Τι ανέφερε για τις αμοιβές που θα δώσουν οι πολίτες που θέλουν να πάρουν το γρηγορόσημο για απογευματινό χειρουργείο. Σε έξι κατηγορίες χωρίζονται οι αμοιβές.
Άμεσα υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, όπως ανέφερε το πρωί της Δευτέρας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
«Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα του. Αν και πιστεύω στις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας, δεν πιστεύω ότι κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη».
Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας το κράτος λαμβάνει με γνώμονα την ευθύνη του να παρέχει υπηρεσίες για την υγεία των πολιτών και όπως τόνισε «μόνο ένας ανόητος θα πίστευε στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας».
Ο πρώτος υπουργός στη μεταπολίτευση που είπε ότι δουλεύει για να γίνουν τα ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος πριν από 23 χρόνια. Άρα, η ιδέα δεν είναι καινούργια, είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοινώνουν τις λεπτομέρειες για τα απογευματινά χειρουργεία
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοινώνουν τις λεπτομέρειες για τα απογευματινά χειρουργεία NEWS 247/7
Από 1η Φεβρουαρίου έχουμε σε λειτουργεία το πρώτο απαραίτητο εργαλείο, δηλαδή τη λίστα των χειρουργείων με τις αναμονές σε όλα τα νοσοκομεία.
Σε τρεις μήνες θα είναι online και θα μπορούν να τα βλέπουν όλοι οι πολίτες, με τους μέσους όρους αναμονής ανά κλινική και ανά νοσοκομείο.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού και του νοσηλευτή περισσότερο ελκυστική», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Λεφτά δεν υπάρχουν για το ΕΣΥ
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «αν είχα τη δυνατότητα να αυξήσω τους μισθούς, δεν θα αύξανα, ως υπουργός, μόνο των γιατρών, αφήνοντας τους υπόλοιπους εργαζομένους με καθηλωμένους μισθούς.
Για το ΕΣΥ ο κρατικός προϋπολογισμός (μισθούς εργαζομένων) ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα, σε δημοσιονομικό επίπεδο δεν μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς.
Κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Έτσι, πρέπει να βρούμε τρόπο οι γιατροί και οι νοσηλευτές να μπορούν να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο».
Η διέξοδος της επ’ αμοιβή των απογευματινών χειρουργείων στο μέλλον θα αγκαλιαστεί από τους υγειονομικούς, είπε ο κ. Γεωργιάδης, καθώς όπως εκτιμά τον πρώτο καιρό αναμένουμε να υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις.
Οι αμοιβές για τα απογευματινά χειρουργεία
Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι τα απογευματινά χειρουργεία είναι να είναι ανταγωνιστικά των ιδιωτικών κλινικών, δηλαδή να είναι αρκετά φθηνότερα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι, το κυνηγάμε όσο μπορούμε περισσότερο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Η μελέτη για τα απογευματινά χειρουργεία
Την παρουσίαση της μελέτης για τα απογευματινά χειρουργεία έκανε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Ο ικανοποιητικός χρόνος αναμονής για τους πολίτες σημαίνει υγεία και ποιότητα ζωής. Δεν μπορεί κάποιος να πονάει ή να μην μπορεί να δει λόγω καταρράκτη και να μην μπορεί να χειρουργηθεί», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Στη χώρα μας δεν υπήρχε μέχρι σήμερα λίστα χειρουργείων, ενώ τώρα μας παρέχει πληροφορίες για τη χάραξη πολιτικής μέσω των στοιχείων 126 νοσοκομείων.
«Υπήρχαν 120.000 περιστατικά σε αναμονή και τώρα κάνουμε εκκαθάριση, από την οποία φαίνεται ότι το 38% δεν χρειάζεται πλέον χειρουργείο, διότι είχαν ήδη χειρουργηθεί.
Σήμερα, περιμένουν για χειρουργείο 102.634 πολίτες», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.
Επίσης, είπε ότι 32.000 περιστατικά περιμένουν έως 12 μήνες, ενώ περισσότερο από 12 μήνες βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο 26.000 συμπολίτες μας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους χρόνους αναμονής υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα.
Δεν έχουμε αναμονή για ογκολογικά περιστατικά, ούτε και για επείγοντα. Αυτά που είναι στη λίστα, είναι τα ίδια με αυτά που βρίσκονται στη λίστα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Η πιο δημοφιλής επέμβαση εν αναμονή είναι για καταρράκτη.
Σε 6 κατηγορίες οι αμοιβές για τις επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία
Πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά και εξαιρετικά βαριά θα είναι οι 6 κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό.
«Οι μικρές επεμβάσεις θα κοστίζουν 300 ευρώ, ενώ για τις εξαιρετικά βαριές το κόστος θα ανεβαίνει αλλά θα έχει πλαφόν έως 2.000 ευρώ, που είναι και το μέγιστο που θα πληρώσει ο ασθενής», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Για τους νοσηλευτές, οι αμοιβές θα είναι μεγαλύτερες από τα 10 ευρώ την ώρα που παίρνουν για τα απογευματινά ιατρεία.
Κάτι που σημαίνει ότι δεν ισχύει το ποσοστό 30% για αμοιβή που είχε αναφέρει σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο Άδωνις Γεωργιάδης τις προηγούμενες ημέρες.
Επίσης, οι ασθενείς θα έχουν ελεύθερη επιλογή κλινικής και χειρουργείου, καθώς σε 3 μήνες θα μπορούν να βλέπουν online και σε πραγματικό χρόνο τις λίστες αναμονής.
Στο ίδιο πλαίσιο αυτήν την εβδομάδα υπογράφονται 600 προσλήψεις γιατρών διαφόρων βαθμίδων.
news247.gr