποιημένο και αναμορφωμένο αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων με τα πολλά μνημεία. Εκεί ξεναγήθηκαν λεπτομερώς στο αρχαίο θέατρο, στις περίφημες παλαιοχριστιανικές βασιλικές, στην αρχαία αγορά και σε άλλα μνημεία τα οποία φέρνει συνεχώς στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
6) Κατόπιν έφτασαν στην Καβάλα, όπου γευμάτισαν σε παραλιακή ψαροταβέρνα της πόλης και περιηγήθηκαν στην πόλη συνοδεία φίλων Καβαλιωτών.
7) Αργά το απόγευμα έφτασαν στην γραφική Ξάνθη, όπου διανυκτέρευσαν. Νωρίτερα περπάτησαν στην παλιά πόλη, η οποία διατηρεί το χρώμα της και μαγεύει τους επισκέπτες της. Όλοι οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από παρέες φοιτητών που διασκέδαζαν.
8) Το πρωί της Κυριακής μεταβαίνοντας οι εκδρομείς προς το πυρόπληκτο χωριό Σώστης Κομοτηνής αντίκρισαν με θλίψη την καμένη περιοχή του όρους Ροδόπη (Παπίκιον) πάνω από τα χωριά της δημοτικής Κοινότητας Σώστη (Πολύανθος, Ληνός, Σώστης, Μίσχος, Μέγα Πιστό και Άνω Δροσίνη). Η φωτιά της 21ης Αυγούστου 2023 είχε αγγίσει τα ακραία σπίτια των εν λόγω χωριών, ενώ στον Σώστη κάηκαν και δέκα (10) σπίτια με όλους τους βοηθητικούς χώρους. Όταν οι εκδρομείς έφτασαν στην πλατεία του Σώστη έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του. Μετά τον εκκλησιασμό και την παράθεση καφέ με νόστιμα θρακιώτικα εδέσματα, μετέβησαν στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Εκεί ο πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Θεόδωρος Νημάς, αφού μίλησε στους μαθητές (Χριστιανούς και Μουσουλμάνους), πρόσφερε σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου διάφορα βιβλία τόσο από τις δικές του εκδόσεις όσο και από δωρεές μελών του και βιβλιοπωλείων της πόλης μας. Στη συνέχεια μοιράστηκαν στις πυρόπληκτες οικογένειες του χωριού και στους μαθητές γαλακτοκομικά προϊόντα προσφορά του Γαλοκτοκομείου Ξάνθης «Ροδόπη» των Τρικαλινών Αδελφών Σαράντη, καθώς και γλυκίσματα προσφορά της τρικαλινής Βιομηχανίας Μπισκότων και Δημητριακών «Βιολάντα» και των Αρτοζαχαροπλαστείων «Πράσινος Μύλος».
Κατόπιν ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. διά του προέδρου του παρέδωσε στον Διευθυντή του σχολείου πολλά σημαντικά βιβλία για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του· επίσης παρέδωσε στους παρισταμένους εκπροσώπους της τοπικής Εκκλησίας, του Δήμου Ιάσμου και της τοπικής Κοινότητας Σώστη αντιπροσωπευτικά βιβλία των εκδόσεών του, ο δε συμμετέχων στην εκδρομή Τρικαλινός εκδότης Αντώνης Σταμούληςπρόσφερε αρκετές σειρές βιβλίων που αναφέρονται στη Θράκη.
Πριν από την αναχώρηση από τον Σώστη ο πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του πεσόντος εν πολέμω ανθυπολοχαγού Ορέστη Μακρίδη παρουσία όλων των εκδρομέων, των τοπικών αρχών και πολλών κατοίκων. Η επίσκεψη στον Σώστη έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο μέσα σε κλίμα εθνικής συγκίνησης.
9) Μετά τον Σώστη οι εκδρομείς μετέβησαν στο Οχυρό της Νυμφαίας επί του όρους Ροδόπη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το οχυρό αυτό είναι το ανατολικότερο των 21 οχυρών της Γραμμής Μεταξά και η ιδιαίτερη κατασκευή του προκάλεσε τον θαυμασμό των επισκεπτών του. Και εκεί ξεναγήθηκαν λεπτομερώς από εκπρόσωπο του Στρατού, ο οποίος επισήμανε το γεγονός ότι κατά την επίθεση των Γερμανών στις 6-7 Απριλίου 1941 οι υπερασπιστές του αντιστάθηκαν ηρωικώς και δεν παρέδωσαν το οχυρό, παρά μόνον κατόπιν συμφωνίας όταν ήδη οι Γερμανοί είχαν εισέλθει στο ελληνικό έδαφος μέσω της Γιουγκοσλαβίας και η συνέχεια του αγώνα ήταν μάταιη.
10) Κατόπιν μετέβησαν στην Κομοτηνή, όπου ξεναγήθηκαν στο Στρατιωτικό Μουσείο, το οποίο είναι το πιο σημαντικό μετά το Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών.
11) Το μεσημέρι οι εκδρομείς γευμάτισαν στην Κομοτηνή και περιηγήθηκαν στην πόλη. Αργά το βράδυ επέστρεψαν στα Τρίκαλα με τις καλύτερες εντυπώσεις.