Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία με στόχο να αναδείξει τα δικαιώματα των αναπήρων για ευημερία και ισότιμη συμμετοχή και προσφορά στην κοινωνία, ταυτόχρονα όμως και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν σε σημαντικές πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.
Mε αφορμή αυτή τη μέρα πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017, μια σειρά από δράσεις.
1) Οι μαθητές του Α1 και του Α3 και οι καθηγήτριές τους Χριστάνα Νίκη και Βαναργιώτη Βάγια προσκάλεσαν την κ. Μαρούλα Κλιάφα, η οποία για ακόμη μία φορά τίμησε το σχολείο μας με την παρουσία της.
Το βιβλίο της «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» αποτέλεσε την αφετηρία για ένα πραγματικά ζεστό και εποικοδομητικό διάλογο, στον οποίο εκφράστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και εμπειρίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία αξίζουν την αγάπη μας και το σεβασμό μας.
Παράλληλα πέρασαν σημαντικά μηνύματα τα οποία οφείλει να υιοθετήσει ο καθένας από εμάς, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών απέναντι σε αυτά τα άτομα.
2) Οι μαθητές της Α΄ τάξης παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια με θέμα «Μιλώντας για τη διαφορετικότητα» με εμψυχώτρια την κ. Σακκά Φανή, υπεύθυνη προγραμμάτων Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Σακκά ανταποκρίθηκε και αυτή τη φορά με προθυμία στο κάλεσμά μας.
3) Ο συνάδελφος Κώστας Μιχαλάκης, Φιλόλογος-Ιστορικός, μίλησε στο Γ3 και στο Γ4 για το τι σημαίνει αναπηρία, πως μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του ένας ανάπηρος, πως μπορούμε να τον βοηθήσουμε να βελτιώσει τη ζωή του και τι μπορεί να κάνει η πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση.
4) Το Α1 και το Α3, μαζί με τις καθηγήτριες Παναγοπούλου Αθηνά και Τάσιου Ευαγγελία επισκέφτηκαν το ΚΔΑΠ. Οι υπεύθυνοι του ΚΔΑΠ υποδέχτηκαν θερμά τους μαθητές και τους ξενάγησαν στο χώρο, έναν όμορφο χώρο, στολισμένο χριστουγεννιάτικα. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τις πολύχρωμες μπάλες στεκόταν στη γωνία σαν τα πολύχρωμα όνειρα των ατόμων με αναπηρία που δεν μπορούν να τα εκφράσουν με λόγια, αλλά μόνο με συναισθήματα.
Η Διευθύντρια, η κ. Ίτσιου, μίλησε για τις ιδιαιτερότητες και τις ειδικές ανάγκες που έχουν τα άτομα με αναπηρίες και εξήγησε ότι αυτά τα άτομα, αν και υστερούν νοητικά, δεν υστερούν συναισθηματικά. Θέλουν να πάρουν και να δώσουν πολλή αγάπη! Στη συνέχεια διατυπώθηκαν ερωτήσεις και προβληματισμοί. Τα συναισθήματά των παιδιών ήταν ανάμεικτα… λύπη, φόβος, συμπάθεια.
Η εμπειρία ήταν μοναδική. Οι μαθητές του σχολείου συνεργάστηκαν με τα παιδιά του ΚΔΑΠ και ζωγράφισαν. Σήμερα το σχολείο μας απέκτησε νέους φίλους, τους διαφορετικούς γείτονές μας!
5) Στα πλαίσια του μαθήματος των Καλλιτεχνικών, έγινε συζήτηση με τους μαθητές της Β΄ τάξης για το θέμα της αναπηρίας και οι μαθητές εκφράστηκαν καλλιτεχνικά, αφορμώμενοι από τη συζήτηση που προηγήθηκε με την καθηγήτριά τους, την κ. Ράμπια.
6) Έγινε προβολή βίντεο σε μαθητές του Α2 και μαθητές του Γ1, Γ2, Γ3και Γ4, από τους καθηγητές Τζανάκου Γεωργία, Γρηγόρη Καγκελίδη και Σταματική Μαρούση με θέμα τις μορφές αναπηρίας και παραδείγματα διάκρισης ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό (παραολυμπιάδα), στην τέχνη (ζωγραφική, μουσική), με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάποιες από τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, αλλά κυρίως πήραν ένα μάθημα ζωής για τη δύναμη της θέλησης. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι μαθητές εξέφρασαν προβληματισμούς και αναδείχθηκαν η κοινωνική ευθύνη και η υποχρέωση της πολιτείας για την άρση των εμποδίων, την προσβασιμότητα και την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται τη συμπαράσταση και την υποστήριξη της πολιτείας και του καθενός από εμάς ξεχωριστά, όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα εορτασμού ατόμων με αναπηρία, αλλά σε καθημερινή βάση.
Πιστεύουμε ότι η σχολική κοινότητα οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση όλων των μελών της με σκοπό την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ανοιχτής που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων.
4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ»