Τι προβλέπεται για τα Τρίκαλα και για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Ικανοποιημένοι φαίνονται σε μια πρώτη προσέγγιση οι δήμαρχοι του νομού Τρικάλων από τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως δήλωσε στο Trikalanews.gr ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σακκάς, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό και οι μελέτες που παρουσιάστηκαν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας ιδιαίτερα εμπεριστατωμένες.
«Έχει γίνει μια πάρα πολύ εμπεριστατωμένη δουλειά από τους δεκάδες μελετητές. Περιμένουμε πλέον τη σταδιακή υλοποίηση των έργων ενώ αντίστοιχα ενημερωθήκαμε και για τον σημαντικό ρόλο της ενεργοποίησης του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας» τόνισε ο Νίκος Σακκάς.
Αν και η παρουσίασε αφορούσε κεντρικούς άξονες, όσον αφορά στα Τρίκαλα, κατά τους μελετητές κρίνεται ότι ο Ληθαίος δεν μπορεί να σηκώσει πλέον τον όγκο νερού αντίστοιχο με τον Ντάνιελ, συνεπώς προτείνεται να διαμορφωθεί μία «παράκαμψη» του ποταμού.
Προϋπόθεση για τα έργα προφανώς αποτελεί η λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων που χρονοθετείται πριν την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων χωρίς ωστόσο να δοθεί συγκεκριμένο διάστημα.
Στην ίδια κατεύθυνση και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αμέσως μετά τη σύσκεψη τόνισε, «Έγινε μία πρώτη ενημέρωση και η συζήτηση πήγε καλά, αύριο έχουμε συνέχεια. Από αύριο ξεκινάει μια ουσιαστική διαβούλευση για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το οποίο θέλουμε όλοι να γίνει, κάτι κοινά αποδεκτό για το καλύτερο μέλλον της Θεσσαλίας. Κατέθεσα στον πρωθυπουργό μία μελέτη η οποία περιλαμβάνει πέντε μηνών δουλειάς που είναι το σχέδιο πως πρέπει να καθαρίσουμε τα ποτάμια και τα ρέματα το καλοκαίρι, ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα το φθινόπωρο».
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της σύσκεψης δήλωσε για το σχέδιο ότι πρόκειται για, «Ένα master plan το οποίο ξεπερνά τις 400 σελίδες και το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς όλο αυτό θα έχει στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα».