Βαθιά πληγωμένη 7 μήνες μετά την θεομηνία είναι η Φαρκαδόνα των Τρικάλων, με τους κατοίκους να ζητούν τα αυτονόητα από το κράτος.
Όπως καταγγέλλουν στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» κατεστραμμένα σπίτια έχουν κριθεί πράσινα, τα χρήματα αρωγής δεν επαρκούν στους αγρότες, το χωριό δεν έχει αναχώματα και πλημμυρίζει με λίγη βροχή, υπάρχουν ακόμη νεκρά ζώα που δεν έχουν περισυλλέγει, τα σχολεία δεν έχουν φτιαχτεί, ενώ ένας φαρμακοποιός κάνει έκκληση για δωρεάν φάρμακα στους ηλικιωμένους.
«Απραξία – Είμαστε σε απελπιστική κατάσταση»
Τα όσα τραγικά βιώνουν σήμερα περιγράφει αρχικά ο Πέτρος Παππάς, κτηνοτρόφος και μέλος της κίνησης ανασυγκρότησης του δήμου Φαρκαδόνας:
«Φαρκαδόνα, 7 μήνες μετά, απραξία, έργα μηδέν. Είμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Το χωριό μας είναι παρατημένο, δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει να γίνει κάτι. Βλέπουμε πως δεν γίνεται τίποτα και αποφασίσαμε να πάρουμε την τύχη του τόπου μας στα χέρια μας.
Δεν έχουν γίνει έργα για τη θωράκιση του χωριού μας. Τα αναχώματά μας είναι τελείως σπασμένα, φτιάχνονται πρόχειρα. Με το πρώτο νερό που ήρθε, ένα μήνα πριν που έβρεξε λιγάκι, άρχισαν να μπαίνουν τα νερά πάλι μέσα. Οι αγρότες μας βγαίνουν να σπείρουν και δεν ξέρουν αν αυτά που θα σπείρουν θα ξαναπνιγούν και αυτό μας έκανε να ενωθούμε και να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας».
Νεκρά ζώα σε ποιμνιοστάσια 7 μήνες μετά
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν ακόμα κουφάρια νεκρών ζώων στην περιοχή κάτοικος της περιοχής και γεωπόνος αναφέρει: «Βέβαια, υπάρχουν ποιμνιοστάσια με ζώα που κείτονται νεκρά εδώ και 7 μήνες. Είναι πρόβλημα αυτό για την δημόσια υγεία. Είναι μια φλεγόμενη υγειονομική βόμβα. Έχουν μαζευτεί και σκουπίδια, λάσπες, χημικά βρίσκονται σε μια πρόχειρη χωματερή. Πρέπει να βρουν έναν τρόπο να απομακρύνουν τα υλικά αυτά».
Όπως τονίζει ο ίδιος: «θέλουμε να μείνουμε εδώ. Να ζήσουμε στην περιοχή μας και να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Όταν το κράτος απέχει, είναι ανύπαρκτο, 7 μήνες τώρα έχει κάνει ελάχιστα πράγματα. Έχει ανακοινώσει αρκετά και δεν έχει εφαρμόσει τίποτα, ελάχιστα».
«Μας έχουν παρατήσει»
Παράλληλα, ο γεωπόνος κάνει λόγο για «κοροϊδία» με τις αποζημιώσεις, τονίζοντας πως τα χρήματα που δίνει το κράτος δεν επαρκούν για έναν αγρότη.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Παππάς επισημαίνει πως: «Οι άνθρωποι πρέπει να γυρίσουν στον τόπο τους. Έχουν χαρακτηριστεί σπίτια στον οικισμό πράσινα, τα οποία το νερό είχε φτάσει στη στέγη. 15 μέρες ήταν το νερό στα σπίτια αυτά. Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται πράσινα. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Άνθρωποι δεν έχουν χρήματα, δεν έχουν πάρει την πρώτη αρωγή για τις οικοσυσκευές. Με 100 ευρώ το τετραγωνικό μπορεί να ξαναγίνει ένα σπίτι, για παράδειγμα 100 τετραγωνικών με 10.000 ευρώ; Μας έχουν παρατήσει στο έλεος».
«Πρέπει να αντιληφθεί η κεντρική εξουσία πως δεν επιβιώνουμε. Είχαμε έναν πόλεμο χωρίς νεκρούς και ευτυχώς δεν είχαμε νεκρούς», τονίζει κάτοικος.
«Κλαίνε οι ηλικιωμένοι να πάρουν τα φάρμακά τους – Τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο»
Ακόμη ένας ντόπιος φαρμακοποιός καταγγέλλει πως «ζητάμε αυτονόητα πράγματα. Διατηρώ φαρμακείο και έρχονται ηλικιωμένοι και κλαίνε να πάρουν τα φάρμακά τους. Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει δωρεάν φάρμακα σε ηλικιωμένους δωρεάν. Αυτό το μέτρο το ανακόψανε και ζητάμε με ευγένεια και σεβασμό να δοθεί τουλάχιστον μια παράταση στα φάρμακά τους, να είναι δωρεάν. Έρχονται χορηγοί, οι άνθρωποι δείχνουν ευαισθησία και δεν δείχνει η κυβέρνηση».
Ακόμα, καταγγέλλουν πως τρία σχολεία δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα. «Τα παιδιά μας δεν πηγαίνουν σχολείο. Η κατάσταση είναι τραγική», τονίζουν οργισμένοι οι κάτοικοι.